El Terrer, un poble emmudit. Crònica de la presentació. Els realitzadors OSKAR NAVARRO I SERGI TARIN concorren amb un segon documental sobre afusellaments de republicans en la secció oficial del FCCC 2016.

El documental El Terrer, un poble emmudit fa referència a un terreny de Paterna, situat prop del seu cementeri, on després de la guerra civil la dictadura franquista va seguir executant a plena llum del dia a persones innocents d’ideologia republicana, que en la seua majoria procedien de presons de tota Espanya.

Bona part de les restes de les 2.300 persones executades en El Terrer romanen per identificar en les fosses comunes del cementeri obertes pel franquisme.

Segons han explicat els directors Sergi Tarin i Oskar Navarro van gravar el documental per a recuperar la memòria d’aquests centenars d’espanyols que reclamen ser enterrats amb dignitat i per a trencar el silenci i la por que els veïns de Paterna han mantingut durant molts anys fins a l’aprovació de la llei de Memòria Històrica. Precisament la pel·lícula està produïda amb una subvenció regulada per aquesta llei.

La pel·lícula es va estrenar per primera vegada en 2012 aprofitant la informació publicada en un llibre de l’historiador Vicente Gavarda, veí de Paterna. És un dels testimoniatges arreplegats pel documental, al costat del de diversos homes i dones, entre elles Josefa Celda, que han lluitat molts anys per inhumar les restes dels seus majors per a donar-los un enterrament digne al costat dels seus familiars més volguts. En la continuïtat d’aquesta memòria contra la repressió franquista ha tingut un paper molt important l’Ateneu Republicà de Paterna, que desenvolupa des de fa anys un programa d’activitats culturals i polítiques.

Aquest projecte audiovisual té una segona part, amb el títol  Les dones de Novembre, documental que fou estrenat la setmana passada en la sessió del festival realitzada en el Centre Cívic Tres Forques. Durant anys s’assassinà a Paterna en fer-se de dia i en fer-se de nit  una mitjana de 40 morts diaris, fet que no passà desapercebut en un poble obligat a callar. El segon documental descriu la tasca de Josefa Celda per exhumar les restes de son pare i enterrar-ho al costat de la seua mare en el cementeri de Massalfasar, objectiu que afortunadament va aconseguir, després d’obtenir la resposta afirmativa de l’ajuntament i dels familiars amb els quals compartia fossa per a procedir a la seua obertura.de novembre de 2016
20161108 Octubre CCC, El Terrer, un poble emmudit, FCCC 2016

Post a Comment