Acicom reclama que Levante preste més atenciò a la seua edició en valencià

Després d’un temps d’adaptació i posada en marxa l’Associació Ciutadania i Comunicació li reclama a Levante que faça un esforç per millorar la qualitat i el rigor de la seua edició en valencià per evitar errades molts senzilles de resoldre.

CCaptura Levanteom a associació especialitzada en el consum de comunicació volem fer una crida aLevante EMV perquè li preste més atenció a la seua edició en valencià. Des d’ACICOM va ser una molt bona notícia que Levante optara per fer totes les seues notícies en les dos llengües oficials contribuint d’esta manera a la garantia dels drets lingüístics de tots els valencians i valencianes. Ara bé, un mitjà de comunicació ha de ser professional, rigorós i pulcre en el seu treball. Passat el temps és necessari demanar-li a Levante més esforç en l’edició en valencià perquè les errades linguístiques són contínues i serien molt fàcils de resoldre.

 

Per al President d’Acicom José Ignacio Pastor “les màquines han millorat molt per fer traduccions lingüístiques i encara milloraran més però de moment és imprescindible l’aparició d’un professional de la comunicació per fer un colp d’ull encara que siga”

 

A tall d’exemple en informacions esportives recents l’edició en castellà parlava del “pase del Valencia” mentre l’edició en valencià deia “la passada del València” per referir-se a l’abonament. Però possiblement el més cridaner siga el de Maradona i Pelé que es va traduir per Maradona i Vaig Pelar, tot i que ràpidament es va corregir. Estes coses no poden passar en un mitjà seriós, progressista i de la trajectòria de Levante. Hi ha molts professionals de la comunicació amb nivell de competència lingüística suficient per resoldre este tipus de qüestions. De fet, la Conselleria dona ajudes a la promoció del valencià que intenten garantir la promoció però també la seua qualitat.

 

Tots sabem que començar a parlar una llengua diferent és complicat i que sempre hi ha errades i inseguretats. Alguns dels propis membres d’Acicom hem viscut eixe procés i per tant volem donar “marge de maniobra” per assentar la idea, el concepte i l’actitud de mitjans de comunicació en valencià però també hem de demanar que errades tan senzilles sigues previngudes.

Post a Comment