Crònica del CineClub documental ‘Hágase tu voluntad’

– Crònica del cineclub per Ignacio Cort – 

20240911 Hágase tu voluntad Cine Club Acció Documental +

Clica per veure informació sobre el film Hágase tu voluntad

El dimecres dia 11 d’octubre es va a iniciar el curs 2024-25 al CineClub d’ACICOM amb la projecció del film ‘Hágase tu voluntad’ guanyadora del Festival DocsBarcelona. El saló d’actes de l’edifici Octubre es va plenar de públic.

La pel·lícula està dirigida pel valencià Adrián Silvestre (València, 1981), els films anteriors del qual, Els objectes amorosos (2016, premi FIPRESCI en el Festival de Cinema Europeu de Sevilla), Sediments (2021), el seu primer documental, premi Feroz 2022, Premi Especial del Jurat del festival de Thessaloniki, Millor Documental en Cinespaña, Toulouse, entre altres. La seva tercera pel·lícula, Mi vacío y yo (2022), es va estrenar a Rotterdam i va guanyar el premi Especial del Jurat al Festival de Màlaga, el premi a la Millor Pel·lícula del Festival de Guadalajara i una menció especial al festival D’A de Barcelona.

Després de l’èxit dels anteriors films, les productores ” Producciones del Barrio””, “Nanouk Films” i “Atresmedia Cine” van encarregar a Adrián desenvolupar un projecte sobre l’eutanàsia i el dret a morir dignament. A partir d’aquesta idea, el director, segons les seves pròpies paraules va barallar “diverses situacions fins que em vaig adonar del que estava passant a la meva família era digne de ser comptat en una pel·lícula”.

Desenvolupant una història íntima i personal, el film va desengranant aspectes universals com el perdó, el dret a una mort digna, les gelosies, les diferències irreconciliables, els distanciaments i els efectes que tenen els retrobaments sobre un mateix i sobre l’entorn.
En la presentació van estar presents el director del film, Empar Alemany Escrivà, sòcia d’ACICOM, professora de secundària jubilada i tresorera de l’Associació DMD (Dret a Morir Dignament) i Ignacio Cort, coordinador del CineClub ACICOM, escriptor i crític cinematogràfic.

En el col·loqui posterior a la projecció, i amb la presència a l’escenari de representants de la productora, l’equip tècnic i la majoria els actors del film, gairebé tots ells familiars del director, es van debatre els temes observats en el documental, sobretot amb preguntes a Adrián Silvestre més en la seva faceta de fill que en la de guionista i director.

Sobre aquesta qüestió, el director va voler puntualitzar el documental com un element catàrtic en què l’espectador connecti des de l’observació del film amb la seva pròpia història familiar més enllà de la que es projecta sobre la pantalla. Empar Alemany va agrair al director el tractament veraç i positiu del paper clau que realitza l’Associació DMD (Dret a Morir Dignament) en els casos que, com Ricardo, el pare del director desitja tenir una mort digui, atès que la seva vida es desmorona en perdre la seva parella i patir dos ictus. El pròxim 16 d’octubre, a les 18 hores en els locals d’ACICOM (edifici Octubre, carrer de San Fernando, 12 de València) es projectarà el film Echo of You
(2023) un film que presenta un grup d’homes i dones danesos, tots ells de 80 anys o més, que, amb commovedora honestedat, comparteixen els seus pensaments sobre les seues parelles, la desesperació de perdre-les i les formes en que la vida continua.