Crònica de la sessió sobre ADVOCATE al CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 17 de març

CRÒNICA de la sessió sobre el documental ADVOCATE. Celebrada el dia 17/3/2021

Joan Lloret i Empar Alemany

Una setmana després de l’anterior documental “The Letter”, avui hem projectat “Advocate” que es havia d’haver-se passat fa ja algunes setmanes però per problemes de les restriccions sanitàries s’havia posposat. Projecció ben candent donada la situació existent entre Israel i Palestina i com a través del 108’ que dura el documental, una advocada israeliana, Lea Tsemel, du endavant la defensa de palestins detinguts i empresonats, en un context d’ocupació i opressió per part d’Israel com ho qualifica la pròpia advocada. Es mostren dos casos en particular, dins el voluminós i llarg treball de Lea Tsemel durant les últimes cinc dècades i qualificada per alguns dels seus compatriotes com advocada del diable.

La presentació del documental va estar en mans del president d’ACICOM José Ignacio Pastor i de Joan Lloret, coordinador del cineclub Acció Documental + i que va fer com a moderador en el col·loqui posterior. Tinguérem com a convidats a Ariadna Maurí, representant de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a l’apartheid israelià); Ignasi Gay, Coordinador del grup local Amnistia Internacional en València; David Segarra, periodista documentalista i que va participar en la Flotilla de la llibertat en 2010; i per últim a Naser Jounis Salim, President de la Fundació Comité de Apoyo al Pueblo Palestino (CAPP).

Posteriorment es va fer un col·loqui, moderat per Joan Lloret, coordinador del Cine Club, entre els diferents convidats i el públic que omplia el saló d’actes d’OctubreCCC.

En un primer torn de paraules, Ariadna va explicar la campanya de BDS convocada en 2005 per la societat civil palestina amb l’objectiu de posar fi a l’ocupació i colonització per part de l’estat d’Israel a les terres palestines. Campanya que també demana el dret de retorn de les persones palestines refugiades i el reconeixement dels drets fonamentals ciutadanes arabo-palestines i la seua total igualtat davant la llei. Les conseqüències legals desiguals si els agressors són jueus (agressió amb lesions) o si són palestins (intent d’homicidi) fet que els situa en un punt de partida diferent davant la llei”. També va esmentar les dues opressions que viuen les dones palestines: de gènere i colonial. I va voler visibilitzar la seua situació i la seua lluita per les llibertats en l’apartheid

David en la seua intervenció va esmentar que en la projecció s’havia vist com actua la maquinària de la justícia militar. El percentatge de condemna es un 98%. Però en tota ocupació sembla hi ha algú que s’alia amb els nadius i va explicar com el cas de Lea no és únic. Va descriure Ronnie Kasrils, jueu sudafricà que va ser dirigent del movimen de Nelson Mandela. També va recordar a Hedy Epstein, alemanya jueva a la qual va conèixer quan viatjava a Gaza. O Dror Feiler, un dels impulsors del moviment internacional pels drets palestins, que els seus pares també van escapar de l’Alemanya nazi. El periodista va relatar com la Flotilla de la Llibertat (2010) va patir un assalt de les tropes israelianes. Nou activistes i un periodistes van ser assassinats. I els centenars de supervivents van ser segrestats i empresonats. I és que el periodisme i el documentalisme comporten un gran risc: en 2014 l’exèrcit israelià va matar a 17 periodistes, fotògrafs i cineastes. Però com sap la protagonista, res és etern: tota injustícia arriba un dia al seu final.

El següent en intervindre, Ignasi Gay, va dir del documental 3 coses:

– Existència de la tortura, aquesta és legal a Israel

– Els judicis militars, els palestins s’han de declarar culpables. Totes les famílies tenen o han tingut un pres, d’ací que hi ha humiliació, por i repressió. Als palestins els han llevat els drets fonamentals, la impunitat és habitual, els han llevat les terres.

– Els assentaments són un crim de guerra. Una de les funcions d’Amnistia fer pressió a les empreses que treballen en els assentaments.

El moderador va fer la reflexió de com és possible que l’Estat d’Israel després del que va patir amb l’Holocaust es comporte d’eixa manera enfront del poble palestí. A més cal no oblidar que Israel fa el que fa perquè està recolzat pels EEUU i també perquè la Unió Europea mira cap altre costat.

