Cicle de cinema ATUREM LA ZAL. RECUPEREM LA PUNTA

Des d’ACICOM i el Festival Cinema Ciutadà Compromés, us animem a participar en el Cicle de cinema ATUREM LA ZAL. RECUPEREM LA PUNTA , ón el nostre soci Pasqual Requena és un dels organitzadors.

L’audiovisual com a eina d’apoderament d ela ciutadania i reflexió sobre el territori. la qual cosa també està en total concordància amb el projecte de crear el Centre d’Interpretació de la Ciutadania que Crea Ciutat que venim empentant.

Es tracta d’un  un cicle de cinema documental  durant el qual es poden veure, a tres espais diferents de la ciutat, 12 documentals relacionats amb la lluita per la defensa del territori, distribuïts en tres blocs temàtics.

Cada bloc es complementarà amb una taula redona.

Els documentals ens situen en diversos escenaris que han viscut mobilitzacions socials destacades: des de l’embassament de Riaño (León) fins a l’ampliació del camp militar del Larzac (França), passant per la resistència contra la línia d’alta velocitat en la Vall de Susa (Itàlia), l’enfrontament amb una potent societat minera al Perú o amb una hidroelèctrica a Guatemala. Ens parlen dels enormes costos que comporta en moltes ocasions el nostre model de civilització. De la importància de la mobilització femenina en moltes d’aquestes lluites. Sense oblidar alguns fets ben significatius ocorreguts al nostre territori (la Punta, Natzaret, l’Albufera o la riuada de 1957 i les seues conseqüències).

El cicle es planteja en el marc de la campanya que promou la plataforma Horta és Futur. NO a la ZAL del Port a la Punta –integrada per vora 50 col·lectius i associacions valencianes–, per a instar la paralització del pla urbanístic que pretén instaurar una Zona d’Activitats Logístiques a l’àrea de la Punta. Un pla iniciat a principis del mil·lenni, declarat després nul per diverses sentències judicials, i que ara torna a revisar-se per a ser executat, després de doloroses expropiacions i d’anys d’abandonament. Un pla que acabaria per soterrar definitivament sota l’asfalt tota la zona. La plataforma planteja la seua suspensió per a repensar col·lectivament el futur d’aquesta part del territori, inevitablement verda i viva, de connexió amb l’antic llit del riu Túria i amb el Parc Natural de l’Albufera.

Els espais i els blocs són:

– L’Octubre Centre de Cultura Contemporània OCCC (carrer Sant Ferran, 12), on amb el títol LLUITES I RESISTÈNCIES TERRITORIALS REFERENTS es projectaran cinc pel·lícules.
– El Col·legi Major Rector Peset (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4), que acollirà el bloc LLUITES I TERRITORI DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE, amb quatre pel·lícules.
– La Filmoteca de València (plaça de l’Ajuntament, 17), on es podrà veure l’apartat titulat LA VALÈNCIA SUD: EL PORT, EL PLA SUD I L’ALBUFERA, que inclou altres tres pel·lícules.

–> El cicle va començar el dimarts 6 de febrer a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, amb la projecció del documental Mi Valle, per a la qual comptàrem amb la presència d’un dels directors, Mario Santos.

El Cicle ATUREM LA ZAL. RECUPEREM LA PUNTA continua durant la setmana pròxima:

natzaret

– dimarts 6 de març a les 19.00 hores a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, amb l’ESTRENA del  ocumental Natzaret, 40 anys de lluita(70′). 40 anys de lluita veïnal per tal d’aconseguir unes condicions de vida més justes per al barri. Una lluita llarga i no gens fàcil. Ens trobem amb un dels barris més castigats d’una ciutat que ha donat l’esquena a la mar i que ha dificultat aquesta voluntat de construir una vida més digna. “Vam perdre l’horta i la platja, hem hagut de reivindicar el clavegueram i l’enllumenat dels carrers. Natzaret ha sigut un dels barris més abandonats de la ciutat. Durant tots aquests anys, treballant junts hem aprés que les coses s’aconsegueixen, i açò és el que volem transmetre amb aquest documental”.

tornallom

– dimecres 7 de març a les 19.00 hores al Col·legi Major Rector Peset, amb A tornallom (48′). Un documental sobre la destrucció de l’horta de la Punta de València (premi al Millor Documental en els VII Premis Tirant). “A tornallom” és una expressió col·loquial entre els llauradors de l’Horta quan un fa una feina del camp per un altre a canvi que li la torne en forma d’ajuda en un treball futur. Mostra l’estil de vida dels habitants de la Punta, una zona d’alqueries de València que va ser desallotjada per l’ampliació del Port. Repassa la lluita del seu veïnat per evitar l’enderrocament, programat des de la dècada dels 90, fins a l’any 2003 en què van ser tombades les últimes cases. Inclou imatges de manifestacions, accions de protesta, concerts en suport, declaracions de les autoritats, l’enfrontament entre executors i defensors i, finalment, els desallotjaments i els enderrocaments que suposaren la desaparició del barri i una inefectiva reubicació del veïnat.

També podeu consultar la pàgina web de Recuperem la Punta  , o el seu facebook,

, o la pàgina web de Per l’Horta

Descarrega’t la programació en: http://proba.acicom.org/wp-content/uploads/CicleCinema_Programa.jpg

 

 

Post a Comment