Jornada “La verificació informativa com a contrapoder”

La Jornada “La verificació informativa com a contrapoder” té com a objectiu analitzar la importància de la verificació de la informació en un context on les notícies falses i la informació ràpida proliferen. La jornada posa èmfasi en el paper que aquesta verificació exerceix com a contrapoder essencial en la societat, contribuint a salvaguardar la democràcia, protegir la salut pública, restaurar la confiança en els mitjans de comunicació, educar la població en l’alfabetització mediàtica, i promoure l’estabilitat social i econòmica.

Es dirigeix a un públic ampli que inclou periodistes, estudiants de comunicació, educadors, legisladors, representants de plataformes tecnològiques, organitzacions no governamentals, analistes de dades, i ciutadans interessats en la integritat de la informació.

La jornada busca enfortir la democràcia mitjançant l’accés a informació fidedigna, reconstruir la confiança pública, fomentar debats basats en evidències, i formar aliances intersectorials per abordar la desinformació. A més, l’esdeveniment vol respondre a reptes actuals com l’augment de la desinformació durant crisis globals (com la COVID-19), els cicles electorals influenciats per manipulacions informatives, i l’ús de tecnologies com la intel·ligència artificial per crear notícies falses.

La jornada té com a objectiu general fomentar una major comprensió del procés de verificació de fets i el seu impacte social. Els objectius específics inclouen examinar mètodes pràctics de verificació i analitzar casos reals on aquesta verificació ha estat clau per corregir la informació pública. La necessitat d’aquest tipus d’esdeveniments és urgent, ja que promou la integritat informativa i ofereix eines per combatre les amenaces creixents que representen la desinformació en un món digitalitzat.

L’event es durà a terme el proper 2 d’octubre a l’àtic del Centre de Cultura Contemporània Octubre.

 

Fes click ací per a apuntar-te a l’activitat

 

– Sobre els ponents –

Josan Piqueres

Josan Piqueres és un periodista natural de Benidorm (1996) que ha desenvolupat la seua carrera en mitjans de comunicació valencians i catalans. És graduat en periodisme per la Universitat Jaume I de Castelló, actualment és conegut per ser el presentador del pòdcast La Nostra Veu de Diari la Veu del PV, on aborda temes d’actualitat, cultura i política valenciana. Al llarg de la seua carrera, s’ha centrat en temes esportius com l’handbol, el futbol i el voleibol i també socials com el medi ambient i els drets laborals.

 

Sergi Moyano

Sergi Moyano (Carcaixent, 2000) és periodista del centre territorial de Televisió Espanyola al País Valencià. Graduat per la Universitat Jaume I de Castelló, ha abordat sobretot temes de drets humans, extrema dreta i cultura. Ha col·laborat en mitjans com Diari La Veu, Levante-EMV i Mèdia.cat. En 2022 va rebre la Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació que atorguen la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim per ‘Operació Apolo. El segrest de Luis Suñer a mans d’ETA’.

 

 

Kristin Suleng

Kristin Suleng

Coordinadora de l’Àrea de Màrqueting i Comunicació de la fundació Parc Científic de la Universitat de València (PCUV).

Kristin Suleng, periodista de ciència i innovació, és resposanble de Comunicació i Màrqueting a la Fundació Parc Científic Universitat de València. Amb 20 anys d’experiència professional en diversos mitjans escrits i audiovisuals, també ha sigut docent universitarària i imparteix tallers i activitats de formació en divulgació, i habilitats i estratègies comunicatives als àmbits de la recerca i la innovació empresarial

 

Carles López Cerezuela

Carles López Cerezuela és un autor valencià amb una llarga trajectòria de compromís professional, política i sindical. Amb llicenciatures en Dret per la Universitat de València i en Comunicació Audiovisual per la UOC, ha desenvolupat una carrera en sectors molt diversos, que van des del sector bancari fins al treball freelance en la gestió de projectes socials. En aquesta última etapa, s’ha especialitzat en la creació i execució de projectes amb un alt impacte social, amb un enfocament innovador i un treball centrat en valors. Actualment és vicepresident d’ACICOM.

A més, Carles és un formador actiu en àmbits com la gestió associativa, l’alta capacitat intel·lectual i la neurodiversitat, així com en alfabetització mediàtica i digital. Impulsa tallers sobre educació financera, participació ciutadana i sociolingüística, aportant el seu coneixement tant a entitats com a ciutadans. El seu compromís amb la societat es reflecteix en la seua capacitat d’anàlisi, creativitat i innovació, qualitats que aplica també en la seua tasca com a escriptor. Carles López Cerezuela combina, així, una trajectòria professional sòlida amb una veu literària que destaca per la seua profunditat i compromís amb els valors socials i culturals, oferint una aportació valuosa tant en l’àmbit formatiu com en el literari.