FestiMapp 2020. Mapa de festivals de cinema a la Comunitat Valenciana

ACICOM, com entitat organitzadora del Festival Cinema Ciutadà Compromés, hem assistit a la trobada de festivals de cinema valencians en la qual s’ha donat a conéixer l’informe  ‘FestiMapp 2020. Mapa de festivals de cinema a la Comunitat Valenciana’, un informe elaborat per Samuel Fernández, Irene Liberia i Sara Mansanet. Iniciativa de l’IVC (Institut Valencià de Cultura).

Hem assistit una trentena de responsables de festivals de cinema valencians, dels 77 existents.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, José Luis Moreno, ha informat sobre les principals novetats de les línies d’ajudes a festivals de cinema i altres esdeveniments cinematogràfics per a 2022, que convoca anualment la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura.


FestiMapp 2020

‘FestiMapp. Mapa de festivals de cinema de la Comunitat Valenciana’ és una iniciativa de l’Institut Valencià de Cultura que se celebra cada dos anys des de la seua creació en 2014. L’informe de 2020, que correspon a la quarta edició, persegueix el mateix objectiu principal que els seus predecessors: recopilar i actualitzar les dades més rellevants sobre els festivals de cinema que es desenvolupen al territori valencià. L’informe és el resultat d’una àmplia i detallada enquesta que es remet a tots els festivals de cinema.

Tal com es va proposar en el moment de la seua creació, FestiMapp també es concep com un espai de discussió en què tots els festivals valencians puguen compartir les seues visions, els seus valors i les seues propostes de futur.

La presentació de la primera part de FestiMapp ja va estar condicionada per la pandèmia i per aquest motiu es va presentar en línia el desembre de 2020. En aquesta primera part de l’informe figura el cens de festivals de cinema de la Comunitat Valenciana en què s’evidencia l’impacte de la COVID-19, ja que molts festivals van haver d’ajornar o suspendre les seues activitats.

A pesar de la pandèmia, l’informe de 2020 indica un augment del nombre de festivals de cinema. Si en 2014 n’eren 45, en 2016 van pujar a 68, en 2018 a 71 i en 2020 han arribat a ser-ne 77.

Si la primera part de l’informe se centra en el cens de festivals i altres qüestions quantitatives, la segona part aborda una aproximació qualitativa al panorama dels festivals de cinema al territori valencià, ja que s’exposen les conclusions dels debats realitzats a través dels grups de discussió de FestiMapp 2020.

En aquests grups de debat s’han plantejat qüestions com les incerteses i dificultats organitzatives generades per la pandèmia; l’estructura, l’organització i els pressupostos dels festivals; la col·laboració amb el món educatiu; el paper de les administracions públiques; l’entorn territorial i la missió social dels festivals o els reajustaments en els calendaris de celebració d’aquest tipus d’esdeveniments cinematogràfics.

També s’ha abordat la necessitat de posar en marxa l’Associació de Festivals de Cinema de la Comunitat Valenciana (FESCICOM) i de reforçar els llaços de cooperació entre els certàmens cinematogràfics.

 

Descarrega’t l’informe en:

https://bit.ly/Informe-Festimapp-2020

Tots els informes anteriors i el cens de festivals en:

https://ivc.gva.es/val/audiovisual/industria-promocio/festimapp