FULL, Fundació pel Llibre i la Lectura ha presentat Pla Valencià del Llibre i la Lectura 2015-2020

El president de FULL demana  el compromís de la Generalitat Valenciana , siga qui siga el partit que governe, de consensuar el pla en un termini de sis mesos  amb el sector de llibre i agents implicats per aturar la dramàtica situació lectora valenciana.

La Fundació pel llibre i la Lectura (FULL), de la que són fundadors  l’Associació d’Editors del PV (AEPV) i el Gremi de Llibrers de València, ha presentat aquest matí al Centre Cultura La Nau de València, el seu Pla València de Foment del Llibre i la Lectura. Aquest pla té com principals objectius promoure un espai de reflexió i debat sobre la situació del llibre, dissenyar les línies mestres d’un Pla Nacional del Llibre i la Lectura, com els que ja  tenen altres comunitats autònomes, i  dur a terme activitats formatives relacionades amb el llibre i la lectura.
L’acte, molt concorregut, ha estat presidit per Antoni Arinyo, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Jesús Figuerola, president de FULL i d’AEPV, i Manel J. M. Romero, secretari del patronat de FULL, i ha comptat amb la presència de representants de la Direcció General de Cultura: Antoni Peña, Subdirector General del Llibre, Arxius i Biblioteques, i Mª Jesús Carrillo, Cap de Servei del Llibre i Biblioteques; els escriptors i candidats socialistes a les Corts Valencianes, Fernando Delgado i Carmen Amoraga; Verònica Cantó, secretaria de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Felix Estrela, regidor del grup municipal socialista a l’Ajuntament de València; Consol Castillo, regidora del grup municipal Compromís a  l’Ajuntament de València; Ferran Suay, responsable de política lingüística d’Acció Cultural del País Valencià; Laura Font, presidenta de la Fundació Sambori; Francesc Felipe, d’Escola Valenciana; Ramon Guillem, vicepresident de l’Associació de Bibliotecaris Valencians; David Cases, president del Gremi de Llibrers de València; Manu Garrido, gerent de l’Associació Professional d’Il•lustradors de València; Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; els professors de la Universitat de València Gemma Lluch, Tobies Grimaltos, Josep Ballester, Noelia Ibarra i Miquel Nicolás; Francesc Rodrigo, de l’Escola Universitària La Florida; els escriptors Jaume Pérez Muntaner, Xavier Aliaga, Josep Franco, Lluis Roda i Fani Grande, així com nombrosos editors, llibreters, distribuïdors i agents culturals.

Com ha destacat Figuerola en la seua intervenció, “aquest pla valencià de foment del llibre i la lectura naix amb la voluntat de ser la llavor d’una veritable política de promoció del llibre i la lectura, plural i sostenible, consensuada per tots els actors involucrats en el sector de llibre i articulat per i des de la Generalitat Valenciana, siga qui siga el partit que governe,   ja que  és responsabilitat de les administracions públiques impulsar polítiques que fomenten el llibre i la lectura com a eines fonamentals del desenvolupament de la personalitat i de la socialització, dos elements bàsics per a conviure en democràcia i en la societat de la informació”.

Per la seua banda,  Romero ha exposat els principals àmbits d’intervenció del pla, entre els que destaquen el foment de l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià, la promoció d’accions que posen en valor el llibre i la lectura en la societat valenciana, l’increment de la presència del llibre en els mitjans de comunicació, l’estimulació de la creativitat dels escriptors valencians i l’enfortiment de la defensa dels drets de la propietat intel•lectual, així com el desenvolupament d’un industria editorial pròpia, com un dels instruments més eficaços de foment de la lectura i estímul de la creativitat, donant suport a les llibreries, fomentant el llibre digital i les biblioteques, i desenvolupant els vincles culturals de la Comunitat Valenciana en el àmbit nacional i internacional.

Com ha senyalat Figuerola, “els índex de  lectura a la Comunitat Valenciana són descoratjadors i els valencians estem a la cua de tots els indicadors nacional i internacionals” . Segons dades del 2012 de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE), el percentatge de lectors a la Comunitat Valenciana era de 56’8%, mentre el de mitjana espanyola era de 59’1% i la mitjana europea era del 71%. Per comunitats autònomes amb llengua pròpia, també estem a la cua a l’hora de comprar llibres en valencià (2%), mentre a Catalunya la compra de llibres en català és del 28’1%, a Balears del 12’4%, en gallec a Galícia és de 4’9%, en eusquera al País Basc és del 5’1%, i en eusquera a Navarra de 2’1%.

“La ràtio de llibreria per habitant és decebedora. Tenim una llibreria per cada 15.304 habitants, prop del 30% per davall de la ràtio nacional”, ha puntualitzat el president de FULL. “En relació a les biblioteques, la mitjana de préstec per habitant i any és de 0’92, mentre la mitjana nacional es situa en 1’7%. La mitja de documents per habitant és de 1’40 per habitant, també per davall de la mitjana nacional”.

Vistes aquestes dades, Figuerola considera “ com una necessitat urgent posar en marxa un pla valencià de foment del llibre i la lectura, pel que demane  al nou govern valencià,  siga qui siga el partit que governe, d’engegar un grup de treball que un termini de sis mesos elabore  el pla consensuat, amb el sector del llibre i els agents implicats”. El president de FULL  ha conclòs la seua intervenció instant a la Generalitat Valenciana i a totes les institucions públiques i privades  a “facilitar als valencians i valencianes l’accés al llibre i la lectura per què  d’aquesta manera incrementarem el capital cultural i humà del nostre poble”.

Pla Valencià Foment del llibre i la Lectura FULL

Descarrega’t el Pla València de Foment del Llibre i la Lectura

 

Per a saber més:

Fundació pel Llibre i la Lectura

El fomento de la lectura, al programa electoral (Cadena Ser)

Donde la lectura es un fruto escaso del azar (El País)

Los editores instan al Consell a fomentar la lectura en valenciano (Levante-emv)

El sector del libro da la alerta roja: se lee en valenciano solo en los colegios (Levante-emv)

PSPV y Compromís acuden, Cultura envía a un alto funcionario (Levante-emv)

Los editores instan al futuro Consell a que fomente la lectura en valenciano (Las Provincias)

Editores y libreros presentan su plan para el fomento de la lectura (Valencia Plaza)

Editors i llibreters marquen el camí de la promoció lectora al futur Govern valencià (El Temps)

Los editores instan al futuro Consell a que fomente la lectura en valenciano (La Vanguardia)

Full presenta el Plan Valenciano del Libro y la Lectura 2015-2020 (Los ojos de Hipatia)

Proposta del CVC per la creació del Centre Valencià de Lletres

Llegir sense imperatius (Joan Carles Girbés en El País)

Post a Comment