FCCC2024: Accesibilitat. Projecció de “SWING” i Presentació del llibre “De lo accessible a lo inclusivo” de Miguel Angel Font Bibier 5/11/2024 Cines LYS 19:30h.

El X Festival Cinema Ciutadà Compromés amb l’estreta col·laboració dels Cines LYS us oferim aquesta sessió enquadrada en les temàtiques d’accessibilitat e inclusió.

Es tracta d’una sessió dedicada a conscienciar i experimentar què és això del cinema incusiu

Projectarem la pel·lícula SWING, amb un format totalment accessible, que constitueix una emocionant experiència tant per a persones amb discapcitats auditives com visuals , afavorint la inclusió en el cinema de tots els públics.

Reserva la teua entrada en: https://forms.gle/DwhRhtXNJnyGfy9B7 

Títol original: SWING! La Vida d’un Secret

Any: 2020
Duració: 81 minuts
Gènere: Comèdia dramàtica
País: Espanya
Direcció, guió i edició: Miguel Ángel Font Bisier
Música: José Manuel Moles
Direcció de fotografia: Alfonso  Calza
Intèrprets: Paula Braguinsky, Jaime Pujol, Cristina Perales, Guille Zavala, Jorge Motos
Productora: When Lights are Low
Format: 2k a 24 fps
Pantalla: 1:2,35
So: Dolby Digital 5.1
Idioma: Valencià (subtítols en espanyol i en anglés)
Versió original en valencià: subtitulat i audiodescripció en casstellà.

 

Director:  Miguel Ángel Font Bisier (1987) és un director de cinema valencià la carrera del qual ha transcendit a l’àmbit acadèmic i literari. Llicenciat en Comunicació Audiovisual i doctor en Llengües Aplicades, Literatura i Traducció, les seues produccions han sigut reconegudes i difoses en múltiples plataformes i festivals. A més, és l’impulsor del cinema inclusiu, una innovadora metodologia de creació i distribució cultural que ha generat un gran impacte social. Font Bisier també és escriptor de llibres tant divulgatius com de ficció i impartix assessories i cursos en diverses universitats, institucions i empreses, la qual cosa li ha permés posicionar-se com un referent de la cultura valenciana contemporània.

 

 

 

 

Després de la projecció tindrem un col·loqui i es presentarà el llibre:

 

De l’accessible a l’inclusiu: Una mirada a través del cinema.

Autor: Miguel Ángel Font Bisier

Comptarem amb la participació de les principals entitats que treballen dia a dia per la inclusió

 

Més informació sobre inclusió i cinema:

És important reconéixer que la cultura no sols consistix en la informació o en els estímuls que rebem diàriament.

La cultura, el coneixement, ens fa créixer. Enfortix el nostre caràcter i la nostra identitat com a individus de ple dret.

Afortunadament, la societat tendix a ser més inclusiva.
Des de fa anys, Espanya i la resta de països de les Nacions Unides estan apostant perquè el major nombre de productes, béns i servicis siguen accessibles. Este propòsit també inclou les manifestacions artístiques, els programes educatius i els esdeveniments culturals.

Per tant, l’increment de produccions amb audiodescripció, subtitulat i llengua de signes ja és una realitat.
No obstant això, la política o la llei no determinen com incorporar l’accessibilitat. Tampoc especifiquen com fer el salt de l’accessible a l’inclusiu.

En conseqüència, les ferramentes d’accessibilitat es desenrotllen una vegada el producte ja està confeccionat i llest per a estrenar-se.

Això demostra que l’accessibilitat no es pren com un element de la cadena de producció, la qual cosa afecta l’ús i gaudi de les persones amb discapacitat.
L’accessibilitat cultural, encara que comença a ser abundant en quantitat, té un ampli marge de millora: ha de tindre’s en compte des de l’origen de cada projecte.

Un viatge des de l’accessibilitat amb destinació a la inclusió.
Així com en qualsevol àmbit de la nostra vida, la planificació i la comunicació són vitals per a treballar en el sector cultural. En este sentit, l’accessibilitat ja pot ser presa com una baula més de la cadena creativa i ha d’abordar-se des de les fases més primerenques de la producció.
Canviem el paradigma: els equips creatius han de comprendre que els seus projectes seran accessibles i, en conseqüència, preparar-se per a això.
Eixa preparació, alineada amb els objectius de l’Agenda 2030, passa per conéixer les principals ferramentes d’accessibilitat cultural, però també per empatitzar amb la realitat d’estos col·lectius i preguntar-nos com trencar les barreres que encara existixen en la nostra societat.

Aprofundir en les necessitats d’un major sector del nostre públic portarà com a conseqüència un profund canvi vital i professional. Si comptes amb l’accessibilitat des del principi de la teua proposta, les possibilitats són infinites!

Comptem de manera activa amb els usuaris i usuàries de les ferramentes d’accessibilitat.

Gràcies a això, aconseguim noves metes en creativitat i qualitat, ja que les seues aportacions oferixen una visió fresca de l’obra; una sort de control de qualitat que ens ajuda a millorar cada dia.

Este llibre presenta un enfocament innovador en el qual s’aposta per treballar l’accessibilitat cinematogràfica des de l’origen de cada obra. És una guia indispensable per a cineastes, docents, traductors audiovisuals i qualsevol persona interessada a fer del cinema una experiència inclusiva.

Conté més de dos hores de vídeos i continguts interactius accessibles.

A través d’un estudi rigorós, el llibre contextualitza el passat i el present de l’accessibilitat i aporta quasi un centenar de pràctiques inclusives que podrien aplicar-se en la indústria del cinema. A més, reflexiona sobre el paper de la distribució audiovisual i la intel·ligència artificial per a brindar als lectors l’oportunitat de fer el salt de l’accessible a l’inclusiu en l’àmbit cinematogràfic.

Des de la dècada de 1970, la investigació acadèmica ha buscat millorar el gaudi i la participació de les persones amb discapacitat al cinema, però poques iniciatives han integrat pautes inclusives des del procés inicial de creació. El realitzador audiovisual Miguel Ángel Font Bisier presenta, per a això, un nou paradigma: el cinema inclusiu.

Amb l’ànim de dinamitzar la lectura, s’inclouen més de dos hores de materials audiovisuals accessibles i un exemplar de l’Informe d’accessibilitat audiovisual, plantilla que facilita la col·laboració entre productores i empreses dedicades a l’audiodescripció i al subtitulat accessible.

De l’accessible a l’inclusiu: Una mirada a través del cinema presenta un enfocament innovador en el qual s’aborda l’accessibilitat cinematogràfica com un recurs indispensable des del guió de cada obra; és una guia indispensable per a cineastes, docents, traductors audiovisuals i qualsevol persona interessada a fer del cinema una experiència inclusiva.

Cites del Centre Espanyol de Subtitulat i Audiodescripció (*CESyA):

«El llibre de Font Bisier emergix com un estudi meticulós i perspicaç que examina l’evolució del mitjà cinematogràfic en la seua relació amb els conceptes d’accessibilitat i inclusió».

«Més enllà del seu valor com a estudi acadèmic, este llibre és també un anomenat a l’acció. A mesura que explorem el text, Font Bisier ens desafia a reflexionar sobre les nostres pròpies pràctiques i prejuís, i a treballar activament per una cultura cinematogràfica més inclusiva i equitativa».

 

PER A SABER-NE MÉS

Sorry, the comment form is closed at this time.