S’inaugura el cicle MEMÒRIA ARA, dedicat a la memòria històrica en el Festival Cinema Ciutadà Compromès 2017  

El passat dimarts, 31 d’octubre, es presentà el documental “Fills del Silenci: La societat del franquisme un règim de repressió i silenci” al Saló d’Actes de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals, FEIS PV.

Fills del silenci 1

La projecció del documental va estar organitzada per El Festival Cinema Ciutadà Compromès 2017 (FCCC), que inaugurà amb aquest film el cicle MEMÒRIA ARA,dedicat a la memòria històrica, que compta amb una subvenció de la Generalitat, mitjançant la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.                                      Logo Conselleria de Justícia 

El FCCC té lloc del 24 d’octubre al 21 de novembre, i és ja la TERCERA EDICIÓ, impulsada per l’associació ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), entitat cívica que treballa per apoderar a la ciutadania en la lluita per la millora de la dieta mediàtica. La programació del FCCC presenta un ample ventall de mirades creatives, gràcies a la capacitat de tot el sector audiovisual que es troba en una situació d’escassa activitat i finançament precari, agreujada per la desaparició de la televisió pública.

El documental està dedicat a la repressió imposada pel règim franquista durant els quaranta anys de dictadura, que creà una societat de silenci i de por. Repressió que els pobles Valencians van sofrir més encara, pel fet de tindre una llengua i identitat pròpies. La seva cultura fou desprestigiada i condemnada a l’ostracisme. Rosa Brines (sócia d’ACICOM), la directora del film, explica: “Fills del Silenci ha estat pensat per a complir la funció d’un llibre de text, però cercant una aparença més atractiva per als joves estudiants”.

Rosa Pérez Garijo (Vicepresidenta 4ª de la Diputació de València, Diputada delegada d’Inclusió social, teatres i memòria històrica), Joan Sifre, (Coordinador FEIS-CCOO), Jose Ignacio Pastor (President ACICOM i Director del Festival) i Rosa Brines, realitzaren un col·loqui i van debatre, juntament amb els presents a l’esdeveniment, la gran necessitat de tindre un material didàctic que per conscienciar als joves de segon cicle d’ESO i batxillerat del franquisme i les seves repercussions: un sistema polític, social i cultural en el qual encara vivim.

Fills del silenci 2

El festival compta amb 48 audiovisuals inscrits de format curt, mitjà i llarg, 9 produccions fora de concurs i una sessió especial de youtubers. Aquestes xifres suposen un increment ingent del programa oferit en l’edició de 2016. El festival d’enguany podrà ser visionat en 27 sales les localitats següents: València, Elx, Montserrat, Sagunt i Aras de los Olmos. Encara que queden molts films per ser visionats al concurs, “Fills del silenci” comptarà, de segur, amb molts dels vots.

Crònica i reportatge audiovisual realitzat per Anastasia Miseyko.

Post a Comment