COMUNICAT OFICIAL D’ACICOM RESPECTE A LA DETENCIÓ DE JOANNA GIMÉNEZ

En el dia d’ahir vam assistir incrèduls a la notícia de la detenció de la nostra companya i periodista Joanna Giménez.

Joanna és part fonamental del nostre projecte València Klara i Transparent que dirigeix Jose Ignacio Pastor i que emet un programa de ràdio setmanal en col·laboració amb Ràdio Klara.

Joanna, junt amb una fotoperiodista, ha estat detinguda durant 30h per cobrir l’acció de desobediència civil protagonitzada pel col·lectiu Futur Vegetal en el Museu del Prado, com també ho van ser les dues activistes que van protagonitzar l’acció.

La seua detenció, suposa un clar atac a les llibertats fonamentals més bàsiques. Com ha declarat el seu advocat, “És un cas relativament nou, atés que no es garanteix el dret a la llibertat d’informació a dos periodistes, a les quals se sotmet a una investigació. Estem davant un cas de repressió per a coartar el dret a la informació”.

També cal destacar el silenci eixordador que s’està donant des de les associacions de periodisme, així com els debats que s’estan produint entorn del fet.

Aquest mateix matí en Les Notícies del matí d’À Punt, la ràdio pública, el debat semblava centrar-se en si les periodistes exercien de periodistes o d’equip de comunicació del col·lectiu.

Encara que podem entendre el debat, obvia per complet que les companyes han passat 30 hores en un calabós. No s’ha fet cap instrucció que determine la qüestió, els agents han pres la decisió en el mateix acte, que les periodistes no eren tals. 

Això suposa un pas més en la transformació d’un estat parapolicial, i no en uno que garantisca les llibertats. Un pas més en la línia instaurada per la coneguda com a Llei Mordassa. Una llei que resulta difícil d’entendre per què no ha sigut derogada després de diversos anys de govern “progressista”.

Ací l’article de El Salto diario que demostra que va cobrir l’acte com a periodista: 

https://www.elsaltodiario.com/cambio-climatico/activistas-se-pegan-majas-goya-museo-prado-alertar-emergencia

Confiem en el treball de la nostra companya i li enviem tot el nostre suport.