Anuari Mèdia.cat 2019: #AraMésQueMai Et queden 7 dies per poder-te fer micromecenes d’aquest projecte

Mèdia.cat – Observatori Crític dels Mitjans logoACICOM t’invita un any més a donar supòrt a aquest projecte de l’Anuari Mèdia.cat que ens ajuda a millorar la dieta mediàtica de la ciutadania.

Com altres anys, farem una presentació pública de l’anuari sobre els silencis mediàtics

El grup de Periodistes Ramon Barnils, fan dia a dia, un treball imprescindible,  des de l’Observatori Crític de Mitjans

Ara ens demanen la nostra/vostra ajuda per poder aconseguir aplegar més lluny . Ens quewden a sole 7 dies. No ho deixes per demà. La salut de la nostra dieta depen en part de la treua aportació

 

Fes-ne la teua aportació

https://www.verkami.com/locale/ca/projects/24953-anuari-mediacat-2019-aramesquemai

En els temps convulsos que vivim, cal més que mai descobrir quins temes han estat censurats, reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació i contribuir a la defensa de la llibertat d’expressió

L’Anuari Mèdia.cat treu a la llum temes rellevants que els mitjans de comunicació convencionals del nostre país han silenciat, ignorat o censurat, i els posa a l’agenda informativa perquè arribin a la ciutadania.

Des de la primera edició, hem publicat 100 reportatges sobre temes fins llavors silenciats com els desnonaments, la implicació d’Urdangarin al cas Palma Arena, el règim d’aïllament a les presons catalanesel maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista o els atacs antiindependentistes a Catalunya la tardor de 2017.

Ara preparem la 9a edició del projecte, amb reportatges sobre temes silenciats al llarg d’aquest any, articles per reflexionar sobre el tractament mediàtic de qüestions sensibles, eines per llegir de manera més crítica els mitjans de comunicació i un repàs als principals atacs a la llibertat d’expressió.

L’Anuari és la publicació anual de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que des de 2009 analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, denuncia els atacs a la llibertat d’expressió i revela temes silenciats. L’impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils, una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 professionals.

5 raons per col·laborar amb l’Anuari

1. Perquè #AraMésQueMai cal saber quins temes han estat silenciats.

Estem investigant qüestions que considerem que els mitjans de comunicació corporatius han ignorat o no han abordat amb prou profunditat durant aquest 2019 i que volem posar sobre la taula perquè arribin a la ciutadania. Hem encarregat cadascun dels temes a periodistes experimentats, que hi treballen durant mesos per oferir profunditat, rigor i context. L’objectiu és explicar els temes de manera reposada, per anar més enllà dels titulars del dia a dia.

Ramon Barnils ja deia que «tant mort és qui mor de set com qui mor ofegat», en referència a com l’abundància de notícies no implica necessàriament que estiguem més ben informats. En temps de constants titulars d’última hora, periodisme a cop de tweet i actualitat trepidant, és important poder parar-se, llegir amb calma i descobrir qüestions importants que han passat desapercebudes.

A més, a l’Anuari convidem persones expertes a reflexionar sobre el rol del periodisme en temes d’actualitat, analitzem temes de l’agenda política i mediàtica a través d’infografies, recuperem els titulars més sonats dels darrers 12 mesos i apostem per una mirada crítica per a ser lectors exigents.

2. Perquè #AraMésQueMai ens cal ser crítics amb els mitjans de comunicació.

A vegades no costa gaire veure que una portada de diari és més fantasia que realitat, però per tenir una mirada realment crítica cal anar més enllà. A través d’allò que expliquen, com ho enfoquen, a qui donen veu, què prioritzen i, sobretot, què obvien, els mitjans de comunicació –siguin tradicionals o moderns, d’esquerres o de dretes, d’aquí o d’allà– ofereixen un marc a través del qual com a lectores o espectadors interpretem la realitat.

Posar en evidència aquests marcs és útil per ser més crítics amb allò que llegim. És el que fem dia a dia a lObservatori Mèdia.cat des de fa deu anys, i en temps convulsos com els que vivim ens sembla més necessari que mai.

Per això, reforcem l’anàlisi crítica a l’Anuari: veurem com determinades informacions poden contribuir a criminalitzar tot un col·lectiu, a aplanar el camí perquè certes polítiques repressives siguin més acceptades, a retratar la pobresa com una ‘moda’ o a crear estereotips en comptes de deixar de discriminar, per posar només alguns exemples.

