APROVAT EL NOU REGLAMENT DE TRANSPARÈNCIA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Avui ha tingut lloc l’aprovació del nou Reglament de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València. El punt 19 de l’ordre del di del Ple Municipal.

Representants de la societat civil, han sol·licitat l’ús de la paraula (d’acord amb el Reglament Orgànic del Ple i el Reglament de Participació Ciutadana que ofereix el tràmit Participació en sessió del Ple i Comissions https://sede.valencia.es/sede/registro/procedimiento/PC.PO.20)

També ho han fet:

Documentació sobre reglament aprovat (punxa damunt)

 

Intervenció d’Emília Bolinches sobre EL NOU REGLAMENT DE TRANSPARÈNCIA

 

Bon dia

 

   Començaré per dir, no metafòricament sinó realment, que és una satisfacció per a mi i un orgull poder estar ací hui en este Ple de l’Ajuntament de València, on (es posarà una “pica en Flandes”) s’aprovarà  el nou Reglament de Transparència que pot ser un referent per a molts Ajuntaments de la Comunitat Valenciana i d’Espanya.

   I he d’afegir que estic ací representant dues institucions nuclears i valencianes en açò que diguem Transparència i que significa el dret que la ciutadania té a Saber.

    Represente, com a vicepresidenta, a una organització social anomenada ACICOM, Associació Ciutadania i Comunicació, fundada en 2009 per un grup de ciutadans i ciutadanes valencianes molt interessades a defensar els drets que afecten a l’àmbit de la comunicació i de la llibertat d’expressió, informació i publicació. ACICOM es coordina amb moltes entitats i persones com per exemple la Coalición Pro Acceso de España i la Internacional “The Freedom of Information Advocates Network”. I està bé que se sàpiga perquè és de justícia, que des del primer any en què ACICOM va poder organitzar les seues activitats públiques es va celebrar el Dia Internacional del Dret a Saber, el 28 de setembre, seguint la iniciativa de les Nacions Unides que reconeix el Dret a accedir a la informació de les Administracions Públiques com una via essencial per a facilitar la participació ciutadana i garantir la rendició de comptes. Això ocorria quan al nostre país ningú no parlava de transparència i no se sabia que era això del Dret a Saber. A saber què, ens preguntaven? ACICOM ha convocat i reunit, any rere any, els experts que teníem al país i ells van explicar a la ciutadania què era això del dret a saber, de la transparència i per a què servia. Anys després vam aconseguir, l’últim país europeu llevat de Malta, tindre la llei estatal de la transparència, de 2013, y la llei de la Comunitat Valenciana de 2015.

   La segona representació que em porta fins ací és com a comissionada del Consell de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana que està actuant des del 22 de desembre de 2015. Es tracta d’un òrgan col·legiat encarregat de garantir la transparència en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, actuant amb plena independència funcional en el compliment de les seues funcions recollides en l’artícle 42 i que bàsicament es refereixen a:

   – Garantir els drets d’accés de la ciutadania a la informació pública.
   – Vetlar pel compliment de les obligacions de publicitat activa.
   – I garantir i promoure l’observancia de les disposicions de Bon Govern.

   Es cert que cap dret és absolut però també es cert que la societat que no lluita pels seus drets els perd. En aquests quatre anys i mig d’experiència activa de la Comissió Executiva del Consell de Transparència puc assegurar que s’han rebut 833 queixes o reclamacions de ciutadans i ciutadanes. I que pràcticament la meitat anaven dirigides contra els ajuntaments per no haver sigut ateses les seues peticions. No els vull marejar amb xifres però també és necessari dir que el 80 per cert de les resolucions que no es compleixen i que donen peu a la petició de procediments sancionadors ho són d’Ajuntaments. I que molts dels 500 ajuntaments de la Comunitat Valenciana encara no tenen un portal de Transparència o el tenen molt incomplet. No he vingut ací a fer-vos un lleig sinó, ben al contrari, a assenyalar-vos quels ajuntaments sou per a la ciutadania el punt de mira primer per ser el més proper i el que més els afecta. I eixe fet constitueix la vostra raó de ser i també la vostra responsabilitat.

 

   Una responsabilitat de la qual hui, amb la preparació i aprovació del Reglament, doneu una bona mostra que l’acepteu. D’ahi que jo estiga hui satisfeta no simplement per estar ací sinó per la raó per la que estic: perquè reglaments com este que esteu a punt de donar a llum són necessaris en esta societat tan preocupada i tan debilitada en estos dies incerts. Vull  referir-me concretament, perquè el temps que dispose no permet que m’estenga més, a cinc temes que considere un pas avant molt important que apareix al Reglament:

   – L’ampliació de les obligacions de publicitat activa sobre les ja establides en la legislació bàsica.
    – La incorporació dels procediments sancionadors per exigir responsabilitats als que poden haver incomplit les lleis.
    – Les mesures de rendició de comptes encara tan poc practicades en el nostre país.
    – Els principis d’actuació senyalats en 14 punts principals.
    – I la reutilització de la informació tan important per facilitar a la ciutadania en l’obtenció de les informacions demanades sense excusar-se en un excés de treball.

   Només advertir, respecte de la disposició addicional segona, que no hem de tindre por de regular l’activitat dels lobbies, tan utilitzats per les grans corporacions i empreses importants. Els lobbies també poden ser utilitzats per la ciutadania compromesa pels problemes socials i polítics que els preocupa.(Jo vaig tindre una experiència molt instructiva dels lobbies en el Londres de 1978, fa ja mes de 40 anys, quan vaig entrar en el Parlament britànic amb el Lobby de les Dones i vaig vore com es podia fer un avantatge d’un, en principi, entrebanc. Aquelles dones m’ho van demostrar. Per tant, jo sempre dic que la ciutadania deu saber utilitzar totes les possibilitats que ens donen les lleis). I espere que este Reglament ho permeta.

   Per tant, vos felicite i ens felicitem, per part de les dos entitats que avui represente,  de la vostra iniciativa en donar vida a un nou reglament facilitador dels drets de la ciutadania per a obtenir d’este Ajuntament de València una resposta eficaç a les seues ànsies de saber col·lectiu que els pertoca. Agrair al funcionariat i als polítics que han treballat de valent durant estos anys per a donar li forma i fons a un Reglament que ha de dotar-se de llarga vida. I animar també als polítics que han de donar en este acte el vistiplau per a la seua definitiva aprovació a més de dotar-lo dels recursos necessaris per a fer-ho realitat. Des d’ACICOM i des del Consell de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana seguirem i vigilarem amb interés el seu acompliment. Moltes gràcies. 

 

 

València, 25 juny 2020

Post a Comment