ACTE: L’oportunitat digital del valencià. Dimarts 19 de novembre a les 18h a l’Octubre CCC.
L’oportunitat digital del valencià
Data: Dimarts, 19 de novembre de 2024
Hora: 18.00 h
Lloc: Sala d’Actes, Centre Octubre de Cultura Contemporània
RESERVA LA TEUA PLAÇAhttps://docs.google.com/forms/d/11dwQ2kVTeX69-xcVErYtTnYEHeGY2ZRUhWWg8ccXNV4/viewform?chromeless=1&edit_requested=true
En l’era digital actual, les llengües mitjanes i menudes enfronten grans reptes i oportunitats davant la creixent disrupció tecnològica, especialment amb el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA). L’augment d’eines basades en IA i l’accés massiu a les xarxes socials estan transformant la comunicació global i generant un entorn competitiu on les llengües majoritàries (anglès, castellà, xinés) tendeixen a dominar les plataformes. Això planteja un risc per a les llengües minoritzades, com el valencià, que poden perdre espais d’ús si no s’adapten adequadament.
No obstant això, aquesta disrupció digital també ofereix oportunitats per a enfortir i revitalitzar llengües com el valencià. Amb una estratègia adequada, la IA pot facilitar la traducció automàtica, el reconeixement de veu i el processament de text en llengües diverses, incrementant així la presència digital de les llengües més menudes. En aquest context, el desenvolupament d’una infraestructura lingüística digital en valencià és essencial per aprofitar els avantatges d’aquestes tecnologies i assegurar la inclusió de la nostra llengua en el món digital global. Per això Acicom en col·laboració amb Poblet.info i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana organitzem unes jornades de debat i conscienciaciò de la necessitat de tindre una actitud proactiva en el context històric i tecnològic actual. El debat presenta dos documents. El primer elaborat per l’equip de Poblet.info i el segon (Estratègia 2050) elaborat per Carles López.
Presentació de l’Informe Poblet.info
L’Informe Poblet.info ofereix una anàlisi detallada sobre la presència i l’ús del valencià en les xarxes socials. Poblet.info ha estudiat les principals plataformes (Instagram, TikTok, YouTube, Twitch i els pòdcasts) i analitza com els creadors de continguts en valencià es desenvolupen en aquests espais. Els resultats de l’informe són molt importants perquè són l’única base de dades actual sobre els usos digitals del valencià i permet tindre una base per a poder actuar amb dades de qualitat.
Presentació de l’Estratègia 2050
Simultàniament, es presentarà l’Estratègia 2050, un projecte que proposa aprofitar totes les oportunitats de la digitalització per consolidar el valencià en els nous espais tecnològics. L’objectiu principal és visiblitzar la necessitat de canviar paradigmes i incorporar disciplines noves a la promoció lingüística que permeten a la llengua evolucionar amb els avanços tecnològics i mantindre la seua vigència i rellevància en l’àmbit digital.
Per què assistir?
Assistir a aquest esdeveniment permetrà als assistents conéixer les possibilitats reals de creixement del valencià en l’entorn digital i entendre com aprofitar els avanços de la IA per a preservar i expandir l’ús de la nostra llengua en la societat digitalitzada. Ambdós projectes marquen el camí per a una presència del valencià que no sols supere els desafiaments tecnològics, sinó que també expandeix l’ús i l’abast de la llengua a les noves generacions.