3. Perquè no ens podem creure tot el que llegim, però tampoc dir que tots els periodistes menteixen.

L’Anuari inclourà un dossier central per reflexionar sobre la “veritat” als mitjans de comunicació: veurem com les notícies falses són tan antigues com la informació, sabrem què hi ha al darrere de la ‘moda’ dels verificadors i ens plantejarem quines preguntes ens hem de fer com a audiència per saber si una informació pretén manipular-nos.

Es diu que hi ha només una veritat però múltiples mentides. Als mitjans de comunicació, ja fa temps que sembla que s’està lliurant una batalla contra la desinformació i les anomenades ‘fake news’, amb la posada en marxa d’unitats de verificació i fins i tot noves fundacions i empreses que assenyalen on els mitjans ens han “colat” les mentides. Però, a vegades, amb la veritat no n’hi ha prou.

Qui decideix què es verifica i per què? Què passa quan posem el focus en la certesa d’una informació però no la situem en el context determinat? Quina responsabilitat tenen les grans empreses tecnològiques, que abanderen la lluita contra les mentides, en la distribució de la desinformació? A qui beneficia que s’aposti pels verificadors i no per editors que puguin contrastar millor les informacions abans de publicar-se? I sobretot: quines eines tenen els ciutadans per saber quan una notícia manipula?

4. Per contribuir a la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la informació.

Al mes d’octubre 71 periodistes han estat agredits als Països Catalans, 7 de cada 10 a mans de la policia. La llibertat d’expressió i el dret a la informació estan en risc a casa nostra, tal i com documentem i denunciem des de 2015 al projecte del Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat.

A l’Anuari analitzarem els principals atacs, ja siguin actuacions policials, resolucions judicials, decisions de la Junta Electoral, amenaces de líders polítics o agressions a determinats informadors que queden silenciades. Uns incidents que sovint afecten periodistes i mitjans, alguns cops altres persones, però sempre ataquen el mateix: els fonamentals de tota la ciutadania.

5. Perquè ampliem l’Anuari amb més continguts, infografies i imatge.

Estrenem un nou format quadrat (21 x 21 cm), que manté la mateixa altura dels Anuaris anteriors però s’eixampla per poder jugar millor amb text, imatges i gràfics. Anirà acompanyat d’un nou disseny on guanyaran protagonisme les infografies, que ens permeten explicar de manera gràfica i concisa temes complexos, i també la fotografia, tot reflexionant també sobre el concepte de veritat a través de la imatge.

Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?

El projecte es finança principalment gràcies a les aportacions dels micromecenes. Això vol dir que les nostres investigacions i continguts no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora. Les aportacions de centenars de persones i entitats cada any són clau per fer possible l’Anuari.

A més, el projecte compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de diverses universitats amb estudis de Periodisme arreu dels Països Catalans. L’Anuari també rep el suport que la Fundació Catalunya dóna al conjunt de l’Observatori Mèdia.cat.

A què destinarem les vostres aportacions?

-Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l’Anuari.
-Remuneració de l’equip que coordina i fa possible el projecte.
-Disseny i maquetació.
-Correcció lingüística.
-Impressió, distribució i enviament de l’Anuari en paper.
-Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.
-Comunicació i gestió de la campanya de promoció de l’Anuari.

Què rebeu a canvi?

Hi ha recompenses per a totes les butxaques i tots els gustos. Evidentment, totes elles inclouen l’Anuari però moltes us ofereixen altres detalls que, de ben segur, que us agradaran: els gintònics contra el silenci, tallers per a entitats, poder presentar l’Anuari al vostre espai o local i tres recompenses “físiques” fantàstiques. Enguany, si sou mecenes, podeu aconseguir un pòster amb el disseny que en Jordi Calvís ha fet per al micromecenatge, una samarreta a partir d’aquest disseny i una fotografia signada d’en Jordi Borràs.

Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?

L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte en aquest nou Anuari. Els reportatges estan en fase de redacció i edició. L’Anuari s’enviarà a impremta al mes de gener de 2020 i es presentarà a principis de febrer en un acte exclusiu per a mecenes i socis del Grup Barnils (“Gintònics contra els silencis”) i en un acte públic obert a tothom. Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquestes dues ocasions les rebran a casa seva.

Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?

-Coordinació i edició del projecte: Elisenda Rovira i Víctor Yustres.
-Disseny, maquetació i web: Fabrika Grafika.
-Correcció lingüística: Llengua de foc.
-Edita: Pol·len Edicions.
-Campanya de micromecenatge: Neu al Carrer.
-Comunicació i gestió: Elisenda Laborda.
-Suport en la recerca i selecció de temes: consell de redacció de Mèdia.cat i junta del Grup Barnils.

El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 periodistes d’arreu dels Països Catalans. Treballa per promoure un periodisme crític i rigorós, organitza un premi de periodisme d’investigació en català, fa pressió a polítics i institucions en defensa del periodisme i el dret a la informació, publica llibres de periodisme, recull diners per ajudar a pagar la defensa a periodistes víctimes d’atacs com Jordi Borràs i, entre moltes altres coses, és un espai de trobada i col·laboració entre professionals.

Fa deu anys, el Grup Barnils va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat. EL portal analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, des del racisme als mitjans de comunicació passant per la criminalització del moviment independentista o el tractament de la sentència de La Manada. També documenta i denuncia els atacs a la llibertat d’expressió i al dret a la informació: des de 2015 duu a terme el projecte del Mapa de la Censura, ha estat finalista dels premis internacionals de referència en llibertat d’expressió i ha denunciat internacionalment la regressió de drets a Catalunya.

Mèdia.cat publica des de l’any 2011 l’Anuari dels Silencis Mediàtics, una iniciativa inspirada en el projecte nord-americà Project Censored que cada any treu a la llum els temes silenciats als grans mitjans de comunicació.

Pots aportar la teua ajuda en:

https://www.verkami.com/locale/ca/projects/24953-anuari-mediacat-2019-aramesquemai

PER A SABER-NE MÉS

Els silencis mediàtics de 2010. Anuari Mèdia.cat
http://proba.acicom.org/els-silencis-mediatics-de-2010-anuari-media-cat/
L’Anuari dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils per traslladar el model de Project Censored als Països Catalans. Hi podreu llegir dotze reportatges sobre dotze temàtiques que, l’any 2010, no han acaparat grans titulars en els mitjans de comunicació del país  però que, per la seva rellevància, haurien hagut d’ocupar un lloc destacaten l’agenda informativa. Sovint, els reportatges ofereixen enfocaments diferenciats dels que van rebre per part de la majoria dels mèdia. En altres ocasions es tracta de reportatges sobre fets que no van ser considerats prou rellevants per ocupar titulars de portada.Alguns dels reportatges aborden temes que van tenir certa rellevància en el seu àmbit territorial però mai van fer el salt a la premsa nacional. En tot cas, són dotze reportatges que podrien haver obert laportada de qualsevol rotatiu del país, i no ho han fet.
Un pas endavant per produir i posar a disposició de la societat eines per reflexionar sobre els continguts i els continents dels mitjans de comunicació del nostre país; unes eines que fossin útils per als professionals que hi treballem, que hi volem treballar d’una forma més autocrítica, menys rutinària iseguidista, i útils també per als usuaris, lectors i espectadors que els consumim.
Més informació sobre Mèdia cat enhttp://www.media.cat

Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011: presentació a València. Dimecres 30 de maig a les 20h.

http://proba.acicom.org/anuari-media-cat-els-silencis-mediatics-de-2011-presentacio-a-valencia/

Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011: presentació a València

Si no existeix la censura, perquè hi ha tants temes que els grans mitjans prefereixen “passar per alt”? L’anuari Mèdia.cat recull 15 reportatges d’investigació de 15 històries d’arreu de l’espai català de comunicació que mai van tenir cap portada.

