28 de gener, Dia Europeu de la Protecció de Dades 2016

En 2016 se celebra el 10º aniversari del Dia Europeu de Protecció de Dades, llançat pel Consell d’Europa el 26 d’abril de 2006, que té lloc cada 28 de gener. Una data per commemorar l’obertura del Conveni nº 108 del Consell d’Europa, de 28 de gener de 1981, per a la protecció de les persones pel que fa al tractament automatitzat de dades de caràcter personal.

Va ser el primer instrument internacional jurídicament vinculant adoptat en l’àmbit de la protecció de dades. Precisament aquest 2016 serà l’any en el qual la UE, després de l’acord arribat al desembre en el trílog i posterior aprovació en el LIBE del Parlament Europeu, publicarà el seu nou marc normatiu en matèria de protecció de dades, que inclou un reglament d’aplicació directa en tots els països comunitaris. És més, estén el seu àmbit d’aplicació a tots aquells responsables que tracten dades personals d’europeus, encara que no estiguen establits en la UE.

L’aprovació el desembre passat en el Parlament europeu de la proposta de Reglament General de Protecció de Dades encamina ja aquesta norma cap a la seua recta final, que previsiblement culminarà amb la seua aprovació en la primavera de 2016.

L’opció de recórrer a un Reglament pot resoldre en bona mesura el problema de fragmentació normativa derivada de les diferències en la transposició de les actuals Directives a l’ordenament jurídic dels diferents Estats membres, font sempre d’inseguretat jurídica; però suscita també inevitables suspicàcies des de països que, com Espanya, gaudeixen d’un model raonablement garantista i en la “banda alta” de la protecció de dades a Europa.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha comentat que “s’obri una nova etapa en la protecció de dades europea”

Els amics de l’Asociación Profesional Española de Privacidad, han celebrat el dia amb la publicació d’un interessant monogràfic, on també escriu Alejandro Perales, soci d’ACICOM i President de l’associació germana AUC (Associación de Usuarios  de la Comunicación) del qual vos deixem un enllaç

APEP - Logo

Monográfico de la Asociación Profesional Española de Privacidad

PER A SABER-NE MÉS DEL DIA EUROPEU DE LA PROTECCIÓ DE DADES

Dia Protecció de dades – gener 28 http://www.coe.int/en/web/portal/28-january-data-protection-day

http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/DataProtection/default_en.asp

Privacitat i protecció de dades dels usuaris d’internet http://www.coe.int/en/web/internet-users-rights/privacy-and-data-protection

La Agencia Española de Protección de Datos, APEP y expertos analizan el futuro de la privacidad

http://www.elderecho.com/actualidad/dia-europeo-proteccion-datos_0_911625203.html

La proteDia Protecció de dades – gener 28cció de les dades personals i la privacitat

http://www.coe.int/en/web/portal/personal-data-protection-and-privacy

Manual de legislación europea en materia de la protección de datos 

http://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_data_protection_SPA.pdf

Full Informatiu de l’European Court of Human Rights January 2016 sobre Protecció de Dades Personals:

http://www.echr.coe.int/Documents/FS_Data_ENG.pdf – ANGLÉS

http://www.echr.coe.int/Documents/FS_Data_FRA.pdf – FRANCÉS[/fusion_text][/fullwidth]

Post a Comment