
UN NADAL PER A TOTHOM, en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 11/12/2024 a les 18:00h. OCTUBRE CCC.
ACICOM i ACPV programem aquest documental: UN NADAL PER A TOTHOM
.
En un moment molt complicat per a totes les persones afectades, directa o indirectament per la barrancà, volem aprofitar el cinema com a reflexió sobre la nostra dura realitat
Direcció: Ken Wardrop
Irlanda
2023, duració 86 min.
Anglès. Subtítols: català
Un viatge emocional per la vida de cinc personatges mentre naveguen per un complicat període previ al Nadal.
Dimecres, dia 11 de desembre de 2024, 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament.
Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:
https://acicom.org/un-nadal-per-a-tothom
.
Altres projeccions programades:
- La Vall d’Uixó: Dijous, 5 de desembre de 2024, a les 18 h. Al Saló Biblioteca Municipal.
- Pedreguer (Marina Alta): Dimecres, 11 de desembre de 2024, a les 19 h. A La Pista Espai Cultural (carrer València, 20).
- Ontinyent (Vall d’Albaida): Dijous, 12 de desembre de 2024, a les 20 h. Al Cine Club Utiye (Centre Comercial El Teler, carrer Pintor Segrelles, 1). Entrada única: 3 €.
- Llíria (Camp de Túria): Divendres, 13 de desembre de 2024, a les 19 h. Al Casal d’ACPV del Camp de Túria (Av. dels Furs, 17).
- Villena, (Alt Vinalopó): Divendres 27 d edesembre a les 18,15h al Cine Club Villena, Casa de la Cultura. Plaza Santiago, 7, 03400 Villena, Alacant
https://cineclubvillena.com/el-cine-club/
.
Sinopsi
Estem a la fi de novembre en una petit i tranquil poble irlandès. Les expectatives sobre la imminent temporada nadalenca estan creixent ràpidament. La gent compra arbres de Nadal, sona música festiva i alguns es barallen per comprar regals. Tot s’està tornant molt brillant i sorollós i, sobretot, excessiu i costós. “Un Nadal per a tothom” ens convida a un viatge emocional per la vida de cinc personatges mentre naveguen per dilemes personals desencadenats per aquesta aclaparadora època de l’any. Enmig de les seves lluites i vides quotidianes, descobrim històries d’extraordinària resiliència i humil valentia.
La pel·lícula explora així les complexitats més profundes que sorgeixen quan les expectatives xoquen amb la realitat. El resultat és un film social, ple d’humor però tenyit de tragèdia, que deixarà al públic qüestionant-se el veritable significat del Nadal.
Ken Wardrop
El cineasta Ken Wardrop es va educar en la National FilmSchool Ireland, on es va especialitzar en direcció de documentals. Els seus curtmetratges documentals s’han projectat en molts dels festivals més prestigiosos del món, inclosos els festivals de cinema de Clarmont i Sundance. El seu documental de graduació “Undressing My Mother” va guanyar el Premi de l’Acadèmia Europea al Millor Curtmetratge. També ha presentat retrospectives de curtmetratges en nombrosos festivals de cinema internacionals, inclosos NordiskPanorama, Dresden, Winterthur i Cork.
El primer llargmetratge documental de Ken, “His & Hers”, va rebre el Premi Mundial de Cinematografia en el Festival de Cinema de Sundance. La pel·lícula és una exploració tendra i poètica de les connexions humanes que es considera un documental irlandès fonamental.
L’afinitat de Ken per retratar les complexitats de les relacions humanes s’ha convertit en el segell distintiu del seu treball. Els seus documentals posteriors, “Mom and Me” i “Making the Grade”, van continuar explorant temes d’amor, família i connexió. A través de la seva lent, les interaccions i converses quotidianes adquireixen un significat profund i revelen veritats universals en moments quotidians de la vida.
