ELS TESTIMONIS DE PUTIN en Acció Documental +, dimecres dia 15 de gener 2020 a les 18:15h. en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània

Después Acció Documental +

Putin’s Witnesses: Els testimonis de PUTIN de Vitaly Mansky

 2018  102 min.  VO en rus, subtitulada en català.
   

 Dimecres, dia 15 de gener , 2020, a les 18:15h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

http://bit.ly/35vjYIC

S’han acomplit 20 anys de l’aplegada al poder de Putin i Masky ens dona accés a escenaris als quals hui no hi hauria manera d’entrar, com la vida íntima i familiar de Boris Yeltsin, antecessor presidencial de Putin, qui va morir en 2007 i que fora el principal impulsor de Vladimir. Llàstima que al final sembla que es va penedir.

Una altra raó important per a no deixar de veure el documental és perquè aporta documentació audiovisual d’un moment de summa importància en la vida política de Rússia; són els inicis en el poder d’un home que porta dues dècades en la cadira presidencial.
Mansky el que compta ací és l’any 2000 en la vida política de Rússia, que s’inicia amb la sorprenent renúncia del llavors president Boris Yeltsin el 31 de desembre de 1999, segueix amb
la campanya presidencial de Vladimir Putin –que actuava llavors com a president interí–, es deté una bona estona en la nit de votació que el va consagrar en aqueix càrrec i després
observa i analitza els primers mesos del seu mandat.
Mansky no és un observaddor més. Era llavors el responsable dels documentals de la televisió nacional russa i consegüentment va tindre accés íntim a filmar a Putin tot aqueix temps des de molt
a prop. Com altres pel·lícules similars, nord-americanes, que filmen ínntimamente els búnquers de campanya i les eleccions, ací Mansky fa el mateix però sobre un país, i un líder, que solen ser
molt més cauts i discrets (per no dir impenetrables) a l’hora de mostrar la seua intimitat personal i política.

Mansky va aconseguir quedar-se amb tots aqueixos materials originals íntims que va filmar i portar-li’ls al seu exili a Letònia, que molts són impactants, des d’algunes més
previsibles “mentides” de l’anti-campanya de Putin (els bombardejos i atacs terroristes txetxens probablement autogenerats) fins a les seues posteriors declaracions “republicanes” que tenen poc
a veure amb el que és hui l’home que continua governant amb mà dura aqueix país.
En el seu comentari sobre el que veiem,  Mansky va deixant en clar el que va passar entre llavors i hui: quasi cap dels quals treballaven amb Vladimir en la seua campanya hui segueixen amb ell (alguns són opositors, molts es van exiliar, uns altres van morir i no tots en circumstàncies clares), Putin ha fet quasi tot el contrari al que va prometre (especialment irònic és quan diu que prefereix el sistema democràtic i que no vol romandre massa en el poder “com els reis”) i el país va reprendre alguns costums “vermellosos” (sic) de les quals va semblar allunyar-se durant un temps.

El millor és que ho presenta de manera objectiva, Mansky no ofereix el producte televisiu per al qual va ser contractat en aquells anys, sinó que ens porta per hores d’enregistrament quasi cru que segurament ni el mateix Putin sabia que existien fins ara.

Un documental que quan acaba et deixa amb ganes de conéixer més sobre la vida política de Rússia, d’investigar i arribar al fons de les diferents cares de Putin, els seus aliats i adversaris, els seus còmplices i els testimonis del seu ascens al poder.

Una part d’aixó podrem fer-la en el col·l·loqui amb la participació d’experts sobre el tema i la documentació que vos aportem en Per a saber-ne més.

Es vegem el dimecres, dia 15 a les 18:15.

Tràiler del documentalhttps://youtu.be/aRayKzSNXZ0

SINOPSI

Com si es tractés de l’entrada a una nova era, el 31 de desembre de 1999 Rússia coneixia el seu nou i actual president: Vladímir Putin. Com va ser el seu ascens al poder? Com s’ha convertit en un dels polítics més influents i controvertits del panorama mundial?

A través dels testimonis com el de l’antic secretari general de la Unió Soviètica Mikhaïl Gorbatxov, el primer president de Rússia, Borís Ieltsin o el mateix Putin, el director Vitaly Mansky explica la història sobre com l’actual president va ascendir al poder i ha mantingut la seva posició durant dues dècades.

A través de material d’arxiu personal rodat al llarg de l’any 2000 i d’uns testimonis únics molt propers a la figura de Putin, Vitaly Mansky ens descobreix les veritables causes i conseqüències de l’operació Successor, l’entramat polític que va fer pujar Putin al poder. Manksy havia estat contractat per seguir i filmar la primera campanya del polític que ben aviat es convertiria en un dels líders més controvertits en l’actualitat.

A través d’antigues gravacions que actuen com a veritables càpsules del temps, revisitem la història sobre com Putin, juntament amb el seu cercle més íntim, va ascendir al poder i els actors que ho van fer possible.

