Crònica de les sessions “Flores bajo el hielo”en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dies 24/01 i 21/3/2025

ACICOM i ACPV, amb la col·laboració de CAMDEPV,  vam programar el documental Flores bajo el hielo del director Marco Potyomkin.

Un gran èxit de públic. Este documental  innovador, ha despertat una gran expectació, i de moment ja hem realitzat dos sessions, donat que hem completat totalment l’aforament. Una tercera sessió està programada per al dia 4 de juliol de 2025. 

La informació sobre les dos sessions la teniu en:

Els àlbums fotogràfics de les sessions
20250124 Flores bajo el hielo, Cine Club en CCC Octubre

20250321 Flores bajo el hielo (segon passe) Cineclub ACCIÓ DOCUMENTAL +

Els col·loquis posteriors a la projecció del documental “Flores bajo el hielo” aborden l’impacte emocional de la pel·lícula, centrada en la repressió franquista i el paper de les dones, així com la necessitat de justícia i memòria històrica.

Es ressalta la necessitat de fer justícia i de difondre la veritat històrica, especialment entre les noves generacions, davant la manca d’educació sobre aquest període. També es menciona la querella argentina com a via per buscar justícia a nivell internacional i la resistència i la valentia de les dones sota el franquisme. Finalment, es comparteixen anècdotes personals i l’acollida del documental en diversos àmbits, inclosos els instituts.

Principals Temes i Idees Clau:

El col·loqui va esdevenir en una conversa emocionada i reflexiva després de la projecció del documental “Flores bajo el hielo”. Els participants, incloent-hi persones del públic, cineastes i activistes de la memòria històrica, comparteixen les seves impressions sobre la pel·lícula i discuteixen temes crucials relacionats amb la memòria de la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista, amb un focus particular en el paper i el patiment de les dones.

  1. Impacte Emocional i Qualitat del Documental:
  • El documental genera una profunda emoció en l’audiència. Lucila Aragó expressa: “eh le he abrazado porque me ha emocionado”.
  • Es destaca el ritme “extraordinario” del documental i com els testimonis es veuen reforçats per les il·lustracions, fent que dues hores passin ràpidament.
  • Es valora l’esforç per donar veu a les persones que van patir la repressió.
  1. La Impunitat i la necessitat de Justícia:
  • Es denuncia la manca de justícia a Espanya per als crims del franquisme. Lucila afirma: “después de ver el documental eh no cabe duda, ¿no?, de que la ausencia de justicia en este país es un peso, ¿no? Es una es una lacra eh que tenemos en la sociedad actual porque no ha habido ni un solo responsable, ni un solo responsable de todo lo que acabamos de ver juzgado en este país. Es una barbaridad.”
  • Es compara la situació espanyola amb els judicis de Nuremberg després de la Segona Guerra Mundial, subratllant la importància de la justícia per conèixer la veritat i evitar la impunitat.
  • Es critica l’estratègia percebuda de no fer justícia, esperant que desapareguin els testimonis i es produeixi una amnèsia col·lectiva.
  1. La Importància de la Memòria Històrica i la Veritat:
  • Es subratlla la necessitat de recordar i difondre la veritat sobre el passat. Una participant diu: “es precís i necessari que se parle del tema, que se conega la cuestión i que pel·lícules como aquesta y gràcies a persones que han aparegut que al final canvie la situacióa”.
  • Marco, el director del documental, emfatitza que una de les raons fonamentals de la pel·lícula és combatre el relat que dilueix la responsabilitat del cop d’estat i la repressió posterior: “Una de las razones fundamentales es combatir ese relato de que aquí la guerra fue una disputa entre hermanos, y se esconde el golpe de los privilegiados contra los que nunca habían tenido derechos y los comenzaron a tener durante la República”.
  • Es destaca la manca d’informació sobre aquest període en l’educació, tant en el passat com en l’actualitat. Marco es pregunta: “¿Cómo puede ser que mi hija de 16 años le pase lo mismo? Que no haya visto ni una hora, ni una.”
  1. El Protagonisme de les Dones en la Lluita Antifranquista i la Repressió:
  • Es ressalta el paper crucial de les dones, no només com a víctimes sinó també com a protagonistes de la resistència. Tina Guillen, feminista,  recorda paraules de Dulcinea Bellido sobre com el feixisme nega la dona, reduint-la a la seva “pura biologia”.
  • S’emfatitza que les dones van ser protagonistes “desde el minuto uno y en todas partes”, tant en els pelotons d’afusellament com a les presons, en la recuperació de cadàvers i en la lluita clandestina.
  • S’il·lustren exemples de la seva resistència i solidaritat a les presons, com la creació de l’Escuela de Santa María” a la presó de Ventas i l’acció de protesta de les dones de presos a Burgos el 1964.
  • Es critica la invisibilització històrica de les dones, contrastant-la amb la representació tradicionalment masculina de la resistència. Marco explica que el focus del documental en les dones respon a la necessitat de “contar una historia ¿por qué? ¿Por qué siempre es el hombre el que representa todo?”
  1. La Querella Argentina i la Justícia Universal:
  • Lucila informa sobre la situació de la querella argentina contra els crims del franquisme, que es troba en “standby” a causa de la manca de col·laboració dels governs espanyols i la resistència d’una part de la judicatura.
  • Es destaca la importància de la querella argentina com un instrument de justícia universal davant la impunitat a Espanya. Lucila afirma: “hay un juzgado en el mundo que está juzgando los crímenes del franquismo como crímenes de lesa humanidad y es muy valioso.”
  1. L’Impacte en les Noves Generacions:
  • Daniel i Tina, d’una iniciativa de “missions de la memòia” organitzada per CAMDEPV, comparteixen la resposta positiva dels joves als instituts quan se’ls presenta aquesta història, que en la majoria dels casos desconeixen.
  • L’experiència de visitar el cementiri de Paterna i veure les fosses comunes té un impacte molt fort en els estudiants.
  • Es subratlla la importància del treball previ del professorat per aprofitar al màxim aquestes activitats.
  1. Optimisme i la Necessitat de Continuar la Lluita per la Memòria:
  • Malgrat les dificultats, hi ha un sentiment d’optimisme basat en l’existència d’una historiografia abundant i en l’impacte de les iniciatives de memòria.
  • Es fa una crida a la participació i a la difusió del documental i d’altres recursos per seguir avançant en la recuperació de la memòria històrica.
  • Tina cita a Gramsci: “frente al pesimismo de la razón, el optimismo de la voluntad “ i continua de la seua collita “y adelante, no hay otra.”

