Alqueria Traca traca una experiència teatral sensorial per a invidents

L’obra és una activitat paral·lela del VII Festival de Cinema Ciudatà Compromés que s’estrenarà pròxim dilluns 22 de novembre en el Departament de Física Aplicada d’Universitat Politècnica de València

 

El tradicional sainet valencià, el teatre experimental i tècniques narratives revolucionàries es combinen per a presentar una proposta que suposarà una experiència sensorial i entranyable per a persones invidents

 

L’Alqueria Traca-traca és un espectacle d’immersió multisensorial que escenifica un sainet valencià dels anys 30 del segle passat. És una proposta de teatre experimental inclusiu per a persones invidents que combina tècniques narratives dramàtiques i efectes físics en una proposta entranyable i personalitzada de teatre en els dits i sentits per a persones invidents.

 

L’obra comença quan la persona invident i el seu acompanyant pugen en el cotxe amb destinació a la representació teatral. En el mateix taxi van entrant en l’obra mentre conversen amb el xofer i el noticiari de la ràdio de 1928 els informa que la seua destinació és una festa a casa Batiste, en l’horta valenciana. En arribar al lloc de la representació, es troben un ambient amigable on poden desplaçar-se amb confiança guiats per la narració de la història a l’estil de teatre radiofònic amb la seua versió en valencià o en castellà, que incorpora objectes per a tocar, com diversos personatges que es troben dins de la maqueta de l’alqueria, on transcorre part de l’obra. L’espectador també percep estímuls olfactoris i de temperatura dissenyats com una trama envolupant costumista, amb sorpreses traca traca, panquemao, coques fines i una bona tassa de xocolate per a finalitzar.

 

L’autora, Irina Verdesoto, és estudiant de doctorat en art: investigació i producció de la UPV; docent de la Universitat Central de l’Equador i autora de teatre. Amb aquesta obra pretén conjugar les seues principals àrees d’interés: el teatre popular, l’antropologia i la discapacitat.

 

L’obra és una activitat paral·lela del VII Festival de Cinema Ciudatà Compromés que s’estrenarà pròxim dilluns 22 de novembre en el Departament de Física Aplicada d’Universitat Politècnica de València, un espai que segons la seua pròpia autora, ha sigut subvertit teatralment de manera intempestiva per aquesta obra teatral d’investigació artística, lingüística i física.