Crònica de la projecció i col·loqui de TOTS ELS GOVERNS MENTEIXEN de Fred Peabody

35578067636_3ae11e3f5f_z

Tots els governs menteixen, de Fred Peabody (2016), és el títol del documental que vam veure als Aragó Cinemes, a iniciativa d’Acicom i en el marc del Documental del Mes, programa que cada últim dijous de mes ens ofereix un documental de prestigi als Aragó Cinema. En aquesta ocasió va reunir, a parts iguals a un públic molt interessat i als representants compromesos dels mitjans. Ismael de la Cooperativa de Treball Associat La Cinemista, que ha posat en marxa d enou els Aragó Cinema, ens va fer d’amfitrió.
La lapidaria, encara que adient, sentència que dóna peu al títol de la pel·lícula és del mític periodista independent nord-americà L.F. Stone, i actua de fil conductor de l’àgil documental, on es demostra que tots els governs han mentit en els moments més decisius de la seua política, especialment, a l’hora de justificar l’inici d’una guerra o el seu augment bèl·lic. Vietnam i la invasió de l’Irak són les intervencions militars estatunidenques que ens mostren aquesta trista realitat, encara que no es lliura d’ella ni el mateix Obama en aquest revenja amb el poder.

Diferents periodistes, icones dels mitjans independents dels EUA, desfilen pel film per a confirmar amb les seues experiència professionals d’aquesta trista veritat.

Chomsky enllumena des de la seua autoritat acadèmica l’existència d’un consens en el relat entre els grans mitjans convencionals, com el New York Times, d’acord amb els interessos dels successius governs, que han marcat definitivament l’agenda del que considerem l’actualitat i que no és una altra cosa més que allò que interessa al poder. Fent que no l’interesse al públic, i a la ciutadania, allò que és veritat, la veritat.

Després de la projecció del documental, va tindre lloc un col·loqui animat per la veterana periodista i icònica Rosa Solbes, ex-Presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, escriptora i sòcia d’ACICOM, i Pedro Valero, membre de la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians i redactor del diari Levante-EMV, coordinats ambdós pel President d’Acicom, José Ignacio Pastor.

Va ser inevitable que ens promoguera una certa malenconia als assistents, en traslladar al nostre territori la trista realitat que ens va donar llum el documental i que no era altra que la constatació de què els periodistes dels mitjans convencionals han perdut terreny i credibilitat en la seua obligació d’informar amb independència d’allò que passa tant al carrer com als despatxos.

I va sorgir també una certa sensació de culpa amb el record dels més de vint anys de (des) govern del PP en la Comunitat Valenciana i es va sentir un sa intent de revisió íntima i col·lectiva, que no va concretar-se perquè, per consol dels presents, el temps s’acabava i els espectadors de la següent sessió esperaven a la porta per a entrar.

Molt interessant tot, documental imprescindible per a la ciutadania preocupada, perquè els obri els ulls a i així puguen saber quin és quin i deprenguen a desbaratar i d’estripar els “bulos” i “fakes” que diàriament els arriben des dels infinits canals de comunicació dels que tenim a l’abast hui en dia. Imprescindible també per a les persones que treballen a la informació, per a l’ofici d’informar, per a recordar la regla d’or: allò que no interessa al poder és (la) notícia.

Crònica inicial realitzada per Isabel Llorens

Teniu un breu reportatge fotogràfic que podeu veure a continuació
20170629 Tots els govenrs menteixen: projecció i col·loqui

Per a saber més podeu anar a l’apunt que vam fer com anunci  de l’activitat:

http://proba.acicom.org/tots-els-governs-menteixen-documental-29-06-2017-arago-cinema/

Post a Comment