Cites Significatives:

  • Lucila Aragó: “nuestra democracia será imperfecta mientras no haya esa justicia”.
  • Tina Guillem: recordant a Dulcinea Bellido: “el bajo el fascismo no puede hablarse jamás de liberación de nadie, pero menos todavía de la liberación de la mujer, porque el fascismo es la negación más absoluta de la mujer”.
  • Marco: “el estado fascista naciente odiaba a la mujer, sólo creía en un modelo de mujer, que estuviera fuera del ámbito social, tenía que estar en casa, callada, sin molestar, invisible, sirviendo al hombre. Esa es la mujer biológica, un cuerpo para tener descendencia.”
  • Marco sobre la motivació de la pel·lícula: “combatir ese relato de que aquí hubo una guerra entre hermanos… y se esconde el golpe de unos privilegiados que habían perdido derechos”.
  • Daniel Galan de CAMDEPV sobre l’impacte en els joves de Les missions de la memòria: “están encantados porque es una cosa que les viene de nuevo, que no lo han vivido lógicamente por la edad que tienen, pero ni incluso sus padres… desconocen completamente qué es lo que lo que ha pasado ahí”.

Conclusions:

Aquest col·loqui revela la profunda empremta que el documental “Flores bajo el hielo” deixa en l’audiència, especialment per la seva capacitat de visibilitzar el patiment i la resistència de les dones durant el franquisme. La conversa posa de manifest la persistent manca de justícia a Espanya per aquests crims, la crucial importància de la memòria històrica per a les noves generacions i la necessitat de continuar la lluita contra l’oblit i la impunitat. La querella argentina es presenta com un important instrument de justícia davant la inacció a Espanya. En general, l’enregistrament transmet un sentiment d’emoció, indignació i un ferm compromís amb la veritat, la justícia i la reparació.

PER A SABER-NE MÉS

===========================================================

 

QUÈ ÉS EL CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL +

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i esperem comptar per a 2025 amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs, recursos cultural de l’Ajuntament de València i les ajudes de foment del valencià de la Conselleria d’Educació de la GVA.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa,  que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental a més a més del CCC Octubre a València, en:

 

T’animes a associar-te a ACICOM?

La unió fa la força

https://acicom.org/associa’t