Resultado de imagen de els testimonis de putin

SOBRE LA DIRECCIÓ (VITALY MANSKY)

Vitaly Mansky (Lviv, actual Ucraïna, 1963) es va graduar al VGIK, l’Institut Gueràssimov de Cinematografia, l’any 1989 i es va convertir en un dels cineastes i productors de documentals russos contemporanis més aclamats. Com a director ha rodat més de trenta pel·lícules que s’han projectat a festivals de tot el món i han sigut premiades diverses vegades. També ha produït pel·lícules de directors com Renata Litvinova, Alexander Rastorguyev, Sergey Miroshnichenko, Dmitry Zhelkovsky i Sergei Loznitsa. El 1996 va començar un projecte que consistia a guardar arxius personals de vídeo amateur que van ser filmats en els temps de l’antiga URSS des dels anys 30 fins als 90 del segle XX. És el productor del premi nacional Lavrovaya Vetv que s’atorga als millors documentals russos. Vitaly Mansky es va mudar a Letònia el 2015

Cartell pel·lícula general

PREMIS I FESTIVALS

 • Gran Premi al Millor Documental Internacional, FIPADOC Biarritz – França, 2019
 • Gran Premi al Millor Documental, Karlovy Vary IFF – República Txeca, 2018
 • Premi Cavall de Bronze al Millor Documental Internacional, Stockholm IFF – Suècia, 2018
 • Premi Harrell – Menció Especial, Camden International Film Festival – Estats Units, 2018
 • Pel·lícula Inaugural, Antenna Documentary Film Festival – Austràlia, 2018
 • IDFA – Països Baixos, 2018
 • Toronto International Film Festival TIFF – Canadà, 2018
 • DocsBarcelona – Espanya, 2019

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui iniciat per:

 Resultado de imagen de ANDRIY YAKUBUV

– Andriy Yakubuv, President del “Instituto 9 de Mayo” i membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC  (a proposta del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana)

Resultado de imagen de instituto 9 de mayohttps://instituto9mayo.eu/

=======================================================

 

– Ramón Congost Vallés, Cónsul Honorari de la Federación de Rusia en la C.V. https://www.consulrusocv.com/

Resultado de imagen de consulado rusia comunidad valenciana

=======================================================

PER A SABER-NE MÉS

 

 

QUÈ ÉS AIXÓ D’ACCIÓ DOCUMENTAL + ?

ACICOM i ACPV assumim que es tracta d’un repte difícil a l’haver d’omplir mancances cròniques, en un moment on el consum audiovisual està girant cap a les altres pantalles. Volem crear aquesta nova via de difusió que genere unes sinergies positives entre els documentals que ofereixen testimonis i mirades crítiques documentades sobre la nostra societat, i la ciutadania activa. Podem reinterpretar la nostra societat i per què no, invitar a l’acció per a transformar-la i millorar-la

Ens proposem interessar i provocar a amples sectors socials, mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió  plural i diversa amb diferents temàtiques socials i polítiques com: els feminismes, el medi ambient, la cooperació, la salut, la memòria històrica, l’educació, la salut, la lluita contra l’exclusió, la justícia, els drets humans, el consum responsable, la comunicació, la política, la sostenibilitat, etc.

Els audiovisuals són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.

Valorem el cinema compromés com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de l’existència humana, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.

Acció Documental +, ofereix un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa del sector audiovisual que a la vegada poden ser un vehicle per posar en l’agenda mediàtica els  temes més candents i importants, en front a les tendències banalitzadores de la major part de la indústria audiovisual, destinades a adormir les nostres consciències. A la vegada de posar de manifest els temes que es tracten, volem fomentar el coneixement i el reconeixement de les persones i entitats que, en el nostre entorn, treballen dia a dia sobre els temes motiu dels documentals programats i projectats.

 •  Què és Acció Documental +?

Mensualment projectarem un documental internacional, en versió original, subtitulat en català, amb una Conversa Oberta posterior, amb les persones i entitats valencianes invitades, les quals dediquen el seu treball i/o militància a millorar la societat en relació amb el tema tractat.

L’entrada és lliure, fins a completar l’aforament i utilitzarem la taquilla inversa per fer sostenible el projecte.

Una ocasió especial per gaudir dels audiovisuals i interaccionar amb les actores valencianes.

Es tracta d’una adaptació del Documental del Mes, distribuït per DocsBarcelona, al País Valencià. La proposta inicial del documental del mes és seleccionada per Parallel 40; però nosaltres, ACICOM i ACPV, adaptem la programació suggerida als nostres criteris, conformant les propostes que vos farem aplegar des de:
ACCIÓ DOCUMENTAL +.

El documental del mes aporta, al llarg de l’any i de tot el territori, documentals seleccionats arreu del món, amb contingut social. Els documentals són provinents del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona.

Millorem la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania projectant i debatent sobre documentals en format de gran pantalla recuperant el plaer d’anar al cinema compartint opinions, causes, i per què no, creant aliances també.

Es tracta d’una col·laboració global, puix ACICOM i ACPV, posem en marxa al País Valencià una programació coordinada amb altres 70 sales de Catalunya, resta de l’Estat Espanyol, Xile i Colòmbia.

Audiovisuals de qualitat, que tracten diverses temàtiques i de procedència molt diversa.

Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia.

Objectius

 •  Invitar a l’acció col·lectiva, documentada, sobre les temàtiques tractades
 • Oferir a la ciutadania documentals de qualitat, de quasi impossible visionat en els circuits habituals del cinema en gran pantalla.
 • Obrir el documental a nous públics. Contribuir a crear en la ciutadania un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.
 • Visibilitzar a les persones i entitats valencianes, que dediquen la seua activitat als temes tractats en els documentals, arrelant els temes al nostre entorn.
 • Normalitzar el visionament en versió original i la subtitulació en català. La qual cosa també suposa una magnífica oportunitat per a la formació multilingüe.

T’animes a vindre a gaudir de les projeccions i participar en les converses obertes amb protagonistes valencianes?

Vols col·laborar des de la teua entitat?

Escriu-nos acicom@acicom.org o crida’ns a 960722884

 

 

 

Post a Comment