Crònica de la sessió d’Acció Documental +, sobre ELS TESTIMONIS DE PUTIN celebrada el dia 15/1/2020

Continuant amb el documental del mes, dins el cicle del Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL +, i organitzat per ACICOM, el dimecres 15 de gener de 2020 es va projectar al saló d’actes de l’OCTUBRE Centre de cultura Contemporània “Els Testimonis de Putin” del director Vitaly Mansky i co-producció de Letònia, Suïssa i Repùblica Txeca.

La programació d’aquesta sessió no podia ser més encertada,  donat que va coincidir amb la notícia que coneixiem a migdiade la dimissió del govern en ple de la Federació Russa

L’acte va ser presentat pel president de ACICOM José Ignacio Pastor, per Emili Payà d’ACPV, i per Joan Lloret també d’ACICOM i coordinador del Cine Club Acció Documental +.

Van estar acompanyats pels convidats en aquesta sessió:

Ramón Congost Vallés (Consul Honorari de la Federació de Russia en la C.V) https://www.consulrusocv.com/es/home/

Resultado de imagen de consulado rusia comunidad valenciana

 

 

Andriy Yacubuv, President del Instituto 9 de Mayo i membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC a proposta del Consell Valencià de la Joventuthttps://instituto9mayo.eu  https://www.cvmc.es/consell-ciutadania/

Resultado de imagen de instituto 9 de mayo

 

Amb posterioritat a la visió del documental es va fer un anim,at i interessant col·loqui entre els convidats i el públic assistent a la sala.

Emilia Bolinches, periodista i Vice-presidenta d’ ACICOM, va ser la moderadora

 

La projecció del documental va reunir una nombrosa assistència de públic que va participar d’un col.loqui ben interessant, a més en un dia tan significatiu per la dimissió en ple del Govern rus del primer ministre Dmitri Medvédev  després que el president, Vladímir Putin, haguera anunciat una sèrie de canvis polítics en el seu discurs sobre l’estat de la nació.

Vitaly Mansky ens ofereix al documental la seua visió, a través de la seua càmera i amb sequències llargues,  de com l’actual cap del Kremlin, Vladimir Vladímirovitx Putin va accedir al poder en Rússia ara fa 20 anys. Així van apareguent figures cabdals de la política russa del moment com Mikhail Gorbatxov, antic secretari general de la Unió Soviètica i que había tingut un paper clau en la perestroika i en el final de la guerra freda. Altra de les figures, Boris Ieltsin, i relacionat directament amb l’ascens de Vladimir Putin al poder per la dimissió d’aquell a finals de 1999. Per últim el propi Putin i la seua arribada a la máxima responsibilitat de la Federació Russa.

A través de vivències personals i publiques el director ens monstra com va desenvolupant-se la diferent activitat dels tres personatges (fonamentalment els dos últims) al llarg d’un any, des de la dimissió de Ieltsin, la campanya electoral i el dia de les eleccions on Putin va guanyar, i finalment  que va anar fent Putin fins l’aniversari de la seua aceptació com a substitut de Boris Ieltsin.

Partint de com participen els personatges en el documental i el seu significat en la política russa es van anar establint alguines de les  qüestions i es va realizar un animat col.loqui:

Inicialment la moderadora, a més de dir que li havia agradat el documental, va comentar sobre el significatiu interés del món rus en la nostra societat. Va destacra per exemple l’existència fa molts anys de l’associació d’Amics de la URSS que posteriorment amb la disolució d ela URSS va passar a denominar-se Asociació Volga.-

Entre les opinions que van surgir durant el col·loqui hem d’esmentar: la mala premsa que en ocasions es dona sobre Rússia com el fet de participar en els bombardejos de Siria en comparació amb els atacs e invasió per part dels Estats Units en altres països. Pel que fa a la personalitat que irradia Putin es va comentar que allí es un personatge idolatrat on un 70% està per la llavor que fa en aquell gran país, mentre que Ieltsin i Gorbachov están molt per darrere en les preferències del rusos i russes. Fins i tot el propi Consul va dir sobre la presencia significativa de l’imatge de l’actual president russ en les samarretes de la joventut d’aquell país. Aquesta visió anterior contrastava, es continuaba dient en la tertulia,  amb la que es tenia en Europa i en occident en general respecte dels personatges analitzats, on Gorbatxov seria el més ben vist, Ieltsin i Putin que es vorien com a polítics no tan ben vistos. 

 

 

part del públic assistrent

part del públic assistrent

 

Intervencions dels asssitents

Intervencions dels asssitents

 

També es va comentar, per part del Cónsul, que tal es l’atracció que genera aquell gran país, que tots els dies signa molts visats per la visita de molts valencians a Russia.

En altra de les intervencions es va comentar que inclús Putin podría no estar d’acord en moltes de les coses com succeixen en Russia però tendrá dificultats per deixar el poder després de tants anys en ell. 

Quant a les preguntes,  alguna anava en el sentit de de com es posible que Putin s´haguera mantingut 20 anys en el poder, a la que es va respondre que podría explicarse pel seguiment d’una gran part de la població i de l’innegable paper desenvolupat per ell en la escena internacional al llarg d’aquestos anys.

Altra reflexió va anar en el sentit de resaltar la figura de Vladimir Putin pel seu paper de com Russia ha fet contrapes al paper que els Estats Units estaven realitzant a nivel mundial.

Per últim altra de les reflexions apuntades en el col·loqui va ser el de que no entenia com persones progressistes del nostre país i la nostra societat tingueren tan bona opinió del líder rus, quan si realment Russia se consideraba com a país europeu en canvi no defensava de forma contundent aspectes assumits clarament per la Unió europea com la lluita contra la violència de genere, els drets humans, la democràcia,la diversitat sexual, etc   Cal una Europa forta.

En resum dir que el documental va agradar a la gran majoria del públic assistent,

 

Adjuntem un reportatge fotogràfic de la sessió (punxa damunt pere vceure les fotos)

20200115 ELS TESTIMONIS DE PUTIN en Acció Documental +

 

PER A SABER-NE MÉS

Pots consultar la informació sobre el tema en:

ELS TESTIMONIS DE PUTIN en Acció Documental +, dimecres dia 15 de gener 2020 a les 18:15h. en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània

Post a Comment