Més teatre, ENOCH ARDEN, dels nostres socis Rosana Pastor i Manuel Molins, en Valencià.

Els nostres socis Rosana Pastor i Manuel Molins han posat en marxa aquest projecte teatral que sembla molt suggerent i que per primera vegada ens acosta en valencià una obra poètica, teatral, musical, que fins ara mai s’havia fet i que és pràcticament desconeguda en el nostre entorn, encara que es tracta d’una obra molt coneguda pels europeus.

Teatre Rialto del 16 al 19 de gener. 4 dies tan sols, aprofita l’oportunitat.

Estem organitzant assistir en grup com a persones associades a ACICOM a la sessió del dijous, dia 16 a les 21h. Si vols que comptem amb tu, cal que escrigues a ciutadaniaicomunicació@gmail.com o per telèfon els dimarts per la vesprada al nostre telèfon 96 07 22 88 4  o al mòbil d’ACICOM 665 58 53 89. Si apleguem a 10 persones o més, tenim descompte. Les entrades tenen el preu de 20 (butaca platea) o 10 euros (butaca pis)

Enoch Arden de Richard Strauss, en versió de Manuel Molins

  • Enoch Arden

De la col·laboració entre Glenn Gould i l’actor Claude Rains (Casablanca, Lawrence de Arabia), naix en 1962 el primer registre sonor de ENOCH ARDEN. Després, pianistes, cantants i actors de la talla d’Emanuel Ax, Marc-André Hamelin, Fischer-Dieskau, Michael York (Cabaret, Els tres mosqueters), Patrick Stewart (Star Trek, X-Men) i Orson Welles, l’han presentat al públic en múltiples versions.

“LA PASSIÓ I EL MAR O EL MAR DE LA PASSIÓ”

ENOCH ARDEN del poeta anglés Alfred Tennyson (1809-1892) va veure la llum el 1864, el mateix any en què naixia el compositor Richard Strauss (1864-1949) a Alemanya. I per una d’aquelles estranyes coincidències de l’art, trenta-tres anys després, el 1897, el mateix Strauss, ja madur i reconegut, faria esta magnifica composició per a narrador i piano.

ENOCH ARDEN és una història d’amor. Una història total que segueix les passes de WUTHERING HEIGHTS (Cims borrascosos) publicada per Emily Brontë quasi vint anys abans, el 1847. La història, en un primer nivell, es desenvolupa al voltant d’un triangle amorós -Enoch, Annie i Philip, amics des de la infància- un triangle on s’exalten els valors victorians de la família i l’amistat. No obstant, més enllà d’esta història més o menys a l’ús, ENOCH ARDEN és molt més i els seus vertaders protagonistes són la grandiosa passió d’Enoch Arden i el mar.

El piano en ENOCH, potser com a inequívoc homenatge a Brahms, sembla moure’s a cavall entre el sentiment íntim i l’explosió èpica dels últims Capricci, Rapsòdies i Intermezzi del vell mestre. D’esta manera, Strauss dóna vida als personatges i ens introdueix amb mestria en els seus diferents estats emocionals, projectant-los com a ombres xineses sobre un teló inundat per amenaçadores escales que es precipiten a la manera d’onades embravides contra els esculls. Però Strauss, un mestre de l’arquitectura musical, no pretén ara i ací realitzar grans desenvolupaments: la música d’ENOCH ARDEN arranca de la improvisació i es basa en la recurrència de “leitmotivs” contínuament identificables i canviants: un subtil ventall de bells i acurats passatges musicals a la mesura del poeta, que hem volgut presentar en esta ocasió junt amb una selecció dels Lieder de la magna col·lecció de l’autor.

El resultat és un espectacle vibrant que integra música, narració i cant, per rescatar alguns fragments genials del repertori menys conegut del compositor alemany.

Una asombrosa història d’amor, un triangle que exalta els valors de la família i l’amistat. Un espectacle enèrgic que fusiona música, narració i cant a la mateixa funció.

SINOPSI

 L’heroi del nostre poema, un pescador, comerciant i mariner, anomenat Enoch Arden deixa a la seua esposa Annie i als seus tres fills per a anar a la mar amb el seu antic capità, que li està oferint treball, doncs Enoch l’havia perdut després de patir un desgraciat accident i té dificultats per a mantenir a la seua família.

Després de meditar l’oferta, Enoch decideix dolorosament abandonar als seus per a cercar el sustente lluny de casa encara que la seua dona li demana que no ho faça. Durant dèu anys estarà en el llunyà orient, lluny de casa, o almenys açò van creure alguns, però en realitat va ser víctima d’un naufragi i condemnat a viure en una illa en solitud .

Un espectacle vibrant que integra música, narració i cant, per a rescatar alguns fragments genials del repertori menys conegut del compositor alemany. Grans pianistes, actors i cantants de la talla de Glenn Gould, Orson Welles o Fischer-Dieskau l’han oferit al públic en múltiples versions. 

Hi ha obres que formen part del repertori dels teatres europeus ia Espanya són gairebé il · lustres desconegudes per al gran públic. Enoch Arden, una peça de Richard Strauss, que està al seu torn inspirada en un poema d’Alfred Tennyson, és un bon exemple d’aquesta afirmació. L’han interpretat grans actors com Orson Welles i grans pianistes com Glenn Gould, entre d’altres, i forma part del repertori de cambra habitual dels teatres europeus. Tanmateix, la seva presència sobre els escenaris valencians ha estat pràcticament anecdòtica durant els últims vint anys. Fins ara. Del 16 al 19 de gener es podrà veure la versió de Manuel Molins en valencià al Teatre Rialto de València gràcies a la fe de la seva directora, l’actriu Rosana Pastor.

El cantant Vicent Antequera i el pianista Òscar Oliver. La il·luminació va a càrrec de Víctor Antón, mentre que el disseny gràfic ha segut de  Carlos Sánchez, la fotografia Amparo Ruiz i Arturo Martínez i l’estilisme Amparo Boluda.

En paraules de Pastor, es tracta d’un espectacle musical molt bonic: “La particularitat del nostre muntatge és que hem incorporat sis lieders del propi Strauss, que complementen perfectament el poema dramàtic. Tenim dues versions (castellà i valencià), que ha adaptat magníficament Manolo Molins “.

Tanmateix això, més enllà d’aquesta història més o menys a l’ús, Enoch Arden és molt més, iel seu veritable protagonista és la grandiosa passió d’Enoch Arden i el mar. Un espectacle vibrant que integra música, narració i cant, per rescatar alguns fragments genials del repertori menys conegut del compositor alemany.

“És un muntatge molt particular, amb una projecció de fotografies de mar com a fons d’escenari. És una història molt senzilla, un triangle amorós, molt al gust de l’època en què es va escriure, 1864, però que connecta molt amb el públic “.

 

Fitxa tècnica:

Veu narrada: Rosana Pastor

Cant: Vicent Antequera

Piano: Òscar Oliver

Versió i dramatúrgia:Manuel Molins

Direcció: Rosana Pastor

PER A SABER MÉS:

Miniatura

Vídeo tràiler: http://youtu.be/EP55D6Ov3X4

WEB de l’obra http://ac.bluekea.com/enocharden/ca/

 Entrades

http://teatres.gva.es/teatro/ficha-espectaculo-teatro/espectaculo_423/enoch-arden

Pastor dirige la primera versión de ‘Enoch Arden’ en valenciano

Post a Comment