Crònica Memòria de PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL I MOVIMENTS SOCIALS VALENCIANS. Jornada celebrada dia 2/11/2023

Una gran trobada audiovisual que va sembrar la llavor per a la creació d’un hub de productores amb perspectiva social

El Centre de Cultura Contemporània del Carme va acollir la setmana passada una jornada sobre producció audiovisual i moviments socials, organitzada per ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) en col·laboració amb la Fundació Horta Sud, amb l’objectiu de debatre sobre les influències mútues que poden crear-se entre els dos àmbits i posar en comú noves formes de producció social.

La jornada forma part dels projectes subvencionats per l’IVC (Institut Valencià de Cultura) en 2023

Juan Medina, president d’ACICOM, José Ignacio Pastor, president d’honor de l’associació, Mercedes Juan Tejedor, tècnica de la Fundació Horta Sud, i Rafael Aguilar, secretari del Consell de la Ciutadania de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada.

Aquest últim va explicar durant la seua intervenció que el Consell de la Cituadania és una eina per a articular la participació dels moviments socials en la definició de les polítiques de la ràdio i televisió publica valenciana i va convidar a totes les persones a fer ús d’ell.

En la primera taula redona de la trobada van participar Alba Benlloch, fundadora de La Cosecha Comunicació; Carlos Beltran, soci d’ACICOM i productor, entre altres, del canal Marihuana TV a través de la productora Liberinfo Comunicacions; Enric Rey, de la Vall de Segó i la Finestra del Rey; i Jean Leiva i Maria Chaqués, membres d’Arka Productora.
Cadascuna de les intervencions va ser acompanyada amb imatges elegides de les seues produccions audiovisuals

Alba Benlloch va posar de relleu la “necessitat de tindre projectes comunicatius transformadors” com els que fa la seua associació per tal de projectar a la societat la necessitat de canvi social.

La resta de ponents es va sumar a aquest discurs i, a través dels seus propis projectes, van mostrar les possibilitats que ofereix actualment el món audiovisual per comunicar sobre temàtiques socials i de caràcter reivindicatiu, com ara la immigració o la legalització de la marihuana.

Javier Oliver Moll, de Tyris Software va aportar el punt de vista tecnològic, presentant les possibilitats de crear una plataforma OTT de marca blanca. Es a dir un espai semblant a les conegudes plataformes com Netflix, HBO, Filmin, etc. que podria crear-se per a les produccions valencianes, utilitzant els serveis d’aquesta empresa valenciana.

Durant la segona part de la jornada es va parlar sobre el futur de la producció audiovisual amb perspectiva social i la possibilitat de posar en marxa noves formes de producció.

Jaime Millás Covas, periodista, escriptor i soci d’ACICOM va fer el paper de moderador i, com a experts, van intervindre Gabriela Tamarit d’El Sistema del Solar; José Gayà, escriptor i director al Col·lectiu Mirades; Lucas Moro, director i productor de Vídeo al Cuadrado; Raül Carbonell, president de l’Associació de Professorat d’Imatge i So dels centres de FP Comunitat Valenciana; i Carles López Cerezuela, soci d’ACICOM i responsable del projecte “Intel·ligència Artificial per a la Comunicació Social i Influència Responsable”.

També va participar en aquesta última taula José Ignacio Pastor, Coordinador de la Jornada, qui a més d’exposar algunes de les produccions que realitza ACICOM (València, Klara i Transparent, Qui és Qui, etc.) o que col·labora (micromeceatges, Festival Cinema Ciutadà Compromés, CineClub Acció Documental +,…) va llançar la proposta de trobar vies innovadores per “centralitzar tota l’oferta de col·lectius de producció audiovisual per a crear sinèrgies entre les productores i també amb els moviments socials valencians, per continuar a avançant, ja que fa falta la creació de hub”.

En definitiva, va ser una jornada molt enriquidora que va demostrar la forta relació que existeix actualment entre el món audiovisual i l’associacionisme i que va encoratjar als presents a continuar treballant en la búsqueda de noves eines de difusió d’aquests treballs.

