Cas VALTONYC, Posicionament d’ACICOM per la llibertat d’expressió i la democràcia.

Resultat d'imatges de valtonyc

Des de l”Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) volem visibilitzar el procés de deteriorament molt greu de la llibertat d’expressió a Espanya. La confirmació de la condemna amb entrada a la presó de Valtonyc suposa un pas més en la direcció contrària d’una democràcia d’alta qualitat i amb llibertat d’expressió avançada. Condemnar un artista per les seues lletres deteriora la qualitat democràtica del nostre país i ens fa entrar en una deriva de control del pensament que no aporta res positiu a la convivència.

Assistim a un procés de judicialització del pensament que no és propi de les societats democràtiques on les opinions poden ser lliurement expressades sense por a rebre represalies.

No cal investigar massa per a recordar lletres i opinions molt més greus que les Valconyc que en altres èpoques eren acceptades amb normalitat com a part d’una convivència diversa i plural fins i tot en els extrems que moltes persones no compartim i rebutgem ideològicament com ara oferir connotacions positives a grups terroristes.

Enfortir la llibertat d’expressió passa precisament per fer-nos forts davant els extremismes i el conflicte inherent a la convivència. La llibertat d’expressió té el seu màxim ressò quan escoltem opinions que no ens agraden o fins i tot ens repugnen. Defensar el dret a tindre un discurs completament disruptiu, diferent o fins i tot oposat és, fins i tot, una manera saludable d’intentar obrir nous camins i oportunitats de canvi. Si censurem les opinions que ara considerem extremistes potser estem tancant les portes del que ara poden ser avantguardes i en el futur normes de convivència. Tots els avanços socials han partit de qüestionar l’ordre establert. Potser hi ha coses que no ens agrade escoltar però no podem empresonar idees.

Finalment ACICOM demana una reflexió de la ciutadania organitzada per prendre seriosament i fer front aquest intent de vigilància del pensament que fan les forces conservadores de la societat justament en un moment de canvi d’era on la dissidència i la creativitat són el valor més gran afegit que pot tindre una societat.

Post a Comment