Premis i festivals
- Hot Docs, 2024
- Docville, 2024
- Millenium Docs Against Gravity FF, 2024
- Seattle IFF, 2024
Tràiler de UN NADAL PER A TOTHOM
COL·LOQUI POSTERIOR A LA PROJECCIÓ INICIAT PER DOS PANELISTES DE LUXE:
Susana Piles, és veïna de Picanya. Voluntària que ha estat treballant intensament per paliar els efectes de la barrancà, especialment en l’IES Enric Valor de Picanya, convertiti en centre de suport. És una professional del Coach, va descobrir que era la seua passió quan va començar a treballar en el seu propi creixement personal, gaudint de deixar-se ajudar i aprenent facetes de la seua trajecgòria que desconeixia. Es va formar en una escola per a obtindre el títol de Coach Professional Transpersonal i Executiu & Intel·ligència. Hui dia continua exercint esta apassionant professió acompanyant a aquelles persones a fer eixe canvi que creuen que ha arribat l’hora de fer. Millorar parcel·les de la seua vida, com relacions laborals, de parella, trobar el seu propòsit, aprendre a gestionar les seues emocions, reinventar-se professionalment, etc..
Si desitges contactar amb ella pots fer-ho a través del seu correu electrònic o WhatsApp: susanapiles@gmail.com / 615 81 14 96

PER A SABER-NE MÉS
- Un Nadal per a tothom. Els joves tendeixen a concebre el Nadal com una qüestió familiar i, sobretot, comercial https://www.ara.cat/especials/elpatidescobert/nadal-2013-ideologia_1_2181027.html
- https://www.theguardian.com/film/2024/dec/10/so-this-is-christmas-review-most-wonderful-time-of-the-year-in-a-small-irish-town
Pel·lícula modesta amb modestes ambicions, es tracta d’un documental que dibuixa el retrat d’un petit poble irlandès per Nadal , a través d’entrevistes a diversos habitants sobre les seves vides, tocant el que significa per a ells les festes. Hi ha una mare soltera de tres fills, ara sobria, que abans tenia problemes amb l’alcohol. Hi ha un jove vidu que contempla el seu primer Nadal amb els seus dos fills i sense la seva estimada dona difunta. Hi ha un cavaller gran alegre que treballa en les seves habilitats lectores i una dama gran que recorda l’època en què la seva petita comunitat estava governada per un grapat de figures d’autoritat masculina en posicions de poder.
Totes les històries d’aquestes persones són suaument convincents, de la mateixa manera que ho serien si tinguéssiu una conversa amb qualsevol d’ells a l’autobús o en un bar. El principi d’unió del documental és que tots formen part del mateix poble per Nadal, que és un marc de tacte bastant lleuger; aquest no és un retrat amb una tesi complicada sobre el seu tema, l’ambient és estrictament observacional. I, tanmateix, sota aquesta impressió de despreocupació de volar a la paret, hi ha la sensació d’una mà guia oculta, esbossant una imatge particular dels habitants rurals d’Irlanda: irònicament estoic, enfrontant-se a terribles esdeveniments de la vida i dificultats generals amb bon humor i una valentia admirable. . Es tracta, doncs, d’una representació selectiva, centrada en un tipus de personatge concret i que juxtaposa aquest conjunt de persones amb l’anomenada època més meravellosa de l’any.
Si busqueu una pel·lícula nadalenca que et senti bé, aquesta no és la pel·lícula per a tu. Si busqueu un documental ben fet que faci un comentari sobre l’època aclaparadora i sovint difícil de l’any per a tanta gent a Irlanda, si us plau, doneu un rellotge a So This is Christmas . El documental segueix cinc persones corrents a Irlanda i com aborden els problemes personals i els dilemes provocats per aquesta època aclaparadora de l’any.
Wardrop dóna vida a les personalitats dels subjectes d’aquest documental de manera tan senzilla, combinada amb la fotografia impressionant de Van Maele, aquesta pel·lícula és un plaer veure-la. Té significat, emoció i humor, tot acompanyat del magnífic teló de fons d’Irlanda a l’època de Nadal.