 

 


Vídeo resum de la Jornada realitzada el dijous, dia 2 de novembre de 2023

 

Lloc: Un espai ideal on desenvolupar-les: En el marc de l’exposició organitzada per la Fundació Horta Sud i el Centre de Cultura Contemporània del Carme,  LES VICTÒRIES CAL SABER VEURE-LES. https://www.consorcimuseus.gva.es/centro-del-carmen/exposicion/les-victories-cal-saber-veure-les/ 

Horari: 17h a 20.50h.

Organitzen:

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)

Fundació Horta Sud

Col·laboren:

Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana

IVC (Institut Valencià de Cultura)

A continuació us detallem el programa i enllaços als clips audiovisuals que van acompanyar a les intervencions

Programa 

 

17 a 18h. Visita opcional a l’exposició “Les victòries cal saber veure-les” https://www.consorcimuseus.gva.es/exposicion/les-victories-cal-saber-veure-les/

Vam gaudir d’una encisadora visita guiada a l’exposició, a càrrec de Julio HuertaBelasategui, director de la Fundació Horta Sud

18 a 18.10h  Inauguració – presentació de la Jornada.

.

  • Jose Ignacio Pastor Pérez, fundador i president d’honor d’ACICOM, Coordinador de les Jornades
  • Rafael Aguilar, secretari del Consell de la Ciutadania de la CVMC
  • Mercedes Juan, tècnica de la Fundació Horta Sud
  • Juan Medina Cobo, president ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)

                                                   Inauguració Jornada Producció Audiovisual i Moviments Socials Valencians

.

18.15h. Taula rodona sobre: Els moviments socials i l’audiovisual. Influències mútues i simbiosi.

Es projectaren clips o promos dels treballs audiovisuals realitzats.

No va poder assistir per un tema de salut però vam projectar la peça enviada

  • Carlos Beltran i Marcial Cervero de Liberinfo Comunicaciones, socis d’ACICOM, que produeixen entre altres el canal Marihuana Televisió https://marihuanatelevision.tv/

 

 

Presentación Tyris TV y Galgo ESP ACICOM

Modera: Emília Bolinches, periodista i escriptora, Vicepresidenta d’honor d’ACICOM

.

19.00h. Col·loqui

..

19.25h. Taula Rodona sobre: Són possibles altres formes de producció audiovisual? El futur de la producció audiovisual amb perspectiva social. Noves oportunitats.

Es projectaren clips o promos dels treballs audiovisuals realitzats.

 

 

 

 

 

  • Carles López Cerezuela, ACICOM, Intel·ligència artificial per a la comunicació social i Influència Responsable  https://www.acceleradora.org/

 

  • Jose Ignacio Pastor President d’honor d’ACICOM. El dret d’accés dels grups socials una oportunitat audiovisual. Qui és Qui?, Ciutat Vella pren la paraula, etc. València, Klara i Transparent https://bit.ly/QUI-ES-QUI

Modera: Jaime Millás Covas, periodista i escriptor, soci d’ACICOM

.

20.15h.  Col·loqui

.

.

20.40h. Conclusions i cloenda.

 

20231102 Jornada Producció Audiovisuals i Moviments Socials Valencians

Reportatge fotogràfic de la Jornada Producció Audiovisual i Moviments Socials Valencians

.

,

PER A SABER-NE MÉS

PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL I MOVIMENTS SOCIALS VALENCIANS. Jornada Audiovisual 2/11/2023 en Centre del Carme de Cultura Contemporània

https://acicom.org/produccio-audiovisual-i-moviments-socials-valencians-2-11-2023/

JORNADA: PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL VALENCIANA I CIUTADANIA, UNA SINERGIA NECESSÀRIA 17-11-2021 Sala Berlanga de la Filmoteca.

https://acicom.org/jornada-produccio-audiovisual-valenciana-i-ciutadania-una-sinergia-necessaria-17-11-2021-sala-berlanga-de-la-filmoteca/