Per part del públic assistent es va plantejar en què consisteix el boicot Israel? Si és semblant a Cuba? El model dels moviments està inspirat en el moviment Martin Luther King. La crida dels sistemes democràtics és el mecanisme més pacífic. El boicot tracta de visibilitzar la situació de vulneracions de Drets Humans que viu el poble palestí.  Un tema que va plantejar el representant d’Amnistia Internacional va ser el de la vacunació contra el COVID on les autoritzacions cap als palestins estan obstaculitzades. 5 milions de palestins estan per vacunar, per que haurien de vacunar els palestins?. Enfront d’aquesta postura Israel afavoreix vacunes en altres llocs.

Palestina no pot fer res, està sola davant una ocupació militar, és una de les gran vergonya. És una ocupació colonial en el segle XXI i és lamentable que els mitjans de comunicació no ho presenten.

Ja en la part final cadascun de les persones convidades va fer una darrera reflexió: Ariadna va dir que una altra forma de fer boicot és que els artistes no participen en esdeveniments organitzats, subvencionats o amb presència d’empreses que donen suport al règim sionistava

David Segarra veu un punt de llum, el País Valencià i Catalunya són dos dels bastions i solidaritat. Ignasi Gay va recomanar mirar la pàgina d’Amnistia Internacional i contribuir.

En definitiva una projecció seguida amb molt d’interés que va originar un ric debat entre el nombrós públic i els magnífics representants de diverses organitzacions no governamentals.

 

PER A SABER-ME MÉS

(documentació facilitada per Ariadna Maurí i Ignasi Gay

En primer lloc, el vídeo d’un poema de l’activista pels DDHH, periodista i poeta Rafeef Ziadah a qui vàrem tindre la sort de poder escoltar en directe a desembre de 2019 ací a València en un acte organitzat pel BDS PV.

També un parell d’articles, un text per a ampliar informació sobre IJAN i, encara que ja teniu l’enllaç a la web de BDS, us enviem el directe a la Campanya ELAI.

Rafeef Ziadah: “Nosaltres ensenyem vida, senyor”https://m.youtube.com/watch?v=neYO0kJ-6XQ

Israel paga periodistes perquè escriguen contra el moviment pels drets palestins“: https://directa.cat/israel-paga-periodistes-perque-escriguen-contra-el-moviment-pels-drets-palestins/

El apartheid sanitario y la metáfora “kibbutz” https://www.elsaltodiario.com/ocupacion-israeli/apartheid-sanitario-israeli-metafora-kibbutz

Carta fundadora de la red judía antisionista internacional: El sionismo no solo es racista sino antisemita: https://www.palestinalibre.org/articulo.php?a=10161

Campanya ELAI (Espais Lliures d’Apartheid Israelià)https://boicotisrael.net/ca/elai/

Enllaços facilitats per Amnistia Internacional sobre Israel i TOP (Territoris Ocupats Palestins)

Reportatge fotogràfic de la sessió

(punxa damunt per veure-ho)

20210317 ADVOCATE Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + CCC OCTUBRE

Us deixem la informació de la convocatòria de la sessió realitzada

 

Después Acció Documental +

 Documental: ADVOCATE (2019) 

{{ alt }}

Dirigida per: Rachel Leah Jones i Philippe Bellaich

Documental 108 min. producció  Israel, Canadà i Suïssa. VSO Hebreu, àrab i anglès

Subtítols: català.

Una provocativa mirada cap al conflicte entre Israel i Palestina a través d’una advocada que va passar anys defensant als presos polítics palestins i el nom dels quals és com un terratrémol en el món de l’advocacia israeliana, ella és Llija Tsemel, especialitzada en la defensa de presoners polítics palestins, una imparable força que no es queda sense alé.

 

Dimecres, dia 17 de març, del 2021, a les 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

 

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

http://bit.ly/CineClubADVOCATE

 

Reserva la teua plaça en aquesta activitat.

