Col·loqui “El desafiament de les estrelles de cinema a l’ideal de feminitat del primer franquisme”

Col·loqui “El desafiament de les estrelles de cinema a l’ideal de feminitat del primer franquisme” amb el historiador i periodista Álvaro Álvarez. Enmarca’t en el projecte “Memòria Ara” d’ACICOM.

La conversa es centrarà al voltant del llibre “Fisuras en el firmamento” del historiador de la Universitat de València i periodista Álvaro Álvarez. Amb dinamització i diferents projeccions per part de l’autor: Amparo Rivelles, Sara Montiel i Conchita Montes van ser tres actrius que simbolitzaren un desafiament: Empoderament i resiliència van permetre a la primera conduir la seua vida pels marges de les convencions socials; Montiel va ser la primera ‘sex-symbol’ del franquisme, i Montes, una dona intel·lectual que va expressar reivindicacions feministes, de tot açò parlarem amb Álvaro Álvarez.

Dimecres 31/05 al Saló d’actes del CCC Octubre (Entrada lliure fins completar aforament.)

El llibre: Fisuras en el firmamento

Fascinació, glamur, seducció… Poques figures eren comparables a les estrelles de cinema durant els anys quaranta i cinquanta, quan el setè art era el gran mitjà d’entreteniment de masses. Especialment, les actrius, que van gaudir d’una popularitat i un carisma que les van convertir en instrument de creació d’identitats per a moltes seguidores.

Espanya també va comptar amb la seua pròpia constel·lació. Però, en un context de precarietat i repressió moral, aquestes dones no s’ajustaven a l’ideal de feminitat que la dictadura franquista intentava imposar al conjunt de les espanyoles. Es van constituir, doncs, en models heterodoxos que suposaven un desafiament als codis normatius de gènere, ja que no representaven els preceptes de domesticitat i maternitat, subordinació a l’home, cautela…

Vos convidem a descobrir, a través de les pel·lícules que van protagonitzar i de les seues aparicions en els mitjans de comunicació, com es va construir la seua imatge. Álvaro Álvarez, autor del llibre Fisuras en el firmamento, editat per la Universitat de València, ens explicarà el desafiament de les estrelles de cine a l’ideal de feminitat del primer franquisme. Amparo Rivelles, Sara Montiel i Conchita Montes van ser tres actrius que simbolitzaren bé aquest desafiament: Empoderament i resiliència van permetre a la primera conduir la seua vida pels marges de les convencions socials; Montiel va ser la primera ‘sex-symbol’ del franquisme, i Montes, una dona intel·lectual que va expressar reivindicacions feministes.

Cadascuna a la seua manera van posar en evidència les contradiccions i tensions provocades per les polítiques de gènere franquistes i van projectar una imatge que sovint resultava incòmoda per al règim, que va tractar de resignificar-ne o silenciar-ne els aspectes inconvenients.

Web: https://fisurasenelfirmamento.es/

L’autor: Álvaro Álvarez Rodrigo

Álvaro Álvarez Rodrigo és investigador postdoctoral del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. Premi Extraordinari de Doctorat en Història Contemporània per aquesta mateixa universitat, llicenciat en Història y en Ciències de la Informació y Màster en Aplicacions multimèdia.

La seua principal línia d’investigació com a historiador són les estrelles cinematogràfiques durant els anys quaranta i cinquanta des d’una perspectiva de gènere. És autor del llibre Fisuras en el firmamento. El desafío de las estrellas de cine al ideal de feminidad del primer franquismo (2022), a més de diferents articles en revistes científiques sobre el tema. També ha publicat sobre les Dones d’Acció Catòlica i sobre les actituds socials i polítiques durant aquest mateix període històric.

Com a periodista, va treballar durant vora vint-i-cinc anys en l’extinta Radio Televisió Valenciana, tant en el Departament d’Informatius com, especialment, en el de Programes. Va ser, entre altres tasques, guionista i reporter d’espais culturals i va dirigir el programa de cinema Sense Filtre de la cadena Punt 2.