No puc subratllar prou, però, que aquesta no és una pel·lícula per sentir-se bé. De fet, vaig marxar sentint-me més aviat abatut i deprimit. L’única alegria al final són els nens amb ganes de visitar el Pare Noel, però no n’hi ha prou per equilibrar la resta. Entenc que es tracta d’una elecció deliberada dels cineastes, ja que el Nadal no només esdevé màgic de sobte, que és el que les pel·lícules, els anuncis i les històries de Nadal intenten fer-nos creure. Continua sent un moment difícil i depriment per a moltes persones. Però sóc algú que creu que és feina dels artistes mostrar l’esperança i l’alegria de la humanitat, en qualsevol circumstància. En aquesta pel·lícula no s’executa, i de vegades les coses se senten posades en escena i configurades per ser més deprimentes del que realment eren.
En dir això, va ser increïblement refrescant veure aquesta perspectiva del Nadal, especialment a una escala tan local i tan identificable. Em costa veure com algú no es podria relacionar d’alguna manera amb la gent d’aquesta pel·lícula. És una representació absolutament bella d’aquests temes que es va executar molt bé.
Enmig de les seves vides i lluites quotidianes, descobrim històries d’extraordinària resistència i valentia.
“Sempre penso que el Nadal és un moment trist”. Aquesta castanyada realment podria ser el lema de l’últim documental de l’indestructible humanista irlandès Ken Wardrop. No es pretén cap broma. Anant entre cinc temes de cara a les festes, el director del gran His & Hers i el poc valorat Making the Grade dibuixa històries alhora particulars i massa universals.
Loretta parla d’una vergonya injustificada per no tenir prou diners per enviar els seus fills a nedar. La Mary, una dona de quaranta anys, explica les pressions especials que comporta la temporada per a algú que ha tingut un trastorn alimentari. Jason prepara els seus fills per al seu primer Nadal sense la seva dona recentment morta. L’Annette, una dama gran fatalista, ara sola, mira enrere els mals vells temps. “El dia més traumàtic de la meva vida va ser el meu primer dia a l’escola”, diu. Shane, una altra persona sola, posa un cartell que diu “Santa stop here”. Li diu al seu gos: “El Pare Noel podria aturar-te i donar-te alguna cosa agradable… Una galeta de gos… o una xicota”. La frase tossudament irlandesa “tot preparat per al Nadal?” adquireix la qualitat d’una burla en aquest entorn. Com sempre Wardrop col·loca la càmera davant dels seus subjectes i els anima a parlar directament amb l’espectador al cinema. Les seves cases rurals concreten les seves identitats de manera econòmica. El director sempre ha estat còmode en una cuina.
QUÈ ÉS EL CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL +
El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs, recursos cultural de l’Ajuntament de València i les ajudes de foment del valencià d ela Conselleria d’Educació de la GVA.
S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.
Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.
Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, el Cine Club Acció Documental + aplega a molts més indrets del nostre llarg País.
Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental a més a més del CCC Octubre a València, en:
- La Vall d’Uixó: Dijous, 5 de desembre de 2024, a les 18 h. Al Saló Biblioteca Municipal.
- Pedreguer (Marina Alta): Dimecres, 11 de desembre de 2024, a les 19 h. A La Pista Espai Cultural (carrer València, 20).
- Ontinyent (Vall d’Albaida): Dijous, 12 de desembre de 2024, a les 20 h. Al Cine Club Utiye (Centre Comercial El Teler, carrer Pintor Segrelles, 1). Entrada única: 3 €.
- Llíria (Camp de Túria): Divendres, 13 de desembre de 2024, a les 19 h. Al Casal d’ACPV del Camp de Túria (Av. dels Furs, 17).
- Villena, (Alt Vinalopó): Divendres 27 d edesembre a les 18,15h al Cine Club Villena, Casa de la Cultura. Plaza Santiago, 7, 03400 Villena, Alacant
https://cineclubvillena.com/el-cine-club/