ACICOM COMPAREIX A LES CORTS, LLEI DE TRANSPARÈNCIA I BON GOVERN

Després de quedar sense finalitzar la tramitació de l’Avantprojecte de Llei de Bon Govern en l’anterior legislatura, Les Corts han posat en marxa una Proposició de llei de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, presentada pels grups parlamentaris Socialista, Compromís i Unides Podem, que conformen el govern del Botànic. Iniciant el seu procés de debat en la Comissió de Participació.

El passat dia 19 d’abril, la nostra Vicepresidenta, Emília Bolinches i el nostre President, Jose ignacio Pastor, van realitzar cadascú una compareixença per aportar la seua visió sobre aquesta proposta de llei.

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)  hem dedicat importants esforços al Govern Obert. Des del 2009 venim realitzant activitats i en concret des del 2010, celebrant el Dia Internacional del Dret a Saber i pertanyem a la Coalición Pro Accesso que  agrupa a més de 60 organitzacions cíviques espanyoles  que abans inclús de l’aprovació de la Llei de Transparència, hem vingut pressionant per avançar en el Govern Obert. També formem part de The Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet)

Agraïm l’oportunitat de comparèixer; però Les Corts encara podrien ser molt més permeables a la societat valenciana. Un cert aïllament de Les Corts, aquesta comissió mateixa, de participació, hauria de crear comunitat al seu voltant, comptar amb el Consell de Participació Ciutadana, amb el coneixement de les Càtedres de Govern Obert existents en la Comunitat Valenciana, etc.  Nosaltres mateixos hem fet un esforç per comunicar la possibilitat de comparèixer, i hem aconseguit implicar a algunes de les persones que ho faran en esta comissió. Avui en dia Les Corts poden usar el “benchmarking” per introduir novetats que puguen permetre eixa conversa permanent amb la ciutadania. Un simple exemple: el projecte TIPI CIUDADANO, desenvolupat per la societat civil en el Congrés dels Diputats, que des d’ACICOM hem difós en ocasions.

Encara que Espanya va incorporar-se molt tard a la Transparència, en els últims anys constatem un important avanç cap el Govern Obert

Deu anys enrere, encara recordem quan des de la incipient Associació Govern Obert de la Comunitat Valenciana vam fer un intent de contactar amb Les Corts Valencianes i el resultat va ser Los diputados mudos. Los parlamentarios ignoran los intentos de los ciudadanos por comunicarse 2011 https://elpais.com/diario/2011/01/20/cvalenciana/1295554684_850215.html

Cal dir que una primera revisió, tal vegada per l’avanç social i també pel desenvolupament legislatiu (Llei Bàsica de Transparència 2013, Llei Autonòmica de Transparència 2015, Decret Reglament de Transparència Autonòmic 2017, Codis Ètics, Reglaments i ordenances municipals, etc.) sembla més fàcil ara el contacte; però encara totes les institucions tenen molt de camí per avançar i aquestes Corts són un exemple de tot el que cal encara fer per aconseguir una veritable Escolta Activa de la Ciutadania. La seua pròpia web i les pràctiques devegades una miqueta onanistes, poden tindre un llarg recorregut de millora. Tot això sense comptar amb greus exemples, com l’últim cas de transfuguisme del Síndic d’un grup parlamentari, que denigren la política i fan retrocedir molta la possible  confiança generada .

Tens les intervencions en el canal de Les Corts, si és que t’interessa el tema
– Intervenció de Jose Ignacio Pastor, com a President d’ACICOM i ex-Cap de Servei de Transparència i Govern Obert Ajuntament de València
Minut 44 a minut 1h 23m
– Intervenció d’Emília Bolinches com a Vicepresidenta d’ACICOM i membre del Consell de Transparència

 

També podeu accedir a la resta de compareixences que han sigut el mateix matí de: 
– Miguel Angel Blanes
– Carlos Flores 
–  Francisco Javier Orduña
Estan previstes les següents persones en properes sessions:
Juan Carlos Galindo Gómez
Joan Llinares , Director de l’Agència Valenciana Antifrau
Borja Colón de Carvajal Fibla
Daniel Català Pérez
Bernabé Aldeguer Cerdà
Andrés Boix Palop

PER A SABER-NE MÉS

Post a Comment