Jornades europees: joves, ciutadania, transparència i lluita contra la corrupció. València, 20, 21 i 22 maig 2016

Cartell Joves Ciutadania Transparència i lluita contra la corrupció

Joventut unida per una Europa més transparent i participativa

Des de fa anys, Atelier, juntament amb altres entitats socials de la Comunitat Valenciana, va detectar una falta de transparència i garanties democràtiques per part de les administracions públiques. És per això que començàrem a juntar esforços per crear una xarxa de transparència i lluita contra la corrupció a escala autonòmica, que es va plasmar en la creació de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció. 7 Organitacions entre les quals es troben: ACICOM, ACCIÓ CULTURAL, ATELIER, CA REVOLTA,  ESCOLA VALENCIANA, PERIFÈRIES I S.C. EL MICALET,

Posteriorment, vam prendre contacte amb les entitats RISCC, d’Itàlia, i GONG, de Croàcia, que comparteixen els nostres objectius i necessitats.

Itàlia, Croàcia i Espanya es caracteritzen per presentar alts índexs de percepció de la corrupció. Aquesta realitat i preocupació comuna ens anima a unir-nos i a compartir esforços i recursos per promoure polítiques que contribueixin a crear una societat més transparent i democràtica.

Partint d’aquest context, durem a terme un projecte de diàleg entre joves, experts i representants polítics per trobar mesures adequades que garanteixin la transparència en la gestió del que és públic.

A més de les entitats europees ja referides, l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció i una trentena d’entitats que van signar una carta de suport al projecte col·laboraran en la seva implementació. Així mateix, comptarem amb la participació de representants públics de diversos nivells des del local a l’europeu i amb experts en transparència i noves tecnologies o Tics.

Els principals objectius del projecte són els següents:

  • Fomentar la participació política i social de la joventut, així com potenciar el seu nivell de consciència sobre la importància de la democràcia, la ciutadania activa, la transparència i la bona gestió del que és públic, especialment a través de les Tics.
  • Promoure la cooperació transnacional i l’aprenentatge entre responsables dels diferents nivells de les administracions públiques, amb la finalitat de provar i millorar els sistemes, estructures i processos de transparència a nivell europeu.
  • Recolzar la participació activa de les xarxes de la societat civil i ONGs en l’aplicació de polítiques, especialment en temes d’anticorrupció, ciutadania activa i transparència.
  • Facilitar la recollida i l’anàlisi de dades i experiències per avaluar i supervisar l’aplicació de polítiques innovadores en matèria de transparència i fomentar la transferibilidad.

A més, com a objectiu específic del projecte pretenem:

  • Crear una plataforma digital que, gràcies al diàleg entre joves, representants polítics, experts i moviments socials recullin eines i experiències d’èxit en matèria de transparència i permeti a organitzacions públiques i privades facilitar l’accés a la informació als joves i la transparència, a més de potenciar la participació activa dels i les joves en la vida democràtica, a través de dinàmics i divertits jocs educatius i innovadores APPs.

Per aconseguir aquests objectius, al llarg de tot el projecte durem a terme un procés d’intercanvi de bones pràctiques, d’experiències d’èxit, d’opinions i també un procés d’aprenentatge continu per a joves participants, responsables polítics i organitzacions implicades.

Les activitats centrals del projecte seran dues jornades internacionals de debat que se celebraran a València:

  • I Fòrum: e-democràcia e-participació e-transparència: Tics, instruments per enfortir capacitats d’exigència de rendició de comptes, participació i transparència.

La primera de les activitats consistirà en un fòrum de transferència de tecnologies en la qual participaran joves, responsables polítics, moviments socials i experts en Tics, amb els quals es debatrà les millors opcions basades en una metodologia digital, interactiva i audiovisual, que permeti a la societat civil i especialment als joves l’accés a la informació. Aquesta tindrà una durada de tres dies, participaran almenys setanta-cinc persones, i el debat estarà centrat en les pràctiques d’èxit que ja existeixen i estan implementades en diversos àmbits.

  • II Fòrum: e-democràcia e-participació e-transparència: joves i representants en les institucions públiques per unes polítiques públiques de control ciutadà, rendició de comptes, participació i transparència.

En les segones jornades internacionals de debat participaran de forma activa responsables polítics, joves, organitzacions socials i expertes, amb el propòsit d’arribar a acords i compromisos polítics sobre noves formes d’accés a la informació per part dels joves, per a la seva implicació en la vida política i la seva ciutadania activa.

Aquestes jornades també duraran tres dies i participaran almenys cent persones. En aquest cas, el debat se centrarà en propostes de futur per dissenyar eines innovadores que responguin a les demandes d’accés a la informació i participació activa dels joves en la vida democràtica.

Aquest diàleg estructurat entre joves i representants en la presa de decisions tindrà com a resultat fer un pas cap endavant en el desenvolupament de les directives europees, nacionals i regionals de transparència i accés a la informació, a més de fomentar la ciutadania activa i la implicació dels joves a crear una Europa més transparent i propera a la joventut.

Finalment, cal destacar que l’impacte i difusió d’aquest projecte serà molt gran gràcies a la implicació d’administracions públiques, diputades i diputats, regidors, experts de les universitats públiques valencianes i la UNED, les xarxes europees a les quals pertanyen les organitzacions sòcies, així com la col·laboració de més de vint organitzacions socials de diferents àmbits: juvenils, culturals, ONGDs, ciutadanes, professionals, ecologistes, etc.

Programa Jornades 50

INSCRIU-T’HI AQUÍ  https://goo.gl/zUMigP
Més informació: jornadaseuropeas2016@ongdatelier.org

El programa en PDF

Post a Comment