Manuel Molins, soci d’ACICOM, guanya el Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana

Manuel Molins i Casaña, Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana.

Demà, 1 d’octubre del 2018, a les 22:30 h per À Punt,  en directe des del Teatre Principal de València.

Manolo Molins  L’amic i soci, Manolo Molins, ha guanyat el premi a la trajectòria professional  

El premi serà lliurat en la Gala dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2018, que tindrà lloc l’1 d’octubre al Teatre Principal. 

L’Institut València de Cultura ha recuperat aquests  Premis de les Arts Escèniques Valencianes, una festa per visibilitzar i reconéixer el talent dels nostres professionals escènics.

Una gala “àgil, fresca i que ajude a donar a conéixer el sector”. Així serà, en paraules del conseller de Cultura, la cerimònia d’entrega dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes. El conseller Vicent Marzà, que l’ha definida també com “una gala de recuperació”, va presentar els detalls d’aquest esdeveniment juntament amb el director adjunt de les Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, i el director de la gala, Santiago Sánchez. Tant Marzà com García han destacat el paper de la televisió pública valenciana en aquest lliurament dels premis, actuant com a “corretja de transmissió a la societat valenciana”.

 16 guardons seran lliurats. Premis a la millor direcció tant escènica com coreogràfica. Tot seguit serà el torn del bloc d’interpretació, en el qual es reconeixerà el talent del millor actor i actriu i el millor ballarí i ballarina del panorama escènic valencià. El tercer bloc comprén el premi al millor espectacle per a xiquets, xiquetes i joves i el premi al millor espectacle de circ i arts de carrer; com ha indicat el director adjunt, aquesta és “una disciplina molt transversal”. La gala continuarà amb el bloc d’autoria, on es lliuraran els premis al millor text, a la millor versió d’adaptació i traducció i a la millor composició musical.  El cinqué bloc temàtic inclou la vessant més tècnica de les arts escèniques, amb el premi a la millor escenografia, a la millor il·luminació i al millor vestuari.

Després d’aquestos cinc bloc temàtics, ja cap a la part final de la cerimònia, amb el premi d’honor es reconeixerà la trajectòria professional d’un dels artistes del panorama valencià. La gala es tancarà amb un últim bloc temàtic en què s’anunciaran les propostes escèniques guanyadores de l’estatueta pel millor espectacle de dansa i pel millor espectacle de teatre.

García ha destacat que s’ha treballat braç a braç amb el sector teatral i que la designació dels finalistes s’està fent de la manera “més horitzontal possible”. Així, d’una base de dades “amplíssima”, 11 persones representants de la MECUV (Mesa de Participació de la Cultura Valenciana) han decidit les ternes de finalistes de cada categoria. Després, un “jurat de savis” ha decidit la candidatura guanyadora de cadascuna. No ha sigut una tasca fàcil, ja que només en la categoria de Millor Actor hi havia 233 propostes; en la de directors, 138; en la de ballarines, 75, i en la d’escenògrafs, 92. 

Els premis que no tenen dotació econòmica, tenen com a funció “reconéixer i visibilitzar el talent valencià”. Pel que fa al guardó, per a aquesta ‘reedició’ s’ha recuperat l’estatueta que va dissenyar Manolo Boix.

La Gala de Lliurament de Premis es farà l’1 d’Octubre de 2018 al Teatre Principal de València i serà retransmesa per À Punt.Els guardons inclouen 16 categories competitives i eñ premi d’honor a la trajectòria, atorgat a Manuel Molins. Serà retransmesa en directe per À Punt TV. La gala serà  presentada per l’humorista Rafa Alarcón . La cerimònia, amb el lema “Tots a escena!”, està dirigida per Santiago Sánchez, fundador de la companyia L’Om Imprebís.

Manuel Molins (Alfara del Patriarca, l’Horta Nord) té una àmplia formació universitària i professional com a professor, dramaturg i assagista. És membre del Pen Club, de l’AELC, AVEET, AAT, CPQ i acadèmic de l’AAEE. Va formar part del primer Consell Assessor de Teatre de la Generalitat Valenciana i de la Comissió de Dramatúrgia del Centre Dramàtic. També va ser professor de dramatúrgia de l’ESAD i d’altres escoles privades de teatre. 

Molins va fundar el Grup 49 de Teatre Independent i va recórrer amb els seus espectacles tant la geografia valenciana com diverses ciutats de l’estat espanyol. També va dur la gerència i programació de l’empresa privada Studio, SA. 

Com a professor i estudiós del teatre, ha participat en nombrosos congressos, simposis o jornades d’estudis i pràctiques teatrals i ha sigut jurat de diferents premis de teatre. 

Com a dramaturg, ha publicat més de trenta obres originals, com ara Dansa de  vetlatoriCentauresTrilogia d’exilisAbú MagribMonopatins (Skaters), Shakespeare (la dona silenciada)Una altra OfèliaHamlet canallaLes veus de la frontera Poder i santedat (els àngels de Sodoma). També ha fet versions de Shakespeare, T. Williams, Tankred Dorst, Eduardo Ladrón de Guevara, Anton Txèkhov, el poeta romà Ovidi i Mercè Rodoreda. També ha treballat amb diversos poetes i poemaris per a l’escena; entre d’altres, Vicent A. Estellés i Joan Fuster. La versió per a l’escena del celebrat poema d’Alfred Tennyson Enoch Arden (1864) és un dels seus últims treballs. El pròxim serà l’estrena de la seua versió d’El jardí dels cirerers, d’A. Txèkhov.

Molins ha obtingut més de vint premis i alguns dels seus textos han estat traduïts a l’anglés, el francés, l’italià o l’eslové. Així mateix, la seua obra ha merescut una àmplia bibliografia d’anàlisis i estudis. A més, ha treballat amb diversos poetes i poemaris per a l’escena, com Vicent Andrés Estellés i Joan Fuster. La versió per a l’escena del celebrat poema d’Alfred Tennyson Enoch Cremen (1864) és un dels seus últims treballs, i el pròxim serà l’estrena de la seua adaptació del jardí dels cirerers, de A. Chéjov.

Per a saber-ne més

https://ca.wikipedia.org/wiki/Manuel_Molins_i_Casa%C3%B1a

https://www.escriptors.cat/autors/molinsm/pagina.php?id_sec=68

https://www.facebook.com/manuel.molins.1

https://apuntmedia.es/es/ultimes-noticies/manuel-molins-premi-dhonor-de-les-arts-esceniques-de-la-generalitat

https://www.diarilaveu.com/noticia/84668/manuel-molins-premi-honor-arts-esceniques-generalitat

https://www.lavanguardia.com/local/valencia/20180928/452065044856/manuel-molins-premio-de-honor-de-las-artes-escenicas-de-la-generalitat.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/manuel-molins-premi-dhonor-de-les-arts-esceniques-de-la-generalitat-valenciana/

https://valenciaplaza.com/manuel-molins-recibe-el-premio-de-honor-de-las-artes-escenicas-de-la-generalitat

https://www.levante-emv.com/cultura/2018/09/29/manuel-molins-premio-honor-artes/1773866.html

https://www.lasprovincias.es/culturas/teatro/dramaturgo-manuel-molins-20180929003653-ntvo.html

https://elpais.com/tag/manuel_molins/a

https://academiadelasartesescenicas.es/manuel-molins/

https://www.eldiario.es/cv/eldiariocultura/Arts_Esceniques_6_810928930.html

 

Post a Comment