DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2019, vens a celebrar-ho amb nosaltres?

Enguany, el tema del Dia mundial del patrimoni audiovisual promocionat per la UNESCO, és:

«Explora el passat a través del so i les imatges».

ACICOM celebrem anualment el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual des de l’any 2011. Enguany que cau en diumenge, farem l’acte:

Dilluns, 28 d’octubre, 18:30h al Rialto, Sala de la setena planta entrant pel C/Moratín, 10

Farem un doble programa, amb la presentació de Fem Tele de 9 i Memòria Rescatada

Volem honrar als professionals i institucionsque preserven l’audiovisual, que salvaguarden el nostre patrimoni per a les generacions futures. Els arxius audiovisuals de tot el món s’uneixen anualment en aquest dia per a celebrar el seu treball amb esdeveniments que no solament ressalten la vulnerabilitat d’aquests valuosos materials, sinó també per a celebrar el treball sovint no difós de les institucions que brinden protecció i preservació, assegurant la seua disponibilitat en el futur.

Sovint, les nostres històries col·lectives són immortalitzades en formats de cinema, vídeo, àudio o digitals, com a mostra del nostre interés a aprendre sobre el passat i compartir les nostres pròpies històries amb les generacions futures. Cada vegada més, els enregistraments serveixen com a records i conten les històries que constitueixen el nostre patrimoni cultural. En reconeixement als esforços de preservació dels milers d’arxivers, bibliotecaris i conservadors de tot el món que s’ocupen d’aquestes valuoses col·leccions, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual d’enguany celebra una vegada més la seua dedicació i experiència. Sense els coneixements i la dedicació necessaris per a preservar, digitalitzar i facilitar l’accés, una part considerable del nostre patrimoni cultural desapareixeria per sempre.

Si bé moltes institucions dediquen importants recursos a proporcionar un emmagatzematge adequat d’arxivaments i a reformatejar contínuament per a aconseguir els formats digitals més moderns i eficients, unes altres es troben en situacions menys favorables. No obstant això, l’objectiu final per a tots nosaltres és aconseguir que siguem capaços de proporcionar aquests materials a les nostres audiències perquè puguen aprendre d’ells, apreciar-los i gaudir-los. Ja siga a través de la televisió, la ràdio, Internet o en la pantalla gran dels nostres cinemes, els nostres esforços globals per a compartir aquests sons i imatges són primordials.

Uneix-te a nosaltres en la celebració del nostre patrimoni audiovisual i ajuda’ns a reconéixer el treball que es realitza tots els dies per a preservar les nostres històries i perquè perduren per a les generacions futures. A més, t’animem a compartir aquests pel·lícules, enregistraments d’àudio, històries de televisió i altres objectes audiovisuals amb el món per a atraure el nostre públic i permetre-li recordar i descobrir el nostre passat, incloent els seus secrets i interpretacions.

“Fem Tele de 9” https://mediauni.uv.es/femtele9/

És el títol d’aquest treball de recopilació amb dades objectives de 516 productes audiovisuals que ja formen part de la memòria col·lectiva dels valencians i les valencianes. Alfons Pello i Javier Argente formen part de l’equip que ha realitzat aquest interessant i seran el seus presentadors.

El catàleg, elaborat per Jordi Hidalgo, Francesc Picó (soci d’ACICOM), Alfons Pelló i Javier Argente, treballadors de l’antiga Radiotelevisió Valenciana, consisteix en un recull amb dades objectives de cadascun dels programes de producció pròpia que es van emetre en Canal 9 i Punt 2 des del 1989 fins a l’abrupte tancament al novembre de 2013. RTVV, l’antiga radiotelevisió pública valenciana, va produir un total de 516 programes de producció pròpia. Informació que han recopilat els quatre autors d’aquest treball de forma desinteressada.

Cada programa incorpora una fitxa amb el títol i la sinopsi, així com dades d’au

diència o nombre de capítols que s’hi van emetre. Una eina molt útil per a conéixer el passat i mirar cap al futur sense caure en els mateixos errors. La Universitat de València i l’UJI de Castelló han col·laborat en aquest treball d’investigació. El catàleg és de consulta pública en aquest web. El catàleg “Fem Tele de 9” recull dades objectives sobre cadascun dels productes audiovisuals que es van emetre en Canal 9 i Punt 2. Informació que han recopilat els quatre autors d’aquest treball de forma desinteressada.

 

Alfonso Pello i Javier Argente, membres de l’equip que ha realitzat aquest interessant treball seran el seus presentadors.

