50 ANYS en cartellera LA TURIA 1964-2014. Inauguració exposició dia 3 de juliol de 2014. 20h a La Nau

ACICOM vos invita a gaudir d’aquesta exposició que de segur colpejarà els nostres records, el nostre cor i la memòria de tants anys que hem viscut i vivim, junt amb aquesta xicoteta (en format) revista; però tan gran en aportacions, suggerències  i un alè cultural que ens ha acompanyat i amb la qual hem anat creixent en anys i en cultura.

Els i les acicomers, allí estarem, després d’anar a la Pl. de la Mare de Deu a les 19h. per fer costat, una vegada més,  amb l’Associació Víctimes de l’accident del metro 3 de juliol de 2006.

Es mostra invitacion.jpg.

La Cartelera Turia és una referència ineludible de la vida cultural i social valenciana així com també de la premsa crítica espanyola. Si hi ha res que la distingeix de les guies d’espectacles a l’ús són les seues portades. A aquestes, o, millor dit, al talent dels seus creadors, es deu la poderosa i atractiva identitat visual d’aquesta petita publicació. Les seues successives generacions de lectors en retenen moltes en la memòria gràcies a l’originalitat, l’eficàcia narrativa i la modernitat que desprenen. Pocs anys després de la seua eixida al mercat amb una fotografia de les Torres de Quart en la seua coberta el 1964, els seus responsables editorials començarien a encarregar algunes de les seues portades a pintors o col•lectius de pintors valencians emergents, així com també il•lustracions a diferents artistes gràfics. Si ens aproximem a la identitat d’aquests creadors, trobem en la seua gran majoria joves inconformistes amb les imposicions normatives de la cultura oficial de l’Espanya franquista, en els seus respectius àmbits d’actuació, i oberts als nous corrents estètics predominants en l’exterior de les nostres fronteres. Des del seu univers creatiu participen en el debat de modernització plantejat en la societat d’aquella època i manifesten el seu compromís amb les llibertats i els canvis que es reclamen des de diversos àmbits, no sols culturals. La majoria són valencians i s’impliquen i comparteixen, des de la diversitat d’opcions artístiques, principis estètics que representen una ruptura amb l’estètica oficial en el camp de les arts plàstiques i el disseny gràfic. Cadascun, des de corrents iconogràfics diferents, contribueix a qüestionar l’estatus social i polític valencià, com també es plantejaven els redactors encarregats dels continguts de les diferents seccions que ocupaven les pàgines interiors de la publicació, en la seua aproximació a altres camps del panorama cultural del moment, com el cinema, la música o el teatre. Aquesta col•laboració amb artistes plàstics i gràfics, que aconseguiria el seu punt àlgid durant el període de 1976 a 1984, s’ha anat mantenint fins a la data i ha donat com a resultat un patrimoni artístic de gran valor i interès. En aquest sentit, la celebració del cinquantè aniversari de la cartellera constitueix una excel•lent oportunitat per a revisitar-la, però també per a renovar-la i obrir-la a artistes encara inèdits en les seues pàgines. Aquest és l’objectiu que persegueix l’exposició col•lectiva de títol, “Que 50 años no son nada. Cartelera Turia 1964-2014”, que es presentarà al Centre Cultural La Nau al juny de 2014.

Centre Cultural La Nau. Sala Acadèmia.

Data: De 3 de juliol de 2014 a 31 d’agost de 2014.

Centre: La Nau, Centre Cultural.

Sales: La Nau. Sala Academia.

Horari: De dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius, de 10 a 14 hores. Entrada lliure.

 

Organitza:
Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València
Comissàries: Toni Picazo i Mila Belinchón

 Per a saber més

50 anys en cartellera. La Turia, 1964-2014

Documentació, catàleg, postals, full de mà, etc.

https://www.facebook.com/pages/Cartelera-Turia/184494174920495

https://twitter.com/CTuria

http://carteleraturia.com/

 

 

 

 

Post a Comment