Amb la intervenció de:

  • Roger Palà, periodista i co-coordinador de l’Anuari
  • Joan Canela, autor d’un dels reportatges de l’Anuari i membre del Grup Barnils al País Valencià
  • Antoni Rubio, periodista i membre de la Unió de Periodistes Valencians
  • Presentat per Violeta Tena, periodista del setmanari El Temps

AnunciDefensa’t contra el pensament únic: Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2012

http://proba.acicom.org/defensat-contra-el-pensament-unic-anuari-media-cat-dels-silencis-mediatics-2012/

Un any més, ACICOM vol deixar constància i difondre aquest informe anual que el col·lectiu de periodistes Raimon Barnils elabora . Pots vore el que publicàvem l’any passat sobre  INFORME 2011 ANUARI MÈDIA.CAT

Gràcies, gràcies, gràcies al Col·lectiu Raimon Barnils i a totes les persones i entitats que fan possible enriquir la nostra dieta mediàtica de ciutadania ! Media.cat – Observatori crític dels mitjans 

L’ANUARI MÈDIA.CAT presenta ara quinze reportatges en profunditat sobre quinze temàtiques que durant l’any 2012 van ser silenciades pels mitjans de comunicació.

CONSUMIDORS o CONSUMITS: EL DRET A LA INFORMACIÓ I ELS SILENCIS EN LA DIETA MEDIÀTICA Presentació de l’Anuari Mèdia.cat, Els sılencıs medıatıcs de 2013.

http://proba.acicom.org/consumidors-o-consumits-el-dret-a-la-informacio-i-els-silencis-en-la-dieta-mediatica-presentacio-de-lanuari-media-cat-els-silencis-mediatics-de-2013/

 

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), l’Observatori crític dels mitjans Media.cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València es plauen a convidar-vos a aquest acte.

Anuari Mèdia.Cat, Els silencis mediàtics de 2015, presentació a València

http://proba.acicom.org/anuari-media-cat-els-silencis-mediatics-de-2015-presentacio-a-valencia/

http://proba.acicom.org/cronica-de-la-presentacio-de-lanuari-media-cat-els-silencis-mediatics-de-2015/

Dimecres, dia 15 de juny a les 19:00 h. a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, de la Universitat de València. Pl. Forn de Sant Nicolau, 4. 46003 VALÈNCIA

Presenta i modera:

Jose Ignacio Pastor Pérez, President ACICOM

Intervenen:

Joan Canela, Editor de l’Anuari Mèdia.cat

Adolfo Carratalà, soci d’ACICOM, Doctor en Comunicació i professor de Periodisme a la Universitat de València.

Isabel Villar, periodista i autora de l’article L’assassinat de la transsexual Lyssa.

Alec Casanova, Vocal Trans de Lambda València

David Pardo, HubCívic.

 

ELS SILENCIS MEDIÀTICS de 2016 i 2017 Presentació Anuari MÈDIA.CAT 26/03/2018 CCC Octubre, València.

http://proba.acicom.org/els-silencis-mediatics-de-2016-i-2017-presentacio-anuari-media-cat-26032018-ccc-octubre-valencia/

http://proba.acicom.org/destapem-els-silencis-mediatics-cronica-de-la-presentacio-de-lanuari-media-cat/

La presentació del anuari mèdia.cat, els silencis mediàtics de 2016-2017.

El dia 26 de març de 2018 a les 19h es celebrarà a la saló d’actes CCC Octubre en el C/Sant Ferran 12, Valencia,

On intervindran :

Jose Ignacio Pastor, president d’ACICOM i soci d’Acció Cultural

Rosa Solbes Lopez, periodista i sòcia d’ACICOM.

Salvador Enguix Oliver, periodista de la Vanguardia.

Paula Navarro, autora del reportatge “Collidors al límit. Explotació laboral als camps de cítrics del País Valencià”

Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari Mèdia.cat.

En aquesta presentació es parlarà de tot el contingut que alberga l’anuari

 

Anuari Mèdia.cat, Els silencis mediàtics del 2018. Fira del Llibre. 2/5/2019 a les 18h.

http://proba.acicom.org/anuari-media-cat-els-silencis-mediatics-del-2018-fira-del-llibre-252019-a-les-18h/

ACICOM col·labora amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils, ja són 9 anys, que elabora aquest Anuari Mèdia.Cat sobre els silencis mediàtics any rere any. Cal dir que és una de les iniciatives més potents que existeixen en el nostre entorn per defensar una dieta mediàtica adient per a la ciutadania i denunciar els continguts silenciats de l’agenda mediàtica, així com la manipulació.

#EncomanemPeriodisme: Anuari dels Silencis Mediàtics 2018, fes-ho possible fent-te micromecenes

http://proba.acicom.org/encomanemperiodismeanuari-dels-silencis-mediatics-2018-fes-ho-possible-fent-te-micromecenes/

Post a Comment