El sector audiovisual necessita un hub que els agrupe i major implicació de les institucions públiques

La Jornada Producció Audiovisual i Ciutadania que reuneix al sector professional i al món associatiu va tindre lloc el passat dimecres 17 de novembre a La Sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana.

 

La Jornada ha sigut organitzada per ACICOM amb el suport de l’IVC, que ha aconseguit reunir  a una ampla representació de la producció audiovisual valenciana de continguts de caràcter social i a les entitats socials que produeixen comunicació audiovisual.

 

A la trobada  també han participat A Punt Mèdia, l’Acadèmia Valenciana d el’Audiovisual i l’IVC (Institut Valencià de Cultura). La Jornada presentada als projectes de l’IVC s’ha desenvolupat en el marc del VII Festival Cinema Ciutadà Compromés i vol generar sinergies entre la indústria audiovisual autòctona, les institucions i els moviments socials valencians i enfortir l’ecosistema audiovisual valencià.

L’Acte ha estat presentat per Jose Luis Moreno, sotsdirector general d’audiovisual de l’IVC;  Pep Llopis, President de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual . Albert Vicent, cap de projecció social d’À Punt i Jose Ignacio Pastor, president d’ACICOM.

Entre els ponents destaquen Francesc Fenollosa, L’AIFFA, Tirant d’Escolar; Ximo Estal, autor de “Refugis i refugiats” David Segarra, periodista i director; Juli Esteve, Director d’Infotelevisió; Rubèn Fernández, director i guionista de curts d’animació; Carles López Cerezuela, d’ACICOM i Antonio Mansilla, President PIAF.

En la Jornada que ha comptat amb la presència de productores, directors i representants del món associatiu s’ha posat en comú les necessitats, els problemes a l’hora d’intentar crear continguts audiovisuals i les possibles solucions.

Entre els problemes, els assistents a la jornada han destacat les mancances a l’hora de la distribució i difusió dels productes elaborats. Els productors demanen que l’administració que ha subvencionat una producció audiovisual, s’implique també en la seua distribució, com es fa en altres països d’Europa. També s’ha denunciat la falta de pressupost dels mitjans públics valencians, que impedeix el desenvolupament de projectes audiovisuals, i especialment els de les productores valencianes.

 

 

En la Jornada també s’ha analitzat el paper de les institucions com a complices necessàries per a la transformació social i com a motors de la dinamització social i participativa.

S’ha posat l’accent en el paper que hauria de jugar A Punt millorant la dinamització social i la promoció dels productes audiovisuals autòctons amb continguts socials.

La Trobada entre les productores valencianes i el món associatiu ve emmarcada dins les diferents activitats paral·leles organitzades pel VII Festival Cinema Ciutadà Compromés amb l’objectiu de posar en contacte els dos sectors i entre tots i totes trobar solucions als problemes, principalment de finançament que es troben els moviments socials a l’hora de plantejar-se la producció audiovisual.

En aquest sentit, s’ha valorat la possibilitat de crear un organisme de mediació entre productores i món associatiu capaç d’assessorar i dirigir als responsables dels moviments cap als autors/productors que més s’ajusten a les seues necessitats i pressupost. Amb capacitat d’organitzar campanyes de micromecenatge juntament amb les organitzacions per poder finançar productes de més qualitat.

Com a possibles solucions als problemes del sector s’ha llançat la possibilitat de crear un hub del sector i generar espais de formació i debat. I s’ha incidit en les noves formes emergents d’organització que ja són una realitat a Europa: cooperatives de xicotetes productores i UTEs d’empreses audiovisuals per fer-se més competitives.

La jornada també ha servit per conèixer les experiències realitzades enguany amb mirada ciutadana i establir contacte entre moltes empreses audiovisuals i la ciutadania organitzada, generant-se un coneixement mutu.

Cadascuna de les intervencions ha estat il·lustrada amb una projecció d’un tast de les realitzacions audiovisuals de les persones o organitzacions ponents.