ES PRESENTA L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ

ES PRESENTA L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ

20150429 Presentació Observatori Ciutada contra Corrupcio Foto PRATSiCAMPS 

Una aliança d’associacions valencianes vol lluitar contra la tolerància social amb la corrupció

  Les associacions valencianes Atelier, Perifèries, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Ca Revolta, Escola Valenciana i Societat Coral El Micalet han fet públic avui que han arribat a un acord per a constituir un Observatori Ciutadà contra la Corrupció.

La iniciativa té el seu origen en l’experiència de les associacions per a la cooperació internacional Atelier i Perifèries en l’anomenat “cas Blasco” (les dues associacions van ser víctimes d’aquesta trama de desviació d’ajudes destinades originàriament a la cooperació internacional). Però, en el seu cas, a més de presentar denúncia davant els tribunals, Atelier i Perifèries van iniciar un procés de reflexió davant l’escassa resposta social i ciutadana davant l’allau creixent de casos de corrupció que s’anaven coneixent al País Valencià. Perquè si és evident que han existit i existeixen corruptes que manipulen en benefici propi les quotes de poder polític de què poden disposar, també ho és que això ha estat possible, entre altres raons, per un clima social d’indiferència davant aquests fets.

En aquest sentit, Atelier i Perifèries van compartir la seua preocupació amb les associacions impulsores de la Xarxa d’Entitats del País Valencià, xarxa nascuda precisament entorn de la denúncia que el País Valencià pateix des de fa més de 24 anys una democràcia de molt baixa qualitat, marcada per un fort autoritarisme i arbitrarietat d’uns governs que es neguen al diàleg i al consens i que, contràriament, han utilitzat les seues majories absolutes com a instrument per a la imposició.

És a partir d’aquesta reflexió compartida, i de l’evidència que l’autoritarisme i l’arbitrarietat és un dels gèrmens de la corrupció generalitzada, que les associacions referides arriben a la conclusió que, més enllà de propostes de canvis administratius i legislatius, cal sobretot afrontar el repte de la cultura de permissivitat amb les pràctiques corruptes, tan estesa al País Valencià després de tants anys de governs basats en el clientelisme i l’ús partidista de les institucions.

Així, l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció naix com una iniciativa que, primer, és col·lectiva, això és, fruit de l’aliança d’una sèrie d’associacions, i no d’iniciatives individuals; i, segon, té com a objectiu primer impulsar iniciatives que apunten al canvi de mentalitats, comportaments i actituds i, per tant, a la creació de consciència i a la pedagogia socials. Tot això sense menystenir la proposta de canvis administratius i legals, o la possibilitat de denunciar els casos concrets de corrupció de què puguem tenir coneixement o de facilitar assessorament i suport legal a individus i col·lectius que vulguen presentar denúncies.

En aquest sentit, les associacions impulsores de l’Observatori han fet públic que els dos primers objectius que s’han fixat:

– fer una radiografia de la corrupció al País Valencià, com a estudi global i complet de tots els casos que existeixen amb totes les seues implicacions (imputats, quantificació econòmica, institucions afectades…)

– organitzar unes jornades sobre la corrupció amb ponents europeus, amb la intenció de divulgar les experiències europees existents de lluita contra la corrupció, amb particular atenció a les iniciatives socials i ciutadanes.

En la presentació de la iniciativa han participat Consuelo Vidal i Liduvina Gil (Atelier), Rafael Mauri (Perifèries), Toni Gisbert (secretari d’ACPV), Jose Ignacio Pastor (ACICOM), Enric Valero i Jesús Gil (Ca Revolta), Àngel Martí (Escola Valenciana) i Tonetxo Pardiñas (president de la Societat Coral El Micalet).

20150429 Presentació Observatori Ciutada contra Corrupcio 2 Foto PRATSiCAMPS

ACORD DE CREACIÓ DE L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ
La corrupció imperant durant la llarga etapa de governs del PP, tant en la Generalitat valenciana com en ajuntaments i d’altres institucions d’àmbit local, ha causat ja un enorme dany a la democràcia i l’autogovern.
Durant tots aquests anys, i a mesura que s’han conegut a través de diferents mitjans de comunicació els múltiples casos de corrupció que s’han donat en empreses públiques, ajuntaments i conselleries, ha anat creixent la percepció ciutadana sobre la importància i l’abast d’un problema en el que es troben involucrats alts càrrecs públics del Partit Popular junt amb funcionaris del màxim nivell de l’administració pública valenciana, tots ells responsables de la gestió dels recursos públics que, lluny d’aplicar-se a una gestió eficient, democràtica i transparent d’aquests recursos, haurien estat creadors i partíceps de trames corruptes organitzades per aconseguir recursos públics i apropiar-se’ls en benefici propi i en el de certes entitats i empreses.
No obstant això, alhora que ha crescut la indignació, hem assolit més claredat i una major consciència del paper que com a ciutadans i ciutadanes ens correspon en la lluita contra la corrupció.
Com a entitats democràtiques i ciutadanes que som, ens sentim directament afectades pel prestigi i el futur dels valors i les institucions democràtiques, el que comporta -al nostre parer- assumir també la responsabilitat d’aportar la nostra directa i activa participació en la lluita contra la corrupció, i contribuir d’aquesta manera a aconseguir una democràcia de qualitat.
Així, ens sumem a totes aquelles persones i organitzacions que no estan disposades a permetre que es mantinguen pràctiques corruptes en cap àmbit de la nostra vida púbica, al País Valencià, a l’Estat espanyol i en el marc de la Unió Europea.
Amb aquest propòsit, les organitzacions socials sotasignants hem dut a terme un procés de treball conjunt en el curs del qual hem reflexionat sobre la naturalesa de la corrupció, la seua dimensió i abast; hem analitzat els instruments i vies més adients per a que la societat civil organitzada puga lluitar contra ella i exercir el paper preeminent que li correspon en una democràcia de qualitat i, en conseqüència:
PRIMER. Hem decidit promoure la creació d’una nova entitat, amb personalitat jurídica pròpia, sense ànim de lucre, de caràcter associatiu, anomenada OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ.
L’OBSERVATORI:
-contribuirà amb la seua acció a promoure els valors democràtics europeus de transparència i dret ciutadà d’accés a la informació, com a instruments per a l’enfortiment de la legitimitat de les institucions democràtiques;
-impulsarà la participació ciutadana en la lluita contra la corrupció i especialment la de la societat civil organitzada;
-estarà adreçat especialment a la ciutadania i a les seues organitzacions per a facilitar serveis necessaris i de qualitat i animar i promoure l’acció participativa democràtica, ciutadana, de control i denúncia alternativa.
Inicialment, les àrees d’actuació seran:
-Estudis
-Informació i comunicació
-Pedagogia i conscienciació ciutadana
-Assessorament i suport legal
-Incidència política: el·laboració de propostes de polítiques públiques i mecanismes de transparència en la gestio dels recursos públics
Els socis fundadors de l’associació OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ són

  • ATELIER ONGD, Associació per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament
  • Associació PERIFÈRIES
  • ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ (ACPV)
  • ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació)
  • CA REVOLTA
  • ESCOLA VALENCIANA – FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA
  • SOCIETAT CORAL EL MICALET

IMG_20150429_145713

 

IMG_20150429_145606

Per a saber més:

Acord de constitució de l’observatori ciutadà contra corrupcio

NdP-Es-presenta-l-observatori-ciutada-contra-la-corrupcio

 

Post a Comment