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

ACICOM i ACCIÓ CULTURAL us oferim una nova sessió del Cine Club amb un excel·lent documental,

 

SINOPSI

Traïdora, advocada del diable… a la lletrada jueva Lea Tsemel l’han anomenat de totes les maneres possibles. Està especialitzada en la defensa de presoners polítics palestins i no té pèls a la llengua amb els seus companys de professió. Accepta els reptes més difícils, com ara representar acusats palestins que han comès, presumptament, delictes de terrorisme o crims contra ciutadans israelians sota la convicció que la repressió que pateix Palestina justifica la seva lluita per alliberar-se.

Un seguiment exhaustiu durant la preparació de les defenses de dos casos concrets, el de l’Ahmad, un nen de 13 anys acusat de participar en un apunyalament d’un noi israelià, i el de l’Israa Jaabis, acusada pels oficials israelians d’un intent frustrat d’atemptat suïcida, ens apropa a la inclassificable i excepcional personalitat de la protagonista. Defensora dels drets humans i amb una energia inesgotable, porta més de cinc dècades denunciant l’estat d’ocupació i repressió que pateixen els palestins i, a la vegada, intentant fer entendre a l’opinió pública que el govern d’Israel és responsable d’aquesta violència.

La història d’un terratrèmol al gremi de l’advocacia a Israel, des d’on Lea Tsemel ens envia un prec i un missatge poderós: “Hauríeu d’intentar entendre’m, perquè soc el futur”.

 

SOBRE ELS DIRECTORS 

RACHEL LEAH JONES

Directora

 

Nascuda a Berkeley, Califòrnia, el 1970 i criada entre Berkeley i Tel Aviv, Jones és una documentalista aclamada per la crítica el treball de la qual se centra en Israel / Palestina. Posseeix una llicenciatura en Estudis de raça, classe i gènere i un Màster en Arts de Medi Documental. Els seus treballs com a directora inclouen: 500Dunam On The Moon (2002) per France Channel 2; Askenaz (2007) per a Israel Canal 8; Targeted Citizen (2010) per Adalah: el Centre legal per als drets de les minories àrabs a Israel; i Gypsy Davy (2012) per a Israel Channel 8 (Sundance 2012). Jones també ha produït pel·lícules per a altres com Wall de Simone Bitton (Cannes 2004; Premi Especial de Jurat a Sundance 2005).

 

PHILIPPE BELLAICHE

Director

Nascut a París, França el 1967, Bellaiche és un Director de Fotografia guardonat, els treballs del qual inclouen Between Fences (Berlín 2016); Once I Entered A Garden (Roma 2012); Z32 (Venècia 2008); Avenge But One Of My Two Eyes (Cannes 2005) d’Avi Mograbi; The Settlers (Sundance 2016); Hothouse (Menció Especial de Jurat, Sundance 2007) de Shimon Doten; Gypsy Davy (Sundance 2012) de Rachel Leah Jones; The Flat (Tribeca 2012; Premi de l’Acadèmia d’Israel 2011) d’Arnon Goldfinger entre molts d’altres; També és professor de cinematografia i imparteix classes magistrals i va rebre el Premi Cinema Arts el 2013.

Tràiler del documental: ADVOCATE  https://youtu.be/OHTnSt048go

 

Fitxa tècnica

DIRECCIÓ Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche
SO Yuval Bar-on, Rachel Leah Jones
DISTRIBUCIÓ DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ Philippe Bellaiche, Rachel Leah Jones, Paul Cadieux, Maryse Rouillard, Joëlle Bertossa, Flavia Zanon
COPRODUCCIÓ Close Up Films, Filmoption International, Home Made Docs
MÚSICA Robert Marcel Lepage
EDICIÓ Yaël Bitton
GUIÓ Rachel Leah Jones
{{ alt }}

Premis i festivals

 • Sundance, Estats Units, 2019
 • Premi FPRSEI · Thessaloniki Documentary Festival Grècia, 2019
 • Premi al millor documental · Cracòvia FF Polònia, 2019
 • HotDocs · Selecció oficial Canadà, 2019
 • Premi al Millor Documental · Moscow Jewish Film Festival Rússia, 2019
 • Premi del Jurat · Hong Kong International Film Festival Xina, 2019
 • Premi al Millor Documental Israelià · DocAviv Film Festival Israel, 2019
 • Premi al Millor Documental · Asia Pacific Screen Awards, Austràlia, 2019
 • Premi al Millor Documental · Israeli Film Academy Awards, Israel, 2020
 • Premi Movies That Matter · ZagrebDox, Croàcia, 2020
 • Premi Bridging The Borders · Palm Springs Film Festival, Estats Units, 2020
 • The 2020 Unforgettables · Cinema Eye Honors Awards, Estats Units, 2020
 • Selecció Oficial · DocsBarcelona, Espanya, 2020
 • Selecció Oficial · CPH:DOX, Dinamarca, 2019

Un col·loqui amb la directora Rachel Leah Jones

 

Després de la projecció, col·loqui amb: .

.

Ariadna Maurí Folgado, representant del BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a l’apartheid israelià). https://boicotisrael.net/ca/

Ariadna és membre del BDS, una campanya convocada per la societat civil palestina i dirigida cap a la comunitat internacional. Es tracta d’una campanya antiracista que busca posar fi a les polítiques d’ocupació, colonització i apartheid que el règim sionista implementa a Palestina des del 1948.

Ariadna, nascuda a València, va estudiar Antropologia a Barcelona, té un màster en Recerca Avançada i Intervenció Social i actualment està estudiant altre màster de Cooperació Internacional i Acció Humanitària.

Complementàriament ha realitzat diverses formacions en l’àmbit de gènere, identitats i salut de les dones.

Treballa a CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) com a tècnic de formació i ocupació de persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades.

Ha participat i participa en distints voluntariats, destacant els mesos que va passar a Grècia l’any 2018, que van ser decisius a l’hora de continuar la seua formació i direcció professional cap al terreny dels Drets Humans i la cooperació.

https://boicotisrael.net/ca/

https://twitter.com/BDSPaisValencia

https://www.instagram.com/bdspv

https://www.facebook.com/BDSPaisValencia/

.

 

Ignasi Gay Arenas, coordinador del Grup local d’ Amnistia Internacional a València Amnistía Internacional Valencia.

És llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de València. 

Treballa com a professor de Secundària i Batxillerat.

Des de fa 35 anys és activista en Amnistia Internacional. 

Comunidad Valenciana

 

https://blogs.es.amnesty.org/comunidad-valenciana/autor/valencia/

 

 

 

David Segarra - DocsValencia

David Segarra i Soler,  periodista, documentalista https://ca.wikipedia.org/wiki/David_Segarra_i_Soler

http://proba.acicom.org/acicom-amb-david-segarra-soler-periodista-valencia/

http://proba.acicom.org/david-segarra-periodista-valencia-alliberat-a-estamlbu/

http://proba.acicom.org/cronica-de-la-gala-de-cloenda-del-vi-festival-cinema-ciutada-compromes-fccc2020-30-11-2020-teatre-micalet-valencia/emilia-bolinches-lliura-a-david-segarra-premi-noves-realitats-socials/

 

.

 

ImatgeNaser Younis Salim, President de la Fundación Comité de Apoyo al Pueblo Palestino  

https://fundcapp.org/es/     https://m.facebook.com/fundcapp/

      La Fundació va ser constituïda el 18 de desembre de 2007 i consta inscrita en el Registre de Fundacions de competència estatal per Resolució de 26 d’octubre de 2018, sent el núm. de Registre assignat el 2116. La inscripció comporta el reconeixement de l’interés general dels seus fins i es troba inclosa entre les regulades en l’article 16 de la Llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.

La idea de constituir la fundació CAPP va sorgir a conseqüència de les condicions de vida infrahumanes i el setge internacional que està vivint el poble palestí, i va nàixer amb la finalitat de fer costat a les persones damnificades i necessitades en Palestina a través d’ajudes i serveis socials, humanitaris, educatius i sanitaris.

 

Ens vegem el dimecres, dia 17 de març 2021 a les 18:00h.

http://bit.ly/CineClubADVOCATE

PER A SABER-NE MÉS

Què és això d’Acció Documental +? http://proba.acicom.org/el-cine-club-accio-documental-la-nostra-versio-del-documental-del-mes-de-docs-barcelona/

Post a Comment