Crònica de la Conversa Oberta amb Amalio Rey i de la presentació del llibre “Como impulsar la inteligencia colectiva”

 

ACICOM i Multiprecio hem explorat la intel·ligència col·lectiva i la participació efectiva amb Amalio A. Rey

L’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) i l’equip del Multiprecio  vam organitzar dues activitats el passat 5 de març, centrades en la figura d’Amalio A. Rey i el seu treball sobre intel·ligència col·lectiva, una important aportació a la participació ciutadana.

 

LA CONVERSA OBERTA-DINAR

Va tindre lloc en la cafeteria de la Societat Coral El Micalet, en un dinar amb format participatiu, en taula quadrada. Un plaer escoltar inicialment a Amalio Rey i posteriorment desenvolupar un diàleg apassionant, amb múltiples mirades (14 persones diverses i plurals).

ACICOM, com a associació de ciutadania i comunicació, té com a objectiu promoure el debat i la reflexió sobre temes rellevants per a la societat. Amb aquesta doble activitat, ACICOM busca oferir un espai de trobada i diàleg entorn de la intel·ligència col·lectiva, un concepte clau per a la construcció d’un futur més democràtic i participatiu.

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE, EN MULTIPRECIO, COWORKING SITUAT EN BENIMACLET

 

En el local del Multiprecio https://multiprecio.org  Carrer d’Utiel, 5, Benimaclet, València, un espai que ha mutat de Bazar a alguna cosa se sembla a un Coworking. Perquè Rendirse També és una Opció. Tot va començar en una nit estrelada de 2020, als carrers empedrats de Benimaclet, València. El barri, conegut pel seu encant bohemi i la seua resistència a la gentrificació, estava en una cruïlla. Els “Digital Knowmads” amenaçaven amb convertir el nostre benvolgut barri en un altre clixé sense ànima. Multimarró, un lleopard amb un estrany amor pel café i la cervesa, va tindre una visió: crear un espai on la creativitat i la col·laboració pogueren florir, lluny de les arpes de la gentrificació. Així va nàixer multipreu, un oasi de diversió i treball enmig del caos urbà. Multipreu es va convertir en la llar dels somiadors, els creadors, els emprenedors i, per descomptat, els supervivents urbans. Ací, les idees boges són la norma i el fracàs és només un altre motiu per a organitzar una festa. Des dels nostres humils començaments, hem crescut en número; però mai hem perdut la nostra essència: ser un antídot contra la monotonia i la gentrificació, un lloc on pots ser tan mediocre com vulgues, mentres lluites per un barri més autèntic i menys ‘Knowmadizado’. I així continua la llegenda de multipreu, el cor rebel de Benimaclet!

Un espai acollidor, on a més a més de presentar el llibre i conversar, els que vam aguantar fins a l’hora de sopar, vam ser obsequiats per l’amfitrió: Domenico di Siena, vocal del Consell de Gestió d’ACICOM també, amb un sorprenent menú itralià, confeccionat in situ, a la vegada que xarravem: lasanya, pizza i tiramisú. Tot riquíssim. Que ens va permetre finalitzar un dia intens d’interaccions amb Amalio Rey.

 

CONTINGUTS ABORDATS EN ELS DOS ESDEVENIMENTS 

Amalio A. Rey, economista i consultor espanyol, amb una importan trajectòria sobre innovació i intel·ligència col·lectiva. Va estudiar Economia Internacional i ha desenvolupat la seua carrera professional en el camp de la consultoria i la formació, especialitzant-se en la gestió de la innovació.

Rey és un defensor convençut de la importància de la intel·ligència col·lectiva per a la resolució de problemes complexos i la presa de decisions. Ha escrit diversos llibres i articles sobre aquest tema.

El marc més teòric el va desenvolupar en el seu llibre, “Libro de la Inteligencia colectiva, El: ¿Qué ocurre cuando hacemos cosas juntos?” que ha tingut un magnífic acolliment. Ha venut molts exemplars, rebent va rebre molt bones crítiques. Va ser triat, a més, com a finalista dels Premis “Know Square” de 2022, entre els deu millors llibres de l’any. Eixa obra es va forjar a partir d’una investigació de deu anys, en la qual van participar cent catorze persones. Pots veure ací tota la relació de participants. Val molt la pena fer-se una passejada per eixe llistat, que parla per si mateix de la qualitat del col·lectiu que va fer possible eixa obra, i que ha contribuït també als continguts d’este segon volum.

