Documental Verkami: Jo també sóc una maga

ACICOM és suma a aquesta iniciativa per recaptar fons per a l’edició d’un documental sobre la cavalcada “les tres mages de gener”

Verkami “Jo també sóc una maga”

A 2016 es complixen 80 anys de València com a capital de la Segona República. El Govern organitzà una gran festa per als infants refugiats.

Enguany, la Societat Coral el Micalet recordà amb una cavalcada aquella fita solidària. Els atacs de la dreta van estar tan furibunds com llavors.

València capital de la Segona República i la Setmana de la Infància

Es tracta d’un documental que descriu les actuacions que la Segona República, en guerra, va desenvolupar al voltant de la infància. El 1936 el Govern legítim i constitucional es va traslladar a València a causa del setge de les tropes franquistes a Madrid. Enguany es cumplix el 80 aniversari d’aquella fita.

Entre les preocupacions de la República hi havia la de salvar i protegir a la infància evacuada de les zones de guerra cap a la rereguarda. Per tant, València també es va convertir en capital de la solidaritat. Rara era la casa que no acollí famílies i xiquets refugiats.

Per fer més amable el Nadal de 1936 i donar alegria els menuts que estaven lluny de casa i, fins i tot, en molts casos, havien perdut el pares en els bombardejos, el ministeri d’Instrucció Pública, juntament a organitzacions antifeixistes, organitzà unaSetmana de la Infància que tingué el clímax amb una cavalcada a les primeries de gener de 1937.

Els passat Nadal, la Societat Coral El Micalet s’inspirà en aquells fets per organitzar una nova Setmana de la Infància amb diferents activitats (presentació de cançons infantils de 1936, exposició L’amor als infants, tallers didàctics i la publicació del conte Les Magues de Gener) que desembocaren en una cavalcada sota l’esperit solidari, laic i d’estima a la infància d’aquella de 1937.

La desfilada comptà amb la participació de tres magues que representaven els valors universals de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Esta comitiva assolí un gran èxit de públic i fou rebuda per l’alcalde de la ciutat, fet que generà una forta reacció en contra des de l’oposició i mitjans afins, amb atacs greus i personals, sobretot de tipus masclista, cap a les tres dones que feien de magues. Un fet que va tindre una àmplia repercussió estatal.

El documental

El documental durarà entre 50 i 60 minuts i rememorarà la part històrica (tenim localitzades fotografies i imatges inèdites) a partir de les activitats i celebracions de gener de 2016, registrades en la seua totalitat.

Es tracta també de defensar valors de solidaritat cap al refugiats talment com en 1936 i en un moment, l’actual, en què l’assumpte és primera plana als diaris. Finalment, volem explicar tota la polèmica per desmuntar l’atac a estos valors a través dels insults i les injúries a les magues.

En què gastarem els diners

  • Bàsicament gastarem els diner a fer al voltant de 1.000 còpies per vendre i obsequiar els mecenes.
  • També destinarem una partida ben important a l’adquisició de fotografies i unes imatges inèdites que hem localitzat d’aquella històrica cavalcada de 1937.
  • Altra part de la despesa anirà a l’equip tècnic: documentalista, càmera, guionista, grafista i postproducció.

Val a dir que es tracta d’un pressupost més que ajustat per a un documental d’estes característiques.

Recompenses

A més del documental amb la menció al crèdits hi ha una xapa commemorativa de la Festa de la Infantesa d’enguany.

I cal destacar el conte “Les 3 Magues de Gener”, escrit per Cristina Escrivà i i il·lustrat per Román Sánchez.

Per últim hi ha una guia didàctica, “L’amor als infant”, de Cristina Escrivá i Francesc Piera. Es tracta d’una unitat lúdica per a xiquets i xiquetes amb exercicis relacionats amb la papiroflèxia, el reciclatge i sota els valors de la solidaritat intercultural.

Calendari previst

El documental es presentaria durant la tardor d’enguany, probablement durant la segona quinzena de novembre, les vespres de la segona Setmana de la Infància que organitzarà el Micalet a desembre de 2016 i gener de 2017.

Val a dir que disposem de molts suports, el principal el de la centenària Societat Coral El Micalet, entitat de referència per a la cultura de la ciutat.

A banda comptem amb el recolzament de sindicats com CGT (Central General del Treball), CC.OO.PV (Comissions Obreres), IV (Intersindical Valenciana) i la COS(Coordinadora Obrera Sindical). I d’entitats com Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià i Ca Revolta.

D’altra b

Després establirem diferents punts d’arreplegada, el principal a la Societat Coral El Micalet.

Enllaços d’interés:

Verkami “Jo també sóc una maga”

Societat Coral el Micalet

Post a Comment