“CASA REYNAL” en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 29/01/2025 a les 18:00h. OCTUBRE CCC.

ACICOM i ACPV programem aquest documental: CASA REYNAL

amb la presència de la seua directora Laia Manresa.

Dimecres, dia 29 de gener de 2025 a les 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament. Rerva la teua entrada en:

https://acicom.org/Reserva-butaca-CASA-REYNAL

Casa Reynal” (29 de gener a les 18h) ens ofereix un viatge íntim a través dels records d’una família. La directora, a través de la mirada retrospectiva, reconstrueix la història de la seua família i explora la importància de les arrels i la memòria col·lectiva.

Premi Docs Barcelona 2024 com la millor pel·lícula catalana, patrocinat per la Xarxa Audiovisual Local, sobre la transmissió familiar i el llegat de la seua memòria.

Per a l’estrena de Casa Reynal comptarem amb la seua directora Laia Manresa (Barcelona 1973)  qui ha desenvolupat la seva carrera professional centrant-se en l’escriptura documental per a cinema i amb la que podrem compartir experiències i escoltar de primera mà la seua història tan personal que ha plasmat a Casa Reynald.

Aquestes activitats que ofereix ACICOM han contat amb el suport d’institucions com Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, és per això que podem oferir que la Cultura estiga  a l’abast de totes les persones i que convide a reflexionar més enllà dels productes comercials d’altres sales.

No et perdes aquesta oportunitat de gaudir del cinema documental

10/01/2025. Ontinyent ( Al Cine Club Utiye (Centre Comercial El Teler, carrer Pintor Segrelles, 1)
16/01/2025. La Vall d’Uixó ( Al Saló Biblioteca Municipal)
17/01/2025. Llíria (Al Casal d’ACPV del Camp de Túria. Av. dels Furs, 17. Llíria
19/01/2025. Pedreguer ( La Pista Espai Cultural, carrer València, 20).
21/01/2025. Villena (Cine Club Villena, Casa de la Cultura. Plaza Santiago, 7, 03400 Villena, Alacant)
tal espanyol.

Sinopsi

Després de la mort de l’àvia de la directora, la seva mare decideix vendre Casa Reynal, la casa pairal situada a Bellvís, al Pla d’Urgell. Amb la seva família es desplaça fins allà per tancar la casa. Mentre endrecen armaris i fan caixes, es van trobant amb rastres del passat familiar i la directora decideix rescatar la biografia de la padrina, marcada pel seu viatge migratori del camp a la ciutat i per la mort del seu fill petit quan tenia vuit anys. És l’inici de la primavera i les orenetes, que fan niu al pati des de fa anys, acaben d’arribar. En realitat, la família fa el mateix que elles: tornar al lloc dels seus orígens. Aquest retorn esdevé un viatge íntim en el temps, que enllaça la història privada de tres generacions amb la nostra història col·lectiva recent.
Fitxa tècnica
Direcció: Laia Manresa
So: Elena Coderch
Distribució: Docs Barcelona Distribution
Producció: Films de l’Orient, Video Profilmar

Tràiler de CASA REYNAL: https://youtu.be/-HKTuOtS-6g?si=71jQC57Bz0RFIRts

 

COL·LOQUI POSTERIOR A LA PROJECCIÓ 

Amb la participació de:

Josepa Cucó i Giner

Catedràtica emèrita d’Antropologia Social de la Universitat de València, també és membre de
l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la UV i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Al llarg de la carrera acadèmica, les seues recerques i publicacions han transitat per cinc camps d’interès preferent: la societat tradicional i el camperolat; l’associacionisme, l’amistat i els moviments urbans; els processos i grups polítics relacionats amb l’esquerra revolucionaria espanyola; l’urbanisme i els espais urbans; i finalment, algunes qüestions relacionades amb feminisme i gènere. En moltes d’aquestes qüestions el País Valencià ocupa un lloc preeminent, així ho reflexen els títols d’alguns dels seus llibres: El quotidià ignorat. La trama associativa valenciana (València, 1991), La ciudad pervertida. Una mirada sobre la Valencia global (Barcelona, 2013); De la utopia revolucionaria a l’activisme social. El Movimient Comunista, Revolta i Cristina Piris (València, 2016).
Aixi mateix, ha desenvolupat tot un seguit de tasques i activitats de caràcter extra-acadèmic de les quals li agrada destacar la creació del Museu d’Etnologia de València -avui l’Etno- , al costat de Joan Francesc Mira, i l’elaboració d’informes experts per a la UNESCO.

Laia Manresa, Directora del documental 

Barcelona, 1973. Guionista i directora documental, ha desenvolupat la seva carrera professional centrant-se en l’escriptura documental per a cinema. Alguns títols destacats de la seva filmografia són De nens (2003),_ Veinteaños no es nada_ (2004),_ Més enllà del mirall_ (2006) o Idrissa, crònica d’una mort qualsevol (Xavi Artigas i Xapo Ortega, 2018). L’any 2010 s’estrena en la direcció amb la pel·lícula documental per a cinema Morir de dia i a partir de llavors combina els guions amb la realització audiovisual. També treballa com a editora de guions i assessora creativa de guió. Des de l’any 2013, és professora de la Universitat de Barcelona, primer al grau de Comunicació Audiovisual i posteriorment al Màster de Guió Audiovisual, organitzat juntament amb la Universitat de Lleida i el GAC (Guionistes Associats de Catalunya). Des de l’any 2017 imparteix cursos i tallers d’escriptura documental i acompanyament creatiu en diversos centres.
,

PER A SABER-NE MÉS

 

QUÈ ÉS EL CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL +

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i esperem comptar per a 2025 amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs, recursos cultural de l’Ajuntament de València i les ajudes de foment del valencià de la Conselleria d’Educació de la GVA.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa,  que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental a més a més del CCC Octubre a València, en:

10/01/2025. Ontinyent.  Al Cine Club Utiye (Centre Comercial El Teler, carrer Pintor Segrelles, 1)
16/01/2025. La Vall d’Uixó ( Al Saló Biblioteca Municipal)
17/01/2025. Llíria (Al Casal d’ACPV del Camp de Túria. Av. dels Furs, 17. Llíria
19/01/2025. Pedreguer ( La Pista Espai Cultural, carrer València, 20).
21/01/2025. Villena (Cine Club Villena, Casa de la Cultura. Plaza Santiago, 7, 03400 Villena, Alacant)
tal espanyol.    https://cineclubvillena.com/el-cine-club/