Aquest assaig està concebut d’una manera deliberadament flexible. Transita tot el temps entre tres nivells: els projectes, les organitzacions i la societat. D’esta manera es pretén connectar amb tres tipus de lectors:

  • Persones que desitgen millorar les dinàmiques col·lectives dels entorns en què habiten, des de les quals sorgixen en les comunitats de veïns fins a les quals se’ls plantegen als individus amb inquietuds socials i activistes preocupats per impulsar un model més participatiu de democràcia.
  • Gestors i personal directiu d’organitzacions, tant públiques com privades, enfrontats com es troben en el moment present a reptes i projectes cada vegada més complexos i que requerixen abordatges col·lectius. En este sentit, el llibre satisfarà les expectatives del lector d’obres de management, ja que proposa metodologies concretes per a potenciar la intel·ligència de les organitzacions.
  • Docents de qualsevol nivell, des de l’escola primària fins a la universitat, ja que té un marcat vessant didàctic, pedagògica.

A estos tres tipus de lectors de perfils més o menys específics, caldria afegir el lector general d’assaig de temàtica social, ja que el llibre està treballat estilísticament com una obra de pensament.

Amalio ens facilita un accés mitjançant preguntes més freqüents (FAQ) per a respondre. Pots consultar-les en: https://www.amaliorey.com/2022/03/02/preguntas-mas-frecuentes-faq-sobre-el-libro-de-la-inteligencia-colectiva/

En aquest llibre s’explica el QUÈ i el PERQUÈ convé promoure lògiques d’Intel·ligència Col·lectiva. Tot un tractat, polièdric, amb la participació de moltes mirades i un treball de destilació que va durar 10 anys.

Cómo impulsar la inteligencia colectiva - Editorial Almuzara

 

Ara, Amalio ens ofereix un llibre molt més pràctic. Algú dels presents va definir-ho com un mètode, una sistematització de com aconseguir la Intel·ligència Col·lectiva,  nseguir-ho d’una manera efectiva. Un enfocament més de gestió i de disseny que en el llibre precedent. Una evident orientació pràctica, com a guia per a ajudar a dissenyar i gestionar millor els processos participatius amb la finalitat d’aprofitar millor la intel·ligència col·lectiva, tant en la societat com en les organitzacions.

El format del relat també canvia. En este és més lleuger, funciona més com a guia que com a assaig. Això és així perquè els 101 principis d’este llibre es presenten com a xicotetes píndoles de lectura àgil. Apareixen ordenats segons una seqüència lògica recomanable per a una comprensió completa, però poden llegir-se també en un orde personal, segons els interessos i les necessitats de cada u. Si vas en l’autobús o en el metre i tens poc temps, comences i acabes per on t’abellisca.

Com a aportació singular, i summament útil, en la pàgina 50 trobem una taula que enumera els principis que pots consultar per a resoldre els objectius de millora específics que busques a cada moment. De fet en la conversa es va plantejar com utilitzar la intel·ligència artificial, inclús la possibilitat de crear un sistema de consulta d’aquesta classificació per poder-la utilitzar com a guia facilitadora dels procesos d’implementació de la intel·ligència col·lectiva, aplicant les recomanacions del llibre. Dona-li una ullada en PDF a la taula que relaciona el que vols millorar de la participació amb els principis que ajuden a aconseguir-ho. Eixa orientació cap a la solució de problemes concrets, aporta un gran valor al relat i el fa molt pràctic.

