Datathon 2022: dades obertes i reptes en un món canviant. T’invitem a participar. Data d’inscripció abans del 4 de març de 2022.

Universitats, institucions locals de la Comunitat Valenciana i entitats, organitzem la segona edició de #ODdatathon, una competició per a fomentar l’interés i ús de les dades obertes, amb el lema “Reptes en un món canviant”.

Des d’ACICOM, com una de les entitats organitzadores, t’invitem a participar en aquesta competició que s’inicia el pròxim 4 de març amb una jornada informativa en el marc de la celebració de l’#OpenDataDay, i s’estendrà durant 2 mesos amb tallers que familiaritzaran als participants amb el maneig de les dades obertes, en tots els seus processos.

El dia 5 de març és el #OpenDataDay 2022, el dia de les dades obertes, i  ho celebrem amb la segona edició del Datathon de dades obertes “Reptes en un món canviant”, una iniciativa col·lectiva que compta amb el suport amb un ample ventall d’universitats, administracions, entitats, per a fomentar l’interés i ús de les dades obertes.

La jornada inaugural serà el pròxim 4 de març, a les 17h, en la Sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica UPV i en streaming. Durant l’esdeveniment es donarà les claus per a participar en el projecte i els recursos que podran utilitzar les persones que se sumen a la competició.

Tota la informació sobre el del Datathon #ODdatathon i inscripcionshttps://www.ctranspa.webs.upv.es/datathon-2022/

Qualsevol persona pot sumar-se a la convocatòria i proposar, per equips, solucions a diferents reptes:

A) Sobre producció i consum responsable:

B) Aspectes mediambientals (agricultura, residus, transició energètica…),

C) Cultura.

Es podrà utilitzar diferents eines d’aprenentatge automàtic, intel·ligència artificial o qualsevol relacionada amb la ciència de dades.

FASE 1. INSCRIPCIÓ EN EL DATATHON. Inscripcions en Eventbrite. Data límit d’inscripció fins a 4 de març per a poder assistir a la Jornada de presentació i als tallers de formació que s’impartiran i que permetran als equips competir en els diferents reptes.

https://www.eventbrite.es/e/entradas-datathon-2022-retos-ante-un-mundo-cambiante-oddatathon-266723125047

Les persones inscrites al datathon participaran durant dos mesos en 10 tallers amb expertes i experts en la gestió de dades obertes, amb els quals coneixeran com tramitar la sol·licitud de recursos del portal de dades obertes a l’administració, així com els processos de recol·lecció, integració, iniciació a l’estadística, visualització de dades, geolocalització de diferents tipus de dades, explotació de dades mediambientals, de consum responsable i de cultura, processament de llenguatge natural i a saber contar històries amb dades.

FASE 2. INSCRIPCIÓ DELS EQUIPS. INICI. Data límit d’inscripció l’11 de març. 

FASE 3. FINALITZACIÓ I LLIURAMENT DE PROJECTES. Presentació de projectes OBERTA fins al 30 d’abril.

Qui pot participar?

Poden participar totes aquelles persones físiques majors d’edat que ho desitgen. Cada premi s’atorgará a cada projecte amb independència del nombre de participants en el seua elaboració.

Els equips estaran formats per un mínim de 2 persones i un màxim de 6. Les aplicacions derivades dels projectes s’han de desenvolupar i presentar durant l’esdeveniment “Reptes en un món canviant”.

BASES https://www.ctranspa.webs.upv.es/wp-content/uploads/2022/02/22423.pdf

Hi haurà dues categories de premis:

Una primera categoria de premis per a alumnat de grau:

Es donarà un premi de 750 euros per cadascun dels reptes: producció i consum responsable, cultura i medi ambient (agricultura, residus, transició energètica…) i tres accèssits de 350 € per cadascun dels reptes.

Una segona categoria de premis per a alumnat de màster, doctorat i empreses:

Es donarà un premi de 500 euros per cadascun dels reptes: producció i consum responsable, cultura i medi ambient (agricultura, residus, transició energètica…) i tres accèssits de 350 € per cadascun dels reptes.

La fallada i publicació de les persones i projectes premiats es produirà entre els dies 20 de maig i 4 de juny de 2022 i la liquidació dels premis s’haurà de produir abans del 31 de juliol de 2022.

El Jurat podrà decidir, en cas que els projectes presentats no s’acomoden als criteris establits en la convocatòria, que un o diversos dels premis queden deserts.

Equip avaluador:

 • Andrés Gomis Fons. Director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern
 • Josep Ochoa Monzó. Professor Titular de la Universitat d’Alacant. Vicesecretari General de la Universitat d’Alacant.
 • Emilio Soria. Catedràtic d’Universitat i Membre de la Càtedra Pagoda.
 • Antonia Ferrer Sapena. Titular d’Universitat i Directora de l’Observatori de Dades obertes i Transparència.
 • Eloina Coll Aliaga. Directora de Càtedra de Governança de la Ciutat de València
 • José Norberto Mazón. Professor Titular d’Universitat. Universitat Alacant. Coordinador acadèmic de la Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevieja.
 • Nuria Portillo Poblador. Professora col·laborada. Directora de la Càtedra Catedrades.
 • Victoria Lerma Arce. Professora Ajudant doctor. Directora de la Càtedra de Transició Energètica de la Comunitat Valenciana
 • Cristina Todolí Torro. Vicerectorat d’estudiants.

 

Criteris de valoració.

