El documental “Fills del silenci: La societat del franquisme un règim de repressió i silenci” al cicle de memòria Històrica del Festival Cinema Ciutadà Compromés . FEIS-CCOO, dia 31-10-2017 a les 18:30h

Dimarts, 31 d’octubre a les 18:30 h. al Saló d’Actes de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals, FEIS PV (C/ Serrans, 13. València). Posteriorment realitzarem un col·loqui

El Festival Cinema Ciutadà Compromés 2017, inaugura el cicle dedicat a la memòria històrica, amb la projecció del documental “Fills del Silenci: La societat del franquisme un règim de repressió i silenci

La projecció del documental va estar organitzada pel Festival Cinema Ciutadà Compromès 2017 (FCCC), que inaugurà amb aquest film el cicle MEMÒRIA ARA,dedicat a la memòria històrica, que compta amb una subvenció de la Generalitat, mitjançant la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques

 

Logo Conselleria de Justícia

El documental Fills del Silenci, és un exemple de cinema ciutadà compromès. 

El documental está dedicat a la repressió imposada pel règim franquista durant els quaranta anys de dictadura, repressió que va crear una societat de silenci i de por sociológica. En el cas dels pobles valencians, el fet de tindre una llengua i una cultura pròpies, va significar que els seus trets identitaris foren desprestigiats i comdemnats al ostracisme.

Es tracta d’una producció de la Diputació de València ón es denuncia la repressió franquista, Rosa Pérez Garijo, diputada: “La creació i l’expressió artístiques, en totes les seues formes, han de convidar a la ciutadania a reflexionar, a denunciar les injustícies i a potenciar un espai que respecte la diversitat i els drets humans”

És un migmetratge realitzat per l’Associació Stanbrook (Centre d’estudis i Documentació de la Memòria Republicana).

Rosa Brines

Rosa Brines (sócia d’ACICOM) és la seua directora i ha estat produït  per la corporació provincial.
Fills del Silenci ha estat pensat per a complir la funció d’un llibre de text, però «cercant una aparença més atractiva per als joves estudiants». La periodista i directora del documental, Rosa Brines, converteix els testimoniatges de les víctimes del franquisme «en material didàctic per a conscienciar als joves de segon cicle d’ESO i batxillerat».Un dels testimonis és el de Josefa Cel·la, de 86 anys, que recorda que als vuit anys va visitar al seu pare en la presó just el dia abans de ser executat. O el d’Enrique Ginés, pioner de la ràdio valenciana, que explica les vicissituds que va patir la seua família. Antonio Ruiz parla del seu pas per diverses presons per la seua condició d’homosexual (Antonio també participará en persona el dia 8 al debat posterior a la projecció de La Margot en UGT-PV).

Fills del Silenci 1  L’audiovisual també arreplega declaracions de descendents de víctimes: una jove de Torrent, Beatriz Villarroya, descobreix que el seu besavi va ser afusellat en 1939 i, davant la falta d’informació, inicia la seua pròpia recerca.

Al costat dels 40 minuts de la projecció,(una duració pensada per poder ser utilitzada en les aules)  la delegació de Memòria Històrica, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, oferirà el pròxim curs escolar una guia didàctica als centres educatius perquè el professorat ho incorpore al currículum de cambra de l’ESO i segon de batxillerat.

Els llibres d’Història es dilueixen en espai i temps quan l’eix cronològic s’aproxima a l’Espanya del 1939 i posterior. En un sol tema, sovint, el fenomen del franquisme i les seues conseqüències es resolen amb una clara absència de materials didàctics.

El documental ha fugit del revengisme, però ha tingut molt en compte resoldre “la consciència de pertànyer a un sistema polític, social i cultural en el qual encara vivim”. Arreplega testimonis de diferents edats; però comencen i acaben el documental amb veus joves, “imprescindibles per a un projecte que té molt en compte a qui es dirigeix”.

En el documental també participen amb els seus testimonis: el catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid Ángel Viñas, el d’Història Contemporània de la Universitat de València Ismael Saz, i altres valors universitaris com Ana Aguado, Pascual Marzal o Helena Villasante.

Sindicalistes i altres veus amplien una memòria “que és molt diversa”. Fins i tot en el bàndol republicà “els relats poden arribar a ser molt diferents”. Les dades, per contra, són úniques: entre d’altres, 6.000 empresonats només a Sant Miquel dels Reis, un Camp de Concentració a Portaceli, 2.300 afusellats al paredón de Paterna una vegada acabat el trienni de conflicte armat (12.000 a la Comunitat, 150.000 a tot Espanya) i, en definitiva, una postguerra que va espantar el mateix general nazi Heinrich Himmler que, en una visita el 1940, es va atrevir a comentar-li als responsables del règim que “més els valia tindre els agricultors del seu costat”.

L’Espanya del documental, la que sol resoldre’s al final dels temaris d’història als llibres de text del 2017, presenta “l’Església Catòlica com la gran benefactora de la guerra”. El “nacionalcatolicisme” s’imposa i la dona queda reduïda pública i publicitàriament al paper de chacha, el sindicalisme s’enfronta a la verticalitat del sistema imposat i, progressivament, Europa va exercint una pressió i protesta amb ressons a Espanya que es resol parcialment amb l’exercici de la Transició. De fet, en la mateixa pel·lícula tot just hi ha una petjada de distància entre les cançons de Raimon (‘Al vent’) i Luis Eduardo Aute (‘Al alba’) i la Primavera Valenciana.

Dividit per temes que abunden en les possibilitats del material didàctic annex, per a Brines el major mèrit de l’obra és “reflectir l’assumpció de tota una societat d’allò succeït, cosa que ens afecta encara, en el present”. No obstant això, la periodista insisteix que els implicats en el film no són “ningú per a escriure la història; la història és la que és i hem deixat que els fets parlen per ells mateixos”. Encara que admet que el format podria estendre’s a partir dels seus bruts “fins a l’hora i mitja”.

Posteriorment a la projecció realitzarem un col·loqui amb la intervenció de:

  • Rosa Pérez Garijo, Vicepresidenta 4ª de la Diputació de València, Diputada delegada d’Inclusió social, teatres i memòria històrica.
  • Rosa Brines, Directora del Documental i sòcia d’ACICOM.
  • David Coronado, President Associació Stanbrook
  • Joan Sifre, Coordinador FEIS.CCOO
  • Jose Ignacio Pastor, President ACICOM i Director del Festival
fills silenci fi de rodatge

Tot l’equip al final del rodatge

Fitxa Tècnica del documental Fills del Silenci

Si vols rebre tota la informació del Festival Cinema Ciutadà Compromés subscriu-te a:  https://goo.gl/nsDqqY  o al canal de Telegram: https://t.me/ACICOM

 

Post a Comment