El llibre preten contestar a les següents qüestions:

  • Per què la participació és important per a millorar els resultats col·lectius, tant en la societat com en les organitzacions?
  • Per què afirmem que la participació és un mètode eficaç per a resoldre reptes impossibles d’abordar amb els enfocaments clàssics?  (això s’explica amb arguments clars, no sermons ni retòrica “buenista”)
  • Quins són els tres atributs que ha de complir la participació perquè siga realment efectiva?
  • Per què tantes organitzacions són menys intel·ligents col·lectivament que la suma de les persones que les formen?
  • Com poden les organitzacions crear entorns favorables per a millorar la quantitat i qualitat dels seus processos participatius?
  • Quins tipus de reptes s’enfoquen millor des de la participació? Quins no funcionen bé així i és millor abordar-los per grups d’experts o equips directius?
  • Quins són els 9 errors o fallades («patologies participatives») que es donen amb més freqüència en la participació, i com corregir-los amb un bon disseny i gestió?
  • Quins «reptes de disseny» han de resoldre’s per a aconseguir una «intel·ligència col·lectiva més intel·ligent» i millorar la qualitat dels processos participatius?
  • Quins «principis de disseny», si s’apliquen bé, poden ajudar-te a millorar significativament eixa qualitat?

Els 101 principis que presenta el llibre estan concebuts com a xicotetes píndoles de lectura àgil. Apareixen ordenats segons una seqüència lògica recomanable per a una comprensió completa, però poden llegir-se també en un orde personal, segons els interessos i les necessitats de cada u.

“Quan vaig estar provant el manuscrit amb col·legues i en tallers, em van fer veure que venia bé incloure una taula que connectara les diferents demandes de millora que es donen en els projectes participatius amb els principis del llibre que li donen resposta. Em vaig posar a la feina, i vaig identificar 43 aspectes que es podrien millorar en la participació adoptant solucions de disseny. D’ací va eixir la taula que presente a continuació, i que moltíssima gent em diu que li està sent super útil per a usar el llibre com un manual.”

 «Dis-me què vols millorar, i et dic com…». Veuràs que són dreceres pràctiques per si tens poc temps i necessites resoldre alguna cosa que intuïxes pot millorar. Ací us deixem la Taula. https://www.amaliorey.com/wp-content/uploads/2024/09/Tabla_Principios-de-diseno-segun-objetivos-de-mejora.pdf

 

Algunes frases arreplegades de les aportacions de les persones participants:

  • Fue un placer compartir la jornada del miércoles con vosotros, realmente estimulante y Amalio fue realmente inspirador. Agradeceros los esfuerzos por organizar este tipo de actos tan escasos en estos tiempos, donde de manera libre podamos expresarnos y compartir ideas. Extiende a Dome el agradecimiento de poner su casa a disposición del acto de presentación del libro. (Patxi Fernandez)
  • “La IA es como una droga”, ha comentado Amalio en su interesante y bien ensamblada charla. (Alejandro Lorente)
  • Va ser un plaer com sempre compartir taula i conversa amb persones tan diverses i alhora  tant sàvies i que tenen tant que aportar a la intel·ligència col·lectiva. Gràcies per l’organització (Pepa Garcia)
  • La inteligencia colectiva nos conecta con lo más profundo de nuestra cultura grecorromana para seguir avanzando como especie todos juntos en este mundo finito. (Patxi Fernandez)
  • Me gustaría unir la propuesta del libro con el último artículo de Irene Vallejo que te enlazo al final. “En la economía de la ignorancia, la ciudadanía (activa) se convierte en un bien escaso. Activemos la inteligencia colectiva para evitar el naufragio del sentido común y el sentido de lo común.” https://elpais.com/opinion/2025-03-09/lo-que-sabemos-sobre-la-ignorancia.html (José Redondo)

 

Podeu consultar el permanent i constant treball de producció de pensament d’Amalio A. Rey en dos blocs, amb quasi 1000 entrades entre els dos. En ells «escriu per a comprendre». També per a documentar les seues vivències i, per descomptat, per a entaular converses que ho traguen de la seua bambolla.

Bloc Personal https://www.amaliorey.com/

Els seus últims 30 posts:

 

Bloc sobre Intel·ligència Col·lectiva https://www.bloginteligenciacolectiva.com/

Mireu les entrades del bloc classificades per categories:

Et deixem un reportatge fotogràfic de les dues sessions. Punxa en l’enllaç https://flic.kr/s/aHBqjC4CnS o en la foto

PER A SABER-NE MÉS

Sobre Amalio Rey

Pots seguir a Amalio Rey en xarxes socials:

Altres informacions

Sobre Intel·ligència col·lectiva i participació