Les aplicacions guanyadores es triaran tenint en compte els següents criteris:

 • L’impacte i importància del repte solucionat.
 • La creativitat i la innovació.
 • L’ús de les dades.
 • Adequació a la categoria del premi.
 • El grau d’acabat aconseguit en “Reptes en un món canviant”.
 • La sol·licitud d’informació a l’administració

May be an image of text que diu 'DATATHON'

El plantejament de la nova edició de #ODdatathon és que qualsevol persona major d’edat interessada en la gestió de dades se sume a la convocatòria i propose per equips, solucions a diferents reptes. Les àrees de treball enguany són producció i consum responsable, medi ambient  –en àmbits com l’agricultura,  la gestió de residus o la transició energètica- i cultura.  Encara que l’ús i les participants podran usar qualsevol set de dades, es valorarà la reutilització o ús de dades proporcionades per les diferents plataformes institucionals de dades obertes i altres dades.

La iniciativa està promoguda amb suport de la  Direcció General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern de la Generalitat Valenciana a través de l’Observatori de Dades Obertes i Transparència de la Universitat Politècnica de València (UPV), del Departament d’Estudis Jurídics de l’Estat de la Universitat d’Alacant  (UA), de la  Càtedra Pagoda de la Universitat de València   (UV) i del Vicerectorat d’Investigació de la Universitat Miguel Hernández (UMH). Col·labora també l’Ajuntament de València a través  de la  Càtedra de Governança de la ciutat de València, Dades València, la Direcció General d’Indústria, Energia i Mines en Generalitat Valenciana a través de la Càtedra de Transició Energètica UPV i les associacions ACICOM i Mesura a través de la Càtedra Dades Obertes, Catedrades.

La nova edició d’#ODdatathon, ha crescut en organitzadors de tota la Comunitat Valenciana i espera superar la convocatòria passada, en la qual participaren 233 persones de tota Espanya, 37 equips i es van aconseguir 6 projectes finalistes.

L’esdeveniment, que s’estendrà des del 4 de març al 30 d’abril , “s’organitza amb la finalitat d’estimular als participants en l’ús de dades obertes i la reutilització de dades amb especial atenció en aquesta edició a qüestions mediambientals, de consum responsable i  el treball de dades en àmbits culturals, ja siga des d’una perspectiva creativa o per a ampliar el coneixement del sector.” També s’incideix a “promoure la participació social en nous desafiaments que milloren el dia a dia de la ciutadania”, segons assenyalen els seus promotors.

Jornada d’arrancada el 4 de març

 La jornada inaugural se celebra el pròxim 4 de març, a les 17h, en la Sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica UPV, en format presencial amb possibilitat de visualitzar-la també en streaming. Durant l’esdeveniment es donarà les claus per a participar en el projecte i els recursos que podran utilitzar les persones que se sumen a la competició.

La sessió començarà amb la intervenció de José Capilla, Rector de la UPV i Rosa Pérez Garijo, Consellera de Participació i Transparència al costat de Maria Empar Martínez, Directora general d’Indústria, Energia i Mines; Elisa Valía, Tinent alcaldessa de l’ Ajuntament de València i Antonia Ferrer, Directora de l’Observatori de dades obertes  de la UPV.  La jornada continuarà amb una taula redona entorn de les dades obertes de l’àmbit del consum,  el desenvolupament sostenible i la cultura amb responsables en aquests camps i amb una sessió de tancament amb informació pràctica sobre com participar en l’#ODdatathon.   

Eines i premis per als participants

El termini d’inscripció en el datathon conclou el  4 de març, la configuració d’equips es podrà realitzar fins a l’11 de març i la finalització i lliurament de projectes finalitzarà el 30 d’abril . Hi haurà dues categories de premis entre les millors aplicacions presentades: una categoria per a alumnat de grau, amb un premi de 750 € i tres accèssits de 350 € per equip, per cadascun dels reptes, i una altra per a alumnat de màsters, doctorat o persones en actiu en empreses o entitats, amb un premi de 500 € i tres accèssits de 350 € per equip, per cadascun dels reptes: producció i consum responsable, cultura i medi ambient (agricultura, residus, transició energètica).

L’equip avaluador d’#ODdatathon tindrà en compte l’impacte i importància del repte solucionat, la creativitat i innovació de l’aplicació, l’ús de les dades, l’adequació a la categoria del premi, el grau d’acabat aconseguit i la sol·licitud d’informació a l’administració.

Les persones inscrites en el datathon participaran durant març i abril al costat d’expertes  en la gestió de dades obertes en cinc jornades amb 10 tallers amb en els quals coneixeran com tramitar la sol·licitud de recursos del portal de dades obertes a l’administració, així com els processos de recol·lecció, integració, iniciació a l’estadística, visualització de dades, geolocalització de diferents tipus de dades, explotació de dades mediambientals, de consum responsable i de cultura, processament de llenguatge natural i a saber contar històries amb dades.

A més, un equip d’estudiants voluntaris de l’associació MultiTEC de la UA tutoritzarà als participants i resoldrà els seus dubtes.

Per a més informació sobre el desenvolupament del Datathon #ODdatathon i registre es pot accedir ací:

https://www.ctranspa.webs.upv.es/datathon-2022/

 

Contacte: Nuria Portillo nportillo@eio.upv.es

Contacte: Antonia Ferrer  anfersa@har.upv.es

ORGANITZEN:

COLA·LABOREN:

 

PER A SABER-NE MÉS: