ACICOM consolida el seu compromís amb la participació ciutadana i la formació per a associacions: una aposta clau per al teixit social valencià

En l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) continuem reforçant el seu paper com a motor de la participació ciutadana, amb un conjunt d’iniciatives innovadores que posen a l’abast de les associacions i de la ciutadania formació, assessorament i eines que impulsen la seua capacitat d’influència i impacte social. En primer lloc, participem en la microcredencial de Participació Ciutadana que coorganitza la Universitat de València i Direcció General de Participació Ciutadana dins de la Conselleria de Presidència.

En ACICOM treballem per a dotar les associacions d’eines que els permeten actuar com a agents de canvi abordant els reptes socials de manera constructiva. L’associacionisme es presenta, així, com un element clau per a la democràcia participativa, sempre que les entitats disposen dels coneixements i la formació necessària per exercir aquest rol fonamental.

Aula Ciutadana: una plataforma formativa innovadora per a un món canviant

Un dels pilars centrals de la proposta d’ACICOM és la seua plataforma educativa, Aula Ciutadana, un projecte de formació que combina l’educació digital i presencial per a capacitar els membres de les associacions i la ciutadania en general, amb un enfocament innovador i pràctic que s’adapta a les exigències de la societat contemporània. A través d’aquesta plataforma, es proporcionen coneixements sobre un ampli ventall de temàtiques que van des de l’ús de la tecnologia fins a qüestions ètiques i socials, amb la finalitat de fomentar una participació ciutadana informada i activa.

Aula Ciutadana ofereix formació en quatre modalitats diferenciades que s’adapten a les necessitats i possibilitats dels participants:

Formació en línia: Accessible en qualsevol moment i des de qualsevol lloc, aquesta opció permet als participants avançar al seu propi ritme.

Sessions formatives personalitzades: Organitzades amb un mínim de quatre associacions, aquestes sessions permeten adaptar els continguts a les necessitats específiques dels grups que les sol·liciten.

Tutories i consultes individuals: Aquest servei proporciona un acompanyament personalitzat, oferint respostes concretes i assessorament detallat als membres d’associacions.

Sistema d’acompanyament per a la transparència associativa: Un servei especialment dissenyat per ajudar les associacions a complir amb els requisits legals de transparència, d’acord amb la normativa vigent.

Entre els cursos que ofereix Aula Ciutadana, destaquen:

  • Intel·ligència artificial aplicada a projectes associatius: una eina fonamental per optimitzar processos i potenciar l’eficàcia de les associacions.
  • Finances per a associacions: formació pràctica en gestió econòmica, amb especial èmfasi en la transparència i l’ús eficient dels recursos.
  • Comunicació associativa: eines per millorar la difusió de les activitats i incrementar l’impacte dels projectes.
  • Associacions i neurodiversitat: estratègies per promoure la inclusió i aprofitar el potencial de totes les persones, independentment de les seues particularitats.
  • Sistemes d’avaluació ciutadans: mètodes participatius per mesurar l’eficàcia i la qualitat de les polítiques públiques.
  • Nous drets digitals de la ciutadania: coneixements sobre les responsabilitats i drets que comporta la nova realitat digital.
  • Ètica i ús de la tecnologia: una reflexió sobre les implicacions socials de les noves tecnologies i el seu impacte en la societat.

Tota la informació detallada sobre la formació, així com la inscripció, està disponible a la pàgina web www.aulaciutadana.org.

Transparència associativa: una obligació legal i un compromís amb la societat

Conscient de la creixent demanda de transparència en la gestió associativa, ACICOM ha desenvolupat la plataforma Transparència Ciutadana (www.transparenciaciutadana.org), una eina que facilita a les associacions valencianes el compliment de les exigències legals en matèria de transparència. Aquesta plataforma permet introduir, actualitzar i publicar la informació que la normativa requereix de manera estructurada, senzilla i accessible, contribuint a enfortir la confiança entre les associacions i els seus membres, així com a augmentar la credibilitat d’aquestes davant la societat.

El servei d’acompanyament en transparència no només cobreix els aspectes formals que la llei estableix, sinó que es dissenya com una eina per impulsar una gestió més ètica i responsable, reforçant els principis de bon govern i de rendició de comptes que haurien de guiar el funcionament de qualsevol entitat.

Assessorament integral per a associacions: suport personalitzat i tecnològic

A més de la formació i les eines de transparència, ACICOM ofereix un ampli servei d’assessorament per a associacions, accessible a través de diferents formats:

Assessorament presencial: amb un punt físic d’atenció, on els representants d’associacions poden rebre orientació directa i personalitzada.
Atenció telefònica: un servei telefònic per a consultes immediates sobre temes relacionats amb la gestió, el finançament o la normativa associativa.
Assistència via WhatsApp: un servei àgil i efectiu de consultes en línia a través del número 644 395 365, que permet resoldre dubtes amb rapidesa, gràcies a l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial.
Aquest suport és una garantia per a les associacions, especialment per a aquelles que no tenen els recursos o l’experiència necessària per gestionar amb èxit tots els aspectes legals i organitzatius que comporta el seu funcionament.

Open Lab: radiografia de les associacions valencianes

Amb el projecte Open Lab, ACICOM es proposa recollir dades sobre les necessitats, motivacions i expectatives de les associacions valencianes, amb l’objectiu de tindre una visió més clara de l’estat actual de la participació ciutadana. Aquesta radiografia permetrà identificar els punts forts i les àrees de millora del teixit associatiu, així com establir línies d’actuació més efectives per fomentar una participació més activa, crítica i organitzada en la societat valenciana.

Una ciutadania organitzada: la clau per a enfortir la democràcia

Totes aquestes activitats s’emmarquen en la convicció d’ACICOM que una ciutadania organitzada i formada és essencial per al bon funcionament de la democràcia. En un context de polarització creixent i extremismes, les associacions poden actuar com a mitjanceres entre la ciutadania i l’administració, promovent el diàleg i la comprensió mútua. Però per assolir aquest objectiu, és indispensable que compten amb els recursos, el coneixement i les competències necessàries.

A través de la seua tasca formativa i d’assessorament, ACICOM no només contribueix a enfortir el teixit associatiu, sinó que també impulsa una societat més plural, inclusiva i participativa, capaç de respondre als reptes socials, tecnològics i polítics del segle XXI.