El 8M, des de les ulleres de les dones d’ ACICOM. Una experiència col·laborativa

En ACICOM tenim dos estudiants de pràctiques, del Màster de “Nou Periodisme, Comunicació Política i Societat del Coneixement”. Són Violeta i Lucas, que ens han plantejat el repte de marcar la nostra posició respecte al 8 de març, de manera col·laborativa. Algunes de les persones associades hem acceptat la invitació i us deixem a continuació el resultat

 

El 8M, des de les ulleres de les dones d’ACICOM

Per Violeta Peraita i Lucas Calabria

«Som de la generació igualtat» serà el lema per a la manifestació feminista que mourà a milers de dones i homes el proper diumenge 8 de març pels carrers de tot l’Estat així com tot el País Valencià. Enguany es compleixen 25 anys de la Declaració de Pequín, un document que va marcar un abans i un després en el camí cap a la igualtat entre dones i homes arrel tot el món. En el context de la conferència mundial de 1995, es va reflexionar sobre les llibertats de les persones i, concretament, es va consensuar una voluntat política per a promoure una igualtat de drets i dignitat humana intrínseca independent del gènere.

Des d’ACICOM hem volgut sumar-nos a les reivindicacions mitjançant les reflexions de les nostres sòcies. Totes coincideixen en la importància de donar un pas endavant cap a una igualtat real en qualsevol àmbit de la vida i en la participació activa tant de dones com d’homes.

En el camí d’aconseguir una societat feminista en la seua totalitat, hem d’anar cap a un model amb un marc jurídic, social i cultural plenament igualitari que situe les cures al mig i que allunye la percepció de que les dones són les que han de cuidar el seu entorn, perquè també han de ser cuidades.

La necessitat d’implicació masculina

Paula Jardón, professora de Didàctica de les Ciències Socials a la UV i arqueòloga, celebra que  des de el «me too», la sensibilitat cap a la igualtat i la imatge del feminisme ha canviat «per fi!». «Ara tot el món és feminista, encara que de diferents maneres», apunta la docent. Per a ella, és necessari que «la mirada transformadora sobre els fets que abans semblaven invisibles no desaparega i s’estenga per tot el mon». Així mateix, Paula ressalta com a pràctica «urgent» que els homes «es posen també a lluitar per la igualtat».

«Veig a alguns com si no anara amb ells, altres incòmodes, i la majoria poc implicats i sense veure quin rol jugar. Falten referents masculins i d’altres gèneres en la defensa de les dones, no com a protectors, o observadors passius o tolerants, sinó com a activistes», conclou.

Feminisme del segle XXI

Per a Emilia Bolinches, vicepresidenta d’ACICOM, el Dia Internacional de la Dona suposa la possibilitat de ressaltar la desigualtat masclista en la que viuen les dones, «encara que estem al segle XXI». De fet, la seua participació serà plena, ja que el 8 de març estarà a la plaça de la Mare de Déu amb periodistes i fotoperiodistes companyes seues de Les Beatrius del País Valencià per a entrevistar a dones amb una consciència social feminista i per a la lectura d’un manifest. D’altra banda, reclama que es denuncien les pràctiques dolentes de molts mitjans de comunicació a l’hora de tractar la violència masclista, la repartició de temes de redacció en funció del gènere, o la falta d’un llenguatge periodístic inclusiu, entre altres aspectes.

El fi dels rols de gènere

Alicia Gavara, membre d’ACICOM, creu que els mitjans de comunicació tenen una gran responsabilitat en la imatge que transmeten de la dona i en la perpetuació dels rol de gènere. En aquest sentit, fa referència a com es construeix la publicitat i com s’associen els productes a un determinat gènere. Per això, diu «que el fet de que ACICOM, associació dedicada a la ciutadania i la comunicació, fique el focus en el feminisme, editant i donant difusió a llibres sobre el tema, programant pel·lícules i documentals que aborden problemes de gènere o organitzant xerrades, és una bona notícia que també celebrarem el proper diumenge, 8 de març».

Sembla que està tot fet, i no és així

La perspectiva de Maribel Calonge va per la mateixa línia que la de les seues companyes, però a més adverteix de la necessitat de «no baixar la guàrdia», perquè «són moments complicats», encara que sí valora les accions «valentes» desenvolupades per a defensar els drets de les dones a l’hora de decidir sobre el propi cos i sobre la seua pròpia vida. «Sembla que està tot fet, i no és així», conclou.

La importància de l’educació emocional

Per a José Ignacio Pastor, president d’ACICOM, les accions prioritàries en matèria de gènere passen per «lluitar per temes urgents com és la coeducació en igualtat; però també l’educació emocional de les parelles, aturar la violència de gènere, la igualtat salarial, la igualtat en la vida quotidiana, la creació d’aliances entre dones i homes que lluiten braç amb braç per la igualtat, etc.».

Si parlem de les accions específicament mediàtiques, matèria que està dins del dia a dia d’ACICOM, és necessari ficar-se «les ulleres violetes» i oferir «una visió crítica sobre rols i estereotips, informacions objectives i amb perspectiva de gènere», sentència.

 

 

Post a Comment