Anuari Mèdia.Cat, Els silencis mediàtics de 2015, presentació a València

banner_anuari2016_mediacatUn any més, ACICOM organitza la presentació de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis .

Dimecres, dia 15 de juny a les 19:00 h. a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, de la Universitat de València. Pl. Forn de Sant Nicolau, 4. 46003 VALÈNCIA

Presenta i modera:

Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM

Intervenen:

Joan Canela, Editor de l’Anuari Mèdia.cat

Adolfo Carratalà, soci d’ACICOM, Doctor en Comunicació i professor de Periodisme a la Universitat de València.

Isabel Villar, periodista i autora de l’article L’assassinat de la transsexual Lyssa.

Alec Casanova, Vocal Trans de Lambda València

David Pardo, HubCívic.

Inscripció Gratuita: Et demanem que relitzes la inscripció mitjançant el formulari  https://goo.gl/Z8vt0W per ajudar-nos a organitzar la logística i a la vegada poder interaccionar amb tu, fent-te aplegar documentació
Volem donar tot el suport a aquesta iniciativa que ajuda a garantir una dieta mediàtica més variada i assegurar la llibertat d’informació. El nostre reconeixement al Grup Barnils i a l’Observatori Crític dels Mitjans
L’anuari és un projecte de periodisme d’investigació que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als grans mitjans de comunicació, amb l’objectiu que arribin al coneixement de la societat.
L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics és un projecte inspirat amb la iniciativa nord-americana Project Censored que naix l’any Portada Llibre2010 amb la intenció de traure a la llum els temes que els mitjans de comunicació hanpassat per alt durant el darrer any. Al llarg dels cinc anys de vida del projecte, s’han publicat vora setanta reportatges d’investigació de temàtiques socials, econòmiques i polítiques de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Alguns dels temes publicats en les darreres edicions han tingut després un ressò mediàtic important, com és el cas Palma Arena, La vulneració de drets al CIE, La SICAV de la família Borbó o Les xifres del frau fiscal.
L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat treu a la llum, per sisè any consecutiu, 12 temes que, des del seu punt de vista, han silenciat els mitjans de comunicació tradicionals al llarg del 2015. El resultat d’aquest exercici és l’ Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2015, que es va presentar ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya i que aplega en un llibre els 12 reportatges de la iniciativa. Aquesta edició de l’Anuari Mèdia.cat s’ha finançat mitjançant 390 mecenes, que han aplegat 10.640 euros.

El volum reSumariuneix articles sobre temàtiques que no han sigut portada de cap diari ni han encapçalat cap informatiu durant l’any passat. El reportatge que enceta l’ Anuari Mèdia.cat aborda el suïcidi d’una interna a la presó de Brians després de denunciar suposats abusos per part de les funcionàries del centre penitenciari. Les polèmiques de l’empresa Iberpotash per l’impacte mediambiental de les mines del Bages, les 10 escoles d’elit preferides per les famílies més rellevants de la política i l’economia i l’assassinat a Alacant d’una transsexual que va ser víctima de violència transfòbica són algunes de les qüestions que també recull l’ Anuari Mèdia.cat.

Un altre dels reportatges del volum analitza la contractació per part dels partits de càrrecs de confiança a les diputacions de Lleida i Barcelona. El text cita dos informes de l’oficina contra la corrupció que assenyalen que aquestes contractacions són contràries a la llei. Així mateix, l’anuari inclou un article que aprofundeix en les dietes dels consells comarcals, el 85% dels membres dels quals no tenen una dedicació reconeguda a l’organisme però cobren dietes per assistir a les reunions. Entre els reportatges del volum també n’hi ha un sobre les detencions per jihadisme a Catalunya que han acabat en absolucions o condemnes pendents de revisió, un retrat crític d’El Corte Inglés i un article sobre la gestió del domini .cat. El llibre també recull un treball sobre les subvencions de les administracions a clubs esportius, un sobre els lobisde les multinacionals catalanes en institucions europees i un altre sobre les fortunes del lobi hoteler a les Balears.

Així mateix, l’anuari incorpora un calendari de periodisme crític amb qüestions tractades de manera esbiaixada, polèmica o incompleta i infografies sobre grans temes d’actualitat de l’any passat. La coordinació de l’ Anuari Mèdia.cat ha anat a càrrec, per segon any consecutiu, de la periodista Elisenda Rovira.

“Cada vegada hi ha menys temes silenciats, en bona part gràcies a les xarxes socials i internet”, va afirmar ahir el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas. Tot i això, Casas va posar èmfasi en la necessitat de contextualitzar i abordar bé aquests temes, alguns dels quals “estan esbiaixats o mal explicats”. En aquesta línia, Casas va definir l’Anuari Mèdia.cat com “un projecte de periodisme honest i lliure, que explica coses que alguns voldrien que passessin desapercebudes”.

ORGANITZEN:

– ACICOM

ACICOM LOGO(COMPLETO) Sin fondo

 

– Observatori Mèdia.cat

Logo de l'Observatori Mèdiacat

Col·laboren:

– Col·legi Major Rector Peset

Logo nou CMRP

– LAMBDA VALÈNCIA

Logo Lambda

 

 

Post a Comment