Presentació “Las milicias valencianas en la guerra civil 1936-1937”, de Miguel Asensio Gómez, soci d’ACICOM

LAS MILICIAS VALENCIANAS EN LA GUERRA CIVIL 1936-1937. ASENSIO GÓMEZ, M. DIPUTACIÓN DE VALENCIA,2021 (Libros de Segunda Mano - Historia - Guerra Civil Española)

El nostre soci, Miguel Asensio Gómez, membre del Grup d’ACICOM de Memòria Històrica, és l’autor del llibre:

 

“Las milicias valencianas en la guerra civil 1936-1937”
 dimecres 16 de juny de 2021 de 18:00 a 19:30
al Paranimf del Centre Cultural La Nau.
.

 

Organitza: Delegació de Memòria Històrica Diputació de València
Col·labora: Centre Cultural La Nau UV

 

.

.

Miguel Asensio Gómez | Universitat de València - Academia.eduMiguel Asensio Gómez és doctorant en la Universitat de València sota la direcció del professor Javier Navarro Navarro.
Els seus primers estudis van versar sobre la repressió en rereguarda al País Valencià durant la Guerra Civil i la postguerra. Posteriorment, es va interessar pel feminisme nascut en el moviment obrer, concretament en l’agrupació Dones Lliures i en la seua preocupació per la qüestió de l’emancipació femenina. En relació a aquest col·lectiu, ha publicat tres capítols de llibre on desenvolupa el seu projecte a nivell nacional, però també a la ciutat de València. Les publicacions i comunicacions en congressos sobre això són:

La cuestión de la mujer en la prensa libertaria -Solidaridad Obrera.

-El Anarcofeminismo en Valencia a través de las fuentes orales (1936-1939).

-Mujeres Libres y la Emancipación Femenina.

Altres temes tractats

De la mateixa manera, ha estudiat la qüestió de l’urbanisme orgànic, l’anarcoecologisme i les pràctiques del naturisme al País Valencià durant els anys 20 i 30.  Pretenent rescatar així la memòria dels valencians que van desenvolupar una nova sensibilitat i manera de vida basat en la idea de tornar a la naturalesa per a purificar i desenvolupar una vida digna, allunyada dels mals del capitalisme industrialitzant i del treball obrer explotador. De nou, la premsa de l’època i les fonts orals són la base de l’estudi. Sobre aquesta temàtica publicà i presentà em un Congrés el següent article:
Naturism as an experience through oral sources. En el Journal of  Iberian and Latin American Studies. (L’experiència del naturisme a través de les fonts orals).

Així mateix, ha indagat sobre les pràctiques revolucionàries dutes a terme al País Valencià durant la Guerra Civil, moment en el qual es van posar en marxa les anomenades col·lectivitats. Potser és poc conegut, però durant la Guerra Civil, en molts pobles valencians es va abolir la propietat privada, es va eliminar els diners i es va establir la revolució social. El record d’aquesta experiència es manté en les fonts orals, amb el que recuperar la memòria d’aquests esdeveniments i dels seus protagonistes es va convertir en un aspecte essencial per al autor.  Va realitzar  una comunicació sobre aquesta temàtica, centrada en el cas de Pedralba:

-La Revolución Anarcosindicalista en el Espacio Rural Valenciano. La Colectividad Cenetista de Pedralba. Realizaciones y Límites (1936-1939).

En 2019 va publicar dos articles de revista i un capítol de llibre sobre la reinterpretació i reapropiació per part del moviment obrer del lèxic, la intertextualitat i sobretot, de les figures clau del cristianisme (Jesús, màrtirs, apòstols). Un aspecte summament interessant, ja que a través de la reapropiació del discurs religiós, el moviment anarcosindicalista aconseguia mostrar-se com l’hereu del cristianisme primitiu i resignificar a Jesús com el primer revolucionari. Amb això, aconseguien transmetre el seu missatge transformador a través de codis culturals coneguts per les masses populars i revestir així, els seus arguments d’un halo sagrat. Les publicacions sobre aquesta temàtica van ser les següents:

-La representación del cristianismo a través del fons arxiu de la memòria fundació salvador seguí de valència. Publicado en la Revista Lío.

-Représentations militantes de figures chrétiennes dans l’anarchisme espagnol. Une approche croisée à partir des sources orales et de la presse. Dossier editado por la Université de Rennes 2. Grupo ERIMIT. (La representació de les figures cristianes de militants anarquistes espanyols).

-“La intertextualidad bíblica en el discurso anarquista”. En el Libro: Narrativas en conflicto: libertad religiosa y relaciones Iglesia – Estado en los siglos XIX y XX. García Pérez, Rafael (ed.).

En aquesta mateixa línia, va desenvolupar un estudi sobre la repressió viscuda pel moviment obrer a les mans de l’Església i del clergat durant els anys 20-30 i després de la Guerra Civil, amb el qual va aprofondir en les diferents representacions de la militància obrera sobre el clergat, Déu, l’Església i el Cristianisme.

Es troba en la fase final d’escriptura d’un llibre sobre la Guerra Civil al País Valencià, on em va centrar a través de les fonts orals, en la vivència dels valencians del colp d’estat i l’experiència en el front com a soldats sense formació ni experiència.

La seua tesi doctoral, en fase final d’elaboració, tracta mitjançant les fonts orals, el tema del treball infantil en les tres primeres dècades del segle XX, ja que la majoria de valencians procedents del moviment obrer deixaven l’escola a curta edat per a conéixer l’explotació labora i els abusos, amb el que la seua entrada en el món sindical, solia ser primerenca. De la mateixa manera, les pràctiques culturals de l’època, els espais i xarxes de socialització del moviment obrer, l’oci i les relacions de gènere són elements crucials en el seu estudi. També aborda l’anàlisi de la repressió franquista i de l’exili, tots dos, temes que desitge desenvolupar amb més profunditat.

Libros de segunda mano: LAS MILICIAS VALENCIANAS EN LA GUERRA CIVIL 1936-1937. ASENSIO GÓMEZ, M. DIPUTACIÓN DE VALENCIA,2021 - Foto 2 - 264334060       Libros de segunda mano: LAS MILICIAS VALENCIANAS EN LA GUERRA CIVIL 1936-1937. ASENSIO GÓMEZ, M. DIPUTACIÓN DE VALENCIA,2021 - Foto 3 - 264334060

Presentació dels llibres de Miguel Asensio i Vicent Gavarda. Centre Cultural La Nau

Presentació dels llibres:

  • Las milicias valencianas en la Guerra Civil, 1936-1937, de Miguel Asensio
  • Violencia, conceptualización, memoria, represión, estudios, monumentalización, exhumaciones. Valencia, 1936-2020, de Vicent Gabarda

Participen:
Marc Baldó Lacomba. Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València
Ramiro Rivera Gracia. Diputat delegat de Memòria Històrica de la Diputació de València.
Miguel Asensio Gómez. Autor
Vicent Gavarda Cebellán. Autor

Presenta:
Francisco J. Sanchis Moreno, cap de Memòria Històrica en la Diputació de València

Confirmació d’assistència: http://bit.ly/Inscripcio-presentacio

.

PER A SABER-NE MÉS

  • https://uv.academia.edu/MiguelAsensio
  •  « Fonts Orals com a patrimoni cultural i font històrica »
    Divendres, 13 de novembre de 2020, de 17:00 a 18:30.
    Taller ONLINE. Coordinat per Miguel Asensio Gómez, soci d’ACICOM i expert en memòria històrica i la participació de Cristina Escrivá, Ángel González i Luis Cobo https://youtu.be/xejNO6XlZvw