La Xarxa Internacional de periodistes amb visió de gènere es reuneix a Fes, Marroc

EXIGÈNCIA A LES AUTORITATS QUE GARANTIXQUEN LA LLIBERTAD D’EXPRESSIÓ EXERCIDA PER LES PERIODISTES DE MÈXIC I COLÒMBIA

CONTRA ELS ANUNCIS DE CONTACTES ALS MITJANS

Del 21 al 23 d’octubre 60 periodistes de 14 països han compartit a la ciutat marroquina de Fes problemes i solucions al seu quart congrés. Han fet un repas a la situació de la llibertat d’expressió al món dedicant una mirada més atenta a la trágica situació que están vivint les periodistes amenaçades, raptades i assassinades a Mèxic i la situació vivida en temps de guerra per les periodistes a Colòmbia.

També s’ha examinat amb detall la situació laboral i professional de les dones periodistes a la primavera àrab en especial a les marroquines i els problemes en que es troben. I s’han mostrat publicament les noves experiències de mitjans de comunicació feministes com ara el periòdic Feministik Perspektiv, a Suècia; l’agència de premsa catalana La Independent; la radio Frauensolidarität austríaca; l’edició d’un DVD d’Ayuda en Acción;  o l’utilització de nous formats de comunicació i gènere com un videojoc presentat “David i Jara, periodistes d’investigació” fet per AMECO a Madrid, a més de divieirsos llibres i manuals per millorar la comunicación de gènere.

A la cerimònia de la inauguració oficial del Congrés, celebrat a la facultat de Medecina i Farmacia de la Universitat Sid Mohamed Ben Abdellah, de Fes,  assitiren un grapat d’autoritats marroquines com ara el ministre de la Comunitat Marroquina en el Estranger, el rector de la Universitat, el  vic epresident del Municipi de Fes, el secretari general del Consell Marroquí de Drets Humans, la Jurista-Presidenta del Tribunal de Primera Instancia de Fes i acadèmics de comunicació així com una periodista responsable dels informatius de la televisió marroquina. En camvi, l’última sessió va ser a porta tancada i les dones periodistes de la Xarxa Internacional que agrupen 36 països treballaren fins arribar a un consens en la elaboració del Manifest o Declaració Final que va ser aprobat per unanimitat igual que el llistat d’objectius previstos en el plà d’ació a seguir per les comissions durant estos dos anys vinents. Destaquem els treballs que se faran per tal d’erradicar els contactes als mitjans, la denuncia sistemática dels casos que pateixen les dones periodistes especialment a Mêxic i Colòmbia i la visibilització als mitjans dels problemes socials de les  dones migrants.

Si vols saber més de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere pots visitar la seua página Web o les pàgines de les xarxes nacionals.

www.http://periodistasdegenero.org/ripvg

Emília Bolinches


CAP DONA ÉS LLIURE FINS QUE TOTES HO SON!
Declaració de Fes

La  Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), reunida en el IV Encontre a la ciutat de Fes, el Marroc, declara:

Que es obligació dels estats garantir el dret a la llibertat d’expresió.

Que en el cas de Méxic  insistim en la nostra dem>anda per a que tots els crímens i atemptats  contra les dones periodistes siguen aclarits i castigats.

Méxic viu hui una situació d’extrema violència contra el periodisme i la llibertat d’expresió, en especial contra las dones periodistes. Per això, la RIPVG acorda per unanimitat que el nostre próxim encontre en el 2013 siga a Méxic, en suport a les nostres companyes periodistes. I estarem molt atentes, en estos dos anys, a las accions que l’Estat mexicà mamprenga per a previndre, investigar i sancionar els atemptats a la llibertat d’expresió, i protegir l’integritat del les i dels que exercisen el periodisme.

La xarxa es pronuncia contra la discriminació que vivim en tot el món les dones periodistes, en el camp salarial, laboral i professional.

Ens declarem a favor d’una vida lliure de violència per a les dones. Considerem inadmisible la difusió als mitjans de comunicació d’anuncis de contactes, que encobreixen la trata i el tràfic de persones i l’explotació sexual comercial de xiquetes i de dones.

Reconeixem la promulgació del Decret 936 de juliol de 2011 a la República Argentina que prohíbeix aquestes publicacions com un exemple a seguir. En el mateix sentit es pronuncia l’ONU en la seua última reunió a Viena.

El lliure tránsit de les persones pel món és un dret consagrat en la Declaració Universal dels Drets Humans. Les Nacion Unides han reconegut la feminizació del fenòmen migratori i han  rebutjat la seua criminalització.

El tractament informatiu de la migració amb un enfoc de drets humans i perspectiva de gènere  és una responsabilitat dels mitjans de comunicació. Com RIPVG ens comprometem a visibilitzar periodísticament la situació de les dones migrants.

Post a Comment