CONSUM ACADEMY, innovadors materials d’educació del consumidor elaborats per persones associades a ACICOM

La Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat Valenciana, ha realitzat un innovador material d’educació del consumidor, CONSUM ACADEMY

En el treball han participats persones associades a ACICOM. Pablo Gil, soci d’ACICOM, empressari audiovisual al front de VISOMO ENTERTAINMENT S.L. http://www.visomo.es/ ha fet la producció, Carles López Cerezuela, soci i membre del Consell de Gestió, ha dirigt els treballs i entre els quatre actors principals, una de elles és la nostra sòcia, Maria Navarro.

Els materials estan inspirats en la línia començada ds d’ACICOM, ja presentada en el Festival Cinema Ciutadà Compromés, de potenciar i incentivar els iotubers socials. Carles López Cerezuela, responsable d’ACICOM, d’aquesta àrea d’educomunicació, ha anat desenvolupant una metodologia pròpia, iniciada en la seua experimentació amb un equip de joves del Port de Sagunt.

Tracten temes com l’autoestima, el Big Data, les decisions de compra i com ens manipulen, les denuncies, com sobreviure al whatsapp, els trucs per a comprar, la intimitat a internet, el sexting, el ciberbullyng, les identitats en la xarxa, què és aixó del currículum digital, els video jocs, les apostes online, els followers,  els influencers, etc. tot són temes de gran actualitat i importància en el món de la societat de la informació.

A1 AUTOESTIMAE1 MR BIG DATAF1 DENUNCIAD3 FLOW A CASAD4 DICCIONARI PER A ADULTSD2 CINC COSES QUE LA GENT MAJORD1 SUPERVIVENCIA AMB EL WHATSAPPB1 TRUCS PER A COMPRARH5 INTIM O NO INTIMH3 SEXTING

H4 TEASER TERRORH2 NO AL CIBERBULLYNGG1 QUI ES QUIH1 GEOLOCALIZACIONJ1 VIDEOJOC BRUT

I6 CURRICULUM DIGITALI5 RECERQUES SEMPREI3 ROAST YOURSELFJ2 APOSTAR ON LINEC1 EFECTO_FOLLOWER

Els videos es desenvolupen sota el títol de Consum Academy, una acadèmia de consum integrada per quatre joves youtubers que han escollit aquesta nova manera de presentar els continguts. Els youtubers són nous fenòmens estretament lligats amb la generació jove actual, superant a la televisió en nombre d’espectadors. Utilitzant eixa nova gramàtica audiovisual que és propera per a les persones joves, s’ofereixeen nous materials comunicatius que permeten acostar-se a les anomenades generacions milenials, implicant-les des d’un punt de vista reflexiu i crític.

La Generalitat Valenciana ofereix aquest material perquè vivim en una nova realitat en la qual les generacions es distancien entre elles per la tecnologia i l’ús que se li dóna. Les relacions socials, el concepte d’intimitat o fins i tot el llenguatge, s’han vist afectats per Internet.

El material didàctic es compon de 25 vídeos, algunes propostes d’activitats o exercicis per a treballar amb cada vídeo i una relació d’enllaços amb informació que puga servir de suport teòric al professorat per al desenvolupament dels temes a l’aula.
El fil conductor dels vídeos és la idea de Consum Academy, una acadèmia de consum formada per quatre joves youtubers que han optat per aquesta nova manera de presentar els continguts.
Els youtubers són un fenomen nou molt arrelat a la generació jove actual que supera ja en visualització la televisió. Per tant, convé conéixer i aprofitar els avantatges d’aquesta nova gramàtica visual, que ens permet oferir una connexió més pròxima amb les noves generacions millenials.

Equip de Consum Academy

Els quatre joves actors i actrius: Maria Navarro, Sergio Jurado, Xavi Rico i Maria Vivas,  que protagonitzen els materials educatius amb un llenguatge propi de youtubers. 

OBJECTIUS DEL MATERIAL
Objectius prinicpals:  

»Obrir un diàleg intergeneracional.

Obrim un diàleg perquè encara no podem tindre conclusions. La velocitat de canvi tecnològic obliga a no pensar en cap zona de confort, sinó que estarem encara molts anys anant per darrere de la tecnologia per a establir pautes socials pactades de convivència tecnologica, i això val tant per a persones adultes com per a persones joves.
» Oferir unes pautes de comportament.

El que sí que és obligació de part de la comunitat educativa és presentar alternatives a la inèrcia com a mètode de domesticació tecnològica. Cal oferir un cert esperit crític i sobretot una alta dosi d’anàlisi per a trobar algunes instruccions o maneres d’aproximar-nos i conviure entre nosaltres i amb la tecnologia. Això afecta molt especialment el consum de tecnologia i el consum amb la tecnologia i tots els seus derivats.
Objectius complementaris:
» Obrir la pedagogia en consum a noves gramàtiques visuals. La joventut parla una altra llengua visual i, si ens hi volem comunicar, hem d’interioritzar alguns dels seus codis.

» Educar la mirada mediàtica, crítica i informada. L’educomunicació en un món pantalles és determinant per al consum de tecnologia i per al consum amb la tecnologia.
· Fer servir el diàleg i el debat com a tècnica didàctica bàsica per acostar-se a aquests temes. Els vídeos plantegen el problema generacional d’afrontar cada canvi tecnològic amb noves preguntes. La televisió va produir un gran canvi en els costums socials que ara hem fet propis i s’han convertit en el paradigma dominant. Internet -a una altra escala- està fent una cosa semblant. La domesticació tecnològica generacional responen cada moment a les necessitats que s’han de cobrir. 

El dimarts, 20 de febrer, la sala d’actes de l’Institut Lluís Vives va acollir la inauguració d’aquesta “Acadèmia”. El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa, va presentar els nous materials als estudiants, el públic objectiu de la campanya. 

També hi van assistir els consellers Rafael Climent i Vicent Marzà, i la vicepresidenta i consellera Mónica Oltra, així com el secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí.   Autoritats presentant Consum Academy, Conseller, Vicepresidenta i Director General
Xavi Rico, Maria Vivas, Maria Navarro i Sergio Jurado. Són els joves ioutubers i elenc principal dels 25 vídeos d’aquest projecte didàctic en defensa de l’ús responsable de les noves tecnologies, van respondre les preguntes del jove públic

Actors i actrius atenent les preguntes

Actors i actrius atenent les preguntes del públic

 

WhatsApp Image 2018-03-04 at 18.25.50

El director, Carles López Cerezuela en el centre, amb els 4 actors i actrius

 

Aquests continguts audiovisuals estan disponibles a la web oficial de la Conselleria d’Economia. A més dels vídeos, que també es poden veure a YouTube, hi ha una guia per a una breu presentació de cadascun dels continguts i propostes d’activitats i debats.
Captura de pantalla web Conselleria CONSUM ACADEMY

Per a saber-ne més:

Pots accedir en línia o descarregar-te els materials enhttp://www.indi.gva.es/va/web/consumo/nuevas-tecnologias

Guia didàctica de CONSUM ACADEMY:  http://www.indi.gva.es/documents/161328197/165102269/GUIA+VAL.pdf/63d9ff31-7fad-4915-a54b-093252e663c9

Dossier de premsa: 

Economia obri una “acadèmia de consum” perquè els ‘millennials’ facen un ús responsable d’Internet. L’àrea de Consum, en col·laboració amb Igualtat i Educació, llança una campanya didàctica dirigida als joves amb vídeos i propostes de treball https://www.diarilaveu.com/noticia/79934/campanya-consum-academy-millenials

Oltra advoca pel foment d’un consum més ‘crític i responsable’ entre els joves  http://www.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=737584

https://mimporta.info/consum-academy/

https://www.facebook.com/ConsumAcademy/

http://uniodeconsumidors.org/la-promocio-de-consum-responsable-de-les-noves-tecnologies/

 

 

 

Post a Comment