ENCONTRES D’EXILI II. Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 30/6/2021 a les 18:00h. OCTUBRE CCC

CEAR País Valencià                        Colectivo MiradasDespués Acció Documental +

Encontres d’Exili II

Codirigit per : Jaume Durà, José Gayà, Jorge Ramos i Adrián Caballero,
 Durada:  36 min. Espanya. Estrenat en abril 2021. (actualment en circuits de Festivals de Cinema Nacionals i Internacionals).
.
Un documental sobre i amb persones exiliades, refugiades i represaliades d’ahir i de hui. Protagonitzat per persones majors que van viure la repressió i l’exili per la victòria franquista i per persones més joves que han patit recentment situacions similars arran del món. Mirar el nostre passat per a comprendre que passa ara amb les persones refugiades. La memòria com segur democràtic, la situació actual de persones refugiades, una visió comparativa entre el territori valencià des de l’exili i des de l’acollida

 

Dimecres, dia 30 de juny 2021, 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València

.

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa
.

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN:

http://bit.ly/Encontres-exili-II

 

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries. Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada. També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors. Treballem per la nostra salut col·lectiva

Protagonistas del documental en la presentación realizada en La Nau. Francisco Calabuig

 

El dimecres, 30 de juny, projectemi debatrem  sobre ENCONTRES D’EXILI II

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs. S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

En aquesta ocasió, en estreta col·laboració amb CEAR i el Col·lectiu Mirades, acostem una producció audiovisual que aporta una mirada inquieta al tema dels refugiats-exilats junt amb un col·loqui que ens ajudarà a comprendre millor la situació actual aportant també una mirada cap el nostre immediat passat, recuperant la memòria històrica que ens ajuda a comprendre fenòmens actuals

Trobades Exili II

Sinopsi

“Encontres d’Exili II” és un documental sobre i amb persones exiliades, refugiades i represaliades d’ahir i de hui. Realitzat per CEAR-PV i el Col·lectiu Mirades i dirigit per Jaume Durà, José Gayà, Jorge Ramos i Adrián Caballero, està protagonitzat per persones majors que van viure la repressió i l’exili per la victòria franquista (com Tina Guillem, filla de Carmen Cuesta -la “14ª rosa” de les 13 Roses- i militant antifranquista que va patir la repressió en l’última etapa de la dictadura; Carme Peris, que va haver de migrar a França durant el franquisme; Àngela Menages, filla de migrants a Algèria; o Josefina Juste, que va viure diversos exilis en diferents països d’Europa i d’Amèrica després d’haver hagut d’abandonar l’Espanya franquista) i per persones més joves que han patit recentment situacions similars en 3 continents (com Alba Teresa, que va escapar de la repressió paramilitar a Colòmbia; Mem, amb una situació similar com a kurd a Rojava, part del Kurdistan a Síria; Fatma, refugiada sahrauí; Sainabou, que va haver d’escapar de la mutilació genital femenina i d’un matrimoni forçat a Gàmbia; Conan, que va haver d’escapar de la guerra a Costa d’Ívori i va haver de pujar a una pastera; o Elisama i Michelle, que van haver de fugir per la seua identitat LGTBI del Brasil de Bolsonaro).

En el documental, moltes d’aquestes persones intercanvien unes trobades molt simbòliques i emotives adonant-se com el passat de guerra, exili i dictadura viscut ací és el present de molts altres territoris de persones que ara han de refugiar-se al País Valencià. En diversos aspectes, el passat de guerra civil i dictadura franquista a aquesta vora de la Mediterrània és el present de nombroses persones que han de migrar o que vénen a refugiar-se.

Amb aquest projecte es vol posar en diàleg i contribuir al (re)coneixement de totes aquestes persones i fenòmens, perquè és clau per fomentar una cultura de pau, de solidaritat, de Drets Humans, de veritat, de justícia i de reparació. Encontres d’Exili II vol contribuir a la memòria democràtica i a l’arrelament de les persones migrades i refugiades, ja que generen vincles emocionals i personals tant interculturals com intergeneracionals al sentir i conèixer que les seues històries de fugida i exili tenen similituds amb persones més majors i més joves, amb persones que van haver de marxar o que han hagut de marxar fa poc. En definitiva, tendir ponts en un món on creixen els murs físics i simbòlics.

Ara és el moment d’incidir en la memòria històrica i democràtica, en recordar que no fa tant part de la societat valenciana va ser refugiada, i ara ha de demostrar que pot ser una autèntica societat d’acollida.

Encontres d’Exili II forma part d’un projecte més ample articulat en el web https://encontresdexili.org/, on es pot trobar la primera part del documental (Encontres d’Exili I), totes les entrevistes íntegres, un mapa interactiu de l’exili, biografies de dones i homes exiliades i altres materials didàctics.

 

Tràiler del documental: Encontres d’Exili II https://youtu.be/AxmLrKynSME

Després de la projecció tindrem un interssant col·loqui amb:

 

 

Jaume Durà, advocat i Coordinador de CEAR PV durant més de 10 anys, actualment Responsable de l’Àrea Jurídica i d’Incidència d’aquesta mateixa associació. Especialitzat en Asil i Protecció internacional, ha atés milers de casos de sol·licitants d’asil a València així com coordinat desenes de projectes com Encontres d’Exili, del qual a més és codirector.

 

 

 

Adrián Caballero, tècnic especialista en dades en CEAR PV. Graduat en Periodisme i Publicitat per la Universitat Jaume I de Castelló i especialitzat en Economia Social per la Universitat de València. Codirector del documental Encontres d’Exili II i part del projecte Sense Tòpics que cerca una comunicació sense racisme i xenofòbia. Activista social i pels Drets Humans en campanyes com BDS i CIESno.

 

 

 

 

Mem Hasaf, refugiat kurd que va viure la Primavera Àrab a Síria, durant la qual tracta de documentar tots els fets, és perseguit per aquest fer i pel seu origen kurd, després de patir la repressió i persecució al seu poble es va veure obligat a fugir a Turquia i finalment arriba a València, on és acollit i viu actualment.

 

 

 

 

Tina Guillem, filla de represaliats pel franquisme, la seua mare va ser empresonada al costat de les 13 roses, no va ser condemnada a mort amb la resta per ser menor d’edat i va ser traslladada forçosament a València, on neix Tina. Després ella mateixa també va ser represaliada pel franquisme al marc de protestes estudiantils i civils, va ser detinguda i tancada presó de dones de València.

 

 

cristina escriva - Universitat Popular

Cristina Escrivá Moscardó: Escriptora, investigadora independent i documentalista, especialitzada en la recuperació del llegat cultural i històric de la Segona República. De formació multidisciplinària, ha publicat més de noranta assajos en editorials nacionals i internacionals, entre d’elles les monografies El archivo de la memoria (2008); Apunts sobre les fonts orals i la seua gestió (2015) en col•laboració amb Ricard Camil Torres Fabra, i Las fuentes orales, guía para su investigación (2020)). En l’actualitat, és presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer, degana en la recuperació de la memòria històrica al País Valencià, on dirigeix un grup d’investigació, GIACIO. És tutora de Pràctiques externes del Grau d’Història de la Universitat de València, i vocal de l’Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals de la Universitat d’Alacant (AVIFOR). Membre de la directiva de la Federació Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià,(CAMDE-PV) a la qual també pertany ACICOM.

PER A SABER-NE MÉS

 

 

Post a Comment