Conversa oberta sobre Comunicació i Extrema Dreta: “Al feixisme no se’l debat, se’l combat”.

El passat dilluns, ACICOM va organitzar un dinar-conversa oberta, que va ser tot un èxit de participació, amb l’objectiu de debatre amb experts en la matèria sobre comunicació i extrema dreta.

La convidada principal, Carme Verdoy, periodista i coordinadora de l’Anuari Media.cat, va posar l’accent en la necessitat de desenvolupar una mirada crítica respecte a l’estudi dels mitjans de comunicació. A més, recalcà la importància de no comprar el discurs de l’extrema dreta quan es realitza algun tipus de debat i de poder rebatre des del nostre dia a dia els comentaris feixistes. També va comentar que una bona manera de combatre les comunicacions de l’extrema dreta és donant suport a creadors de contingut de l’esquerra.

L’expert en política i sociologia i membre d’ACICOM, Carles Porcel, es va centrar de manera directa a analitzar el comportament dels polítics d’esquerres enfront de les provocacions de l’extrema dreta. Porcel destacà que el comportament de les persones progressistes en les xarxes socials i l’esfera política juga a favor de l’extrema dreta, perquè al respondre a les seues provocacions se’ls dona una gran repercussió.

També va intervindré en la conversa Kilian Cuerda, portaveu de l’Associació Cultural És País Valencià, qui va assenyalar el finançament de les empreses com una de les columnes que sustenten el negoci dels mitjans d’extrema dreta. Per això, va posar el seu exemple personal com a manera de lluitar contra la desinformació i els pseudomitjans d’extrema dreta, ja que des de la seua plataforma es treballa per a evitar que els pseudomitjans d’extrema dreta reben finançament.

Kilian també va fer una comparació sobre la comunicació dels neonazis americans i l’extrema dreta actual europea, posant d’exemple el manual de comunicació que utilitza el Daily Stormer.

Així mateix, va llançar un missatge d’esperança: “Està comprovat que la majoria de joves no son fatxes. Però la gent que està en una posició més extrema és la que fa mes soroll”. I va deixar ben clar que: “Al feixisme no se’l debat, se’l combat”.

Moisés Pérez, periodista al setmanari El Temps, va contar la seua experiència a l’hora de tractar amb grups d’extrema dreta. Va assenyalar que una de les estratègies claus des del periodisme per a lluitar contra la difusió d’estos grups, és centrar-se en explicar qui són i no que fan. “la clau està en contextualitzar”, va comentar Pérez. “Abans de la emergència de Vox hi havien grups de neonazis que recaptaven a joves. Vam estar durant un mes investigant qui estava darrere d’eixos grups, i vam trobar que hi havien connexions amb neonazis de tot l’estat, amb casos greus. Vam fer un reportatge i, de sobte, va desaparèixer el grup neonazi”. Per això, el periodista recalca que des de El Temps sempre s’intenta contar qui són eixes persones, quines connexions tenen i d’on prové el seu finançament.

Per tancar, José Ignacio Pastor, fundador i president d’honor d’ACICOM, que va fer de moderador a la conversa, va parles sobre la necessitat de fer una reflexió sobre l’actual democràcia i del perill de comptar amb un sistema de mitjans de comunicació que no vigilen als poders. “S’acaba d’aprovar la llei europea de llibertat dels mitjans de comunicació, és una eina bestial si s’aplica perquè si un mitjà no és transparent es pot tancar”, va explicar. Per últim, va afegir: “Com a ciutadans hem de reaccionar”.

També van intervindré a la conversa moltes de les persones assistents aportant el seu punt de vista. Es va parlar sobre la figura de Milei i el seu paregut amb Vox, sobre la necessitar de crear barri i començar a lluitar des de les xicotetes associacions i també sobre la urgència de contrastar la informació.

 

PER A SABER-NE MÉS

Anuari media.cat (Carme Verdoy)

Kilian Cuerda

Carles Porcel

Moisés Perez