 

 

“La memória rescatada” 

ACICOM ha mantingut una llarga relació amb el projecte LA MEMÒRIA RESCATADA,  recolzant des dels seus inicis aquest projecte, que prompte el podrem veure a la nostra À Punt.
“La memòria rescatada” és una sèrie documental 13 x 45’ d’À PUNT MÈDIA en associació amb LOS SUEÑOS DE LA HORMIGA ROJA. 
És una mena de finestra (indiscreta) al passat, a la memòria oblidada dels ciutadans, a la vida directament filmada pels seus protagonistes. 
Si aconseguim comprendre com érem, com vivíem, sabrem en què ens diferenciem però també en què ens assemblem. Segons Lord Byron, “El millor profeta del futur és el passat”. 
 CAPTURAS_CAP_07_26SINOPSI 
La sèrie recerca les imatges privades dels ciutadans, la memòria directament filmada pels seus protagonistes.
Recupera les bobines de mans dels familiars i dels protagonistes que filmaren i que ens contextualitzen els fets i llocs que enregistraren.
Les pel·lícules domèstiques ens han deixat un rastre de persones, de paisatges, de moments que reviuen davant dels nostres ulls. Són la finestra per on guaitar el transcórrer d’este període convuls.

El cinema domèstic filmat en 16mm, 8 i S8mm és un tipus d’arxiu únic perquè només existeix una còpia, el brut de rodatge. LA MEMÒRIA RESCATADA recupera aquestes bobines de mans dels familiars i dels protagonistes que filmaren i que ens contextualitzen els fets i llocs que enregistraren.

El segle XX és un segle d’altes flames, de guerres, de revolucions, de creativitat, d’invents i de cinema.

El cel·luloide va nàixer pràcticament amb el segle XX i va desaparéixer també amb el final del segle.

Visionar les filmacions és com fer un tomb pels seus paisatges amb el vehicle perfecte per a mostrar un esborrany de la seua història i de la seua vida quotidiana.

Les imatges ens fan recórrer les emocions enganxades als fotogrames oblidats als calaixos de la historia que ara rescatem per a traure a la llum una memòria filmada.

Visionar les filmacions és com fer un tomb pels seus paisatges amb el vehicle perfecte per a mostrar un esborrany de la seua història i de la seua vida quotidiana.
Les imatges ens fan recórrer les emocions enganxades als fotogrames oblidats als calaixos de la historia que ara rescatem per a traure a la llum una memòria filmada.

Amb el suport d’IVC, CULTURARTS, Abel Guarinós, IVAC-LA FILMOTECA VALENCIANA, José Luis Moreno.
CAPTURAS_CAP_07_10
Com ha sigut la recerca de les històries darrere de les imatges privades: 130 entrevistes, 4 mesos de preproducció, 13 capítols de 45’, els títols com a vertebradors de les microhistòries:
1. Jocs de càmera
2. Carretera amunt, Carretera avall
3. Al sol del meu carrer
4. L’Avenir social
5. Respirar sense oxigen
6. Fes-ho tu mateix
7. La llengua dels Valencians
8. Va de dona
9. Aprenent a volar
10. Un pas endavant,
11. El futur és ara
12. Sanar el present
13. Les altes flames
CAPTURAS_CAP_07_22
Per realitzar la presentació i el col·loqui comptarem amb:
  • Amparo Pons, Presidenta COBDCV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana
  • Helena Sánchez Bel, Directora de la sèrie
  • Jaime Millàs, periodista, soci d’ACICOM i una d eles persones que apareix en la sèrie i la seua família.
  • Jose Luis Moreno, director de l’Àrea Audiovisual de l’Institut Valencià de Cultura
  • Un representant de la direcció d’À Punt
PER A SABER-NE MÉS

http://humania.org/2011/10/28/acicom_se_adhiere_a_la_celebracion_del_dia_mundial_del_patrimonio_audiovisual/

https://flic.kr/s/aHsknz9BAR

DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2013 organita per ACICOM . Peça realitzada per RTVV per a informatius amb declaracions de Jose Ignacio Pastor i imatges de l’acte organitzat per ACICOM amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual de 2013 al Col·legi Major Rector Peset d ela Universitat de València amb la participació del COBDCV, Centre Unesco de València i el Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio https://youtu.be/BTTUr8A4bmA

https://www.facebook.com/events/centre-de-cultura-contempor%C3%A0nia-octubre/dia-mundial-del-patrimoni-audiovisual-2015-la-mem%C3%B2ria-rescatada/1646323112316088/

http://humania.org/2011/10/28/acicom_se_adhiere_a_la_celebracion_del_dia_mundial_del_patrimonio_audiovisual/

http://festivalccc.com/dia-mundial-del-patrimoni-audiovisual-comenca-el-festival-cinema-ciutada-compromes-2016

 

Salutació des de París, d’Andrés Perelló, Ambaixador permanent d’Espanya davant la UNESCO,
amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2019, celebrat per ACICOM

 

 

 

 

 

Post a Comment