No s’apaguen les estreles. Estrena del documental en À Punt, 21/6/2021 a les 0:37 h.

David Segarra, un col·laborador habitual  d’ACICOM i premiat al Festival Cinema Ciutadà Compromés, junt amb Víctor Serna i Xavi Sarrià. uneixen forces i ens presenten un nou documental compromés.

‘No s’apaguen les estreles’, el documental que nasqué d’una cançó de resiliencia de Xavi Sarrià.

 

À Punt, la cadena autonòmica valenciana, estrena aquest dilluns el documental ‘No s’apaguen les estreles’, dirigit pel periodista David Segarra i per Víctor Serna, i que acompanya l’últim espectacle musical de l’artista Xavi  Sarrià (Barcelona, 1977), exlíder de la mítica banda Obrint Pas.

“És un viatge a les arrels, un homenatge a les resistències populars del País Valencià, amb les històries silenciades que no ens han explicat”, explica a eldiario.es el músic. “Cultura popular, memòria, arrels i resiliències”, resumeix Sarrià. La cadena pública també emet el concert celebrat en el Teatre Principal de València el mes d’abril passat.

El documental, una producció de Tourmalet amb la participació d’À Punt *Mèdia i el patrocini de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, s’estrena aquest dilluns a partir de les 23h, després de l’emissió del programa ‘Zoom’. L’obra es projecta en cada concert del nou projecte musical de ‘Xavi Sarrià i el Cor de la Fera’ que ha triomfat sistemàticament en cada localitat on ha tocat, amb les entrades ràpidament esgotades.

El concert en el Teatre Principal de València el mes d’abril passat va omplir les butaques d’emoció i reivindicacions. El documental recupera les “històries de valentia, saviesa i renaixement comptades pels seus protagonistes”. Compost per una desena d’històries que s’entrellacen per a dialogar entre generacions “que viuen sense oblidar les seues arrels”, compta amb la “memòria viva” de Vicent Torrent, fundador d’Al Tall i creador de la Fonoteca de música popular tradicional, Betlem Agulló, germana del jove antifeixista assassinat per un neonazi en 1993, Joan Benages, ‘masover’ i pastor que ha recuperat la vida rural de muntanya dels seus orígens o Elena Solanas, neboda del guerriller Florencio Pla Meseguer, ‘La Pastora’.

El documental, un llargmetratge de 50 minuts, també homenatja el músic Pep Gimeno ‘Botifarra’, un dels plats forts del concert en el Teatre Principal de València, i Ahmed Touzani, dos artistes que han recuperat els cants populars i les arrels comunes mediterrànies, a més de Roser Santolària, pionera de l’ensenyament en valencià; Mireia Vidal, lluitadora social per l’horta; María Navarro, presidenta de l’associació de familiars d’afusellats de la fossa 126 del cementeri de Paterna i Hèctor de Laguar, ‘pilotari’ professional, mestre i divulgador de la pilota.

“És una espècie d’injecció d’autoestima i de coratge per a mirar arrere en aquests dies de foscor i reconéixer la perseverança de la nostra gent que sempre ha lluitat en moments difícils”, afirma Sarrià. El músic, escriptor i cooperativista de l’editorial Sembra Llibres celebra que la televisió autonòmica valenciana estrene el documental: “La nostra idea és arribar al màxim de gent possible, encara que teníem pocs mitjans perquè ho vam fer molt ràpid”. Encara que el que més valora Sarrià és que “tanta gent òmpliga els teatres”.

Fer un documental a partir de la cançó No s’apaguen les estreles, semblava una idea boja. Però gràcies al mestratge i l’audàcia de David i Víctor @tourmalet_tv ha estat possible. I tot, amb una música original extraordinària de Míriam Encinas i la direcció musical de Laia Puig.

Amb la participació de Vicent Torrent, Betlem Agulló, Joan Benages, Roser Santolària, Ahmed Touzani, Maria Navarro, Pep Gimeno Botifarra, Héctor de Laguar i Elena Solanas

22:56 NO S’APAGUEN LES ESTRELES, CONCERT

Concert celebrat al Teatre Principal de València el 30 de 2021. No s’apaguen les estreles naix arran de la cançó del mateix títol que va ser la banda sonora del llargmetratge La mort de Guillem, sobre l’assassinat del jove independentista i antifeixista de Burjassot a mans d’un grup de neonazis. En pocs mesos, la cançó ha sumat més de 700.000 reproduccions en les plataformes digitals.

00:37 NO S’APAGUEN LES ESTRELES. DOCUMENTAL

Documental pensat per a enfortir l’autoestima, la identitat i les arrels valencianes. Recuperem les històries de valentia, saviesa i renaixement. Un viatge de nord a sud, de la costa a l’interior del territori valencià per a descobrir pobles, cultures i realitats que part de la societat actual desconeix. Deu històries que s’entrellacen per a dialogar amb joves i majors que viuen sense oblidar les arrels. Amb la memòria viva.

 

El documental quedarà disponible a partir d’avui en el servei a la carta d’À Punt. És un recull de deu històries on es conten els orígens populars i combatius del País Valencià. Segons els productors es tracta d’un film que vol omplir de coratge i d’autoestima als espectadors en el moment que més es necessita, després de l’aturada completa per la pandèmia i la consegüent crisi econòmica. El resumeixen en tres eixos clau: